Abone Ol

Nagehan Alçı: Gülşen'in Ev Hapsi Cezasını 3 Kadın Hakim Kaldırmış

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, "Gülşen’in ev hapsi kararını kaldıran 3 kadın hakimmiş, bir başkan ve iki üye… Hem cezaevine gönderen kararı hem de ev hapsi kararını verenlerin tümü erkekti. Gülşen’i yeniden özgürlüğüne kavuşturanların ise tümü kadın… Dünyayı biz kadınlar yönetsek her şeyin ne kadar farklı olacağını gösteren bariz bir örnek…" değerlendirmesini yaptı.

Nagehan Alçı: Gülşen'in Ev Hapsi Cezasını 3 Kadın Hakim Kaldırmış

Alçı yazısında, "Kadına karşı şiddet davaları ile ilgili sıkı sık dile getirdiğim tezin çok haklı olduğunu bu karar bir kez daha kanıtlıyor. Kamuoyu vicdanını ilgilendiren, öznesi kadın ve özgürlük olan davalara kadın savcı ve hakimler bakarsa sonuç çok farklı olur… Kadına karşı şiddet ile ilgili utanç verici kararların, katil erkeklerin, şiddetçi kocaların yaptıklarından sıyrılmamaları için yargıda kadın hassasiyetine ihtiyaç var." düşüncesini dile getirdi.

Alçı şu ifadeleri kullandı:

"26 Kasım 2021’de, Türkiye bir dizi setindeki taciz ile çalkalanırken ve bir erkek hakim konuya takipsizlik kararı vermişken şöyle yazmıştım: “Batı ülkelerinde taciz, tecavüz ile kadına karşı şiddet ve cinayet dosyalarına kadın savcı ve hakimler bakınca ancak erkek tahakkümü tam anlamıyla kırılabildi. Elbette samimi hassasiyet gösteren erkekler de olmuştur ama kadına karşı işlenen suçlarda gereken cezaların verilmesi yönünde kitlesel devrimi hem ABD’de hem de Batı Avrupa’da kadın hukukçular yaptı.”

Tam o günlerde Kadıköy Tavşantepe metrosunda bir vandal elinde bıçakla bir kadına saldırmış ve dosyaya bakan kadın savcı o vandal için tutuklama talep ederken şu gerekçeyi yazmıştı:

“Şüphelinin eyleminin yalnızca tartıştığı müştekilere yönelik değil o anda trende ve platformda bulunan yolcuların, hatta tüm kadınların özgürce yaşama, sokakta bulunma ve hayatlarına devam etme haklarına saldırıdır.” Bu, kadına karşı şiddet ile mücadele davalarında devrimsel nitelikte bir metindi zira suçu bireysel olmaktan çıkarıp kadın kimliğine yönelik suç olarak tanımlıyor ve katalog suç kategorisine sokuyordu. İşte nasıl ki kadına karşı şiddet davalarında kadın hukukçuların böyle devrimci çıkışları varsa yine kadın hukukçuların özgürlük konusunda da özel bir hassasiyetleri var.

Ben Gülşen ile ilgili yanlış kararı düzelten ve onu yeniden özgürlüğüne kavuşturan 3 kadın hakimi kutluyorum. Ne varsa kadınlarda var!