Abone Ol

Nescafe'nin kırmızı kupası neden mahkemelik oldu?

İsviçre merkezli Nestle bir Türk firmasını mahkemeye verdi... Yargıtay'dan 'Hakim değil uzman bilir' kararı çıktı.

Nescafe'nin kırmızı kupası neden mahkemelik oldu?

Nescafe'nin 'kırmızı kupa'sının Nazlı Gıda tarafından kullandığı iddiasıyla Nestle tarafından açılan davayı bilirkişi çözecek. Mahkeme "Tüketiciyi yanıltabilecek iltibas var" kararı verse de, Yargıtay, 'Hakim bu sorunu çözemez' diyerek kararı bozdu. İSVİÇRE merkezli Nestle firması'nın ürettiği Nescafe'nin, tescilli "kırmızı kupa" şeklinin Nazlı Gıda tarafından "Nazo 3'ü bi yerde" ürün ambalajı üzerinde kullanılıp marka hakkına tecavüz edildiği iddiasıyla açılan davayı uzman bilirkişi çözecek. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, hakimin 'orta düzeydeki kahve tüketicisi' bakış açısıyla sorunu çözemeyeceği davanın uzman bilirkişiye gitmesi gerektiği sonucuna vardı. Kurul, ambalaj yoluyla haksız rekabet iddiasının, özel ve teknik bir bilgiyi gerektiren konu olduğuna, uzman bilirkişinin görüşü alındıktan sonra karar verilmesine hükmetti. Mahkemenin aksi yöndeki direnme kararı bozuldu.

Nestle, 12 Aralık 2006'da, İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde, Nazlı Gıda'ya marka hakkında tecavüz ve haksız rekabetin tespiti ve önlenmesi iddiasıyla dava açtı. İstanbul 3. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi ise Nestle'yi haklı buldu. Mahkeme 9 Kasım 2007 tarihli kararıyla marka hakkına tecavüz ve haksız rekabetin tespitine ve önlenmesine karar verdi. Kararda, marka sahibinin izni olmadan ayırt edilemeyecek şekilde ambalajın ön yüzüne kahve çekirdekleri üzerine oturtulmuş yaldızlı kırmızı renk, kahve dolu, duman tütmekte olan fincanın kullanıldığı ve tüketiciyi yanıltabilecek nitelikte iltibas oluşturduğu savunuldu.

Yargıtay direnmeyi de bozdu

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, ambalaj yoluyla haksız rekabet iddiasında mahkemenin uzman bilirkişinin görüşünü alarak, hüküm kurması görüşüyle eksik incelemeden kararı bozdu. Mahkeme, hakimlik mesleğinin gerektiğini genel ve hukuki bilgi ile çözülmesi mümkün olan konularda bilirkişi dinlenemeyeceğini savundu ve ilk kararında direndi. Direnme kararında, "Davalıya ait 'Nazo 3'ü bi yerde' kahve ürün ambalajı ile davacının Nescafe kırmızı kupa şekli markası ile karşılaştırılarak, uzman bilirkişiye gerek olmadan, orta düzeyde bir kahve tüketicisi bakış açısıyla hakimin değerlendirme yaparak davayı çözebileceği belirtildi.

Uzman bilirkişi çözecek

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 6 Nisan'da yaptığı toplantıda, dairenin bozma gerekçeleri ışığında mahkemenin direnme kararını oy çokluğu ile bozdu. Nestle'nin 'kırmızı kupa' davası yerel mahkemece uzman bilirkişiye gönderilecek. Bilirkişi raporu ışığında mahkeme ambalaj yoluyla haksız rekabet iddiası konusunda yeniden bir karar verecek.

Nestle: Nazo, tescilli kırmızı kupamı kullandı

NESTLE, Dava dilekçesinde, 140 yıllık bir şirket, dünya çapında 470'den fabrikasının bulunduğunu belirterek, Nescafe "Kırmızı Kupa şekli" markalarının tescilli olduğu vurguladı. Niestle'nin dava dilekçesinde, şu noktalara vurgu yapıldı: "Davalı Nazlı Gıda 'Nazo 3'ü Bi yerde' ürün ambalajı üzerinde kırmızı kupa şeklini aynen kullanmıştır. Kırmızı kupa şekli üzerindeki tüm telif hakları müvekkil şirket Nestle'ye aittir. 1968 yılından beri dünya çapında kullanılmakta ve tanınmış marka statüsündedir. Davalı şirketi iyi niyetli ihtar taleplerini reddettiği gibi 'Nazo 3'ü Bi yerde' ambalajı üzerinde değişikliğe gidip bu ambalajda kullandığı kırmızı kupa yerine beyaz kupa kullandı ve boyutunu değiştirdi."

Nazlı Gıda: Artık kupamız beyaz, dava gereksiz

DAVALI Nazlı Gıda, kırmızı kupa şekil markalı ürün ambalajlı ürünün üretiminin bırakıldığını, bir yıldır beyaz kupa içeren ürün ürettiklerini, bu hususta açılan davanın takip edilmediğini ve konusu kalmayan bu davanın reddini istedi. Nazlı Gıda'nın, İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ndeki iki marka ve şekillerinin farklı olduğunun tespiti davası ise açılmamış sayıldı.