Abone Ol

Netanyahu, Mısır'ın Filistinli mültecileri alması için baskıyı artırıyor

Pazar günü Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ile Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah el-Sisi arasında yapılan telefon görüşmesinin gündeminde "Gazze'deki Filistinlilerin Mısır'a ya da başka bir ülkeye göç ettirilmemesinin sağlanmasının" yer aldığını açıklamıştı.

Netanyahu, Mısır'ın Filistinli mültecileri alması için baskıyı artırıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Avrupa Birliği (AB) liderlerini Gazze Şeridi'nden Filistinli mültecileri alması için Mısır'a baskı yapmaya ikna etmeye çalıştığı iddia edildi.

The Financial Times'ın (FT) haberine göre; tartışmalarla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, AB liderlerine Filistinli mültecilerin Mısır'a alınması konusunun geçen hafta Avrupalı yetkililerle yapılan toplantılarda ortaya atıldığını söyledi. 

Kaynaklar, önerinin Avusturya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler tarafından Perşembe ve Cuma günü yapılacak AB liderler zirvesi öncesindeki özel görüşmelerde gündeme getirildiğini söyledi.

Ancak FT'ye göre; Almanya ve Fransa gibi Avrupa'nın güçlü ülkeleri, Mısırlı yetkililerin Gazze'den mültecileri geçici bir süre için bile olsa kabul etme fikrine karşı çıktıklarına işaret ederek öneriyi gerçekçi bulmadı. 

Pazar günü Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ile Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah el-Sisi arasında yapılan telefon görüşmesinin gündeminde "Gazze'deki Filistinlilerin Mısır'a ya da başka bir ülkeye göç ettirilmemesinin sağlanmasının" yer aldığını açıklamıştı. 

Ne olmuştu?

İsrail'in, Gazze'deki Filistinlileri "geçici olarak" Mısır'daki Sina Çölü'ne yerleştirmek istediği ileri sürülmüştü. 

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, bu iddialarla ilgili olarak ​​​​​​​"Gazze Şeridi'ne yardımların girişinin engellenmesi, elektrik, su ve yakıt verilmemesinden hedeflenen sadece Filistin halkının Mısır'a tehcir edilmesidir. Biz, Filistin davasının tasfiye edilmesini ve Filistinlilerin Sina'ya tehcirini reddediyoruz" demişti. 

Sisi, İsrail'in operasyon için Gazzedeki Filistinlilere geçici yer arıyorsa Necef Çölü'nü düşünebileceğini söylemişti.