Abone Ol

Nebati'nin Hazırlattığı Rapora Göre öncelikli Gündem Enflasyon!

Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin hazırlattığı ve küresel görünüm altında Türkiye Ekonomisi'nin değerlendirildiği notları köşesine taşıdı.

Nebati'nin Hazırlattığı Rapora Göre öncelikli Gündem Enflasyon!

Müderrisoğlu, yazısında şunları belirtti:

"Karşılaştırmalı pek çok tablonun yer aldığı çalışmada, 'Enflasyonu Belirleyen Faktörler' ile 'Enflasyonla Mücadeleye' özel bölümler ayrılmış. Analizde, enflasyon açısından talep ve arz yönlü faktörlerin yanı sıra beklenti yönetimi ve kurumsal enflasyon faktörleri de masaya yatırılmış. Son çeyrekte enflasyonun genelde yatay, yılbaşından itibaren aşağı yönlü seyir izleyeceği genel kabul görüyor.

Ham petrol fiyatları ise Arap ülkelerinin üretimi kısma kararına rağmen, 2023'e dair tahmin ufku içinde seyrediyor. Mevsim geçişleri ve tarıma yansıması bakımından da 2023'te olumsuz senaryo ağır basmıyor.

Para ve maliye politikaları, kur dengesi, ücret gibi faktörler yine öngörülebilirlik dairesinde kalıyor. Bu aşamada en hassas nokta, 'enflasyondaki atalette' düğümleniyor. Mesela bu sıralar 'sebze meyve, süt ürünleri, giyim, ayakkabı' fiyatları güncel maliyetlerden ziyade 'olsa olsa metodu' ile hesaplanan geleceğin fiyatlamasını bünyesinde barındırıyor.

Tam da bu nedenle...
Enflasyondaki katılıkla mücadelenin yeni bir anlayışla kamuoyuna mal edilerek yine ve yeniden toplumsal duyarlılık oluşturulması büyük önem taşıyor"

Yazınını tamamı için tıklayınız