Abone Ol

Müzisyen Görkem Yenilmez: Yasaklar ve kısıtlamalar pandemiye özel bir durum değil

Bugün sizleri müzik sektörünün önemli isimlerinden olan Görkem Yenilmez ile tanıştırmak istiyorum.

Görkem Yenilmez: Yasaklar ve kısıtlamalar pandemiye özel bir durum değil

Belemir Çelebi / Berlin / medyafaresi.com 

Görkem Yenilmez müzik sektörüne yıllarını vermiş bir isim. Kendisi bu işin hem mutfağında hem de sahnesinde. Söz yazarlığından müziğe, mix’den mastering’e aranjesinden düzenlemesine kadar hepimizin diline dolanan o şarkıların altına yıllardır imzasını atıyor. Bütün bunların yanı sıra muazzam bir sese sahip ve kendi şarkılarını söylüyor. Kendisi bu aralar Edis, Ece Seçkin, Gökçe ve Güntaç Özdemir ile birlikte çalışmaya devam ediyor ve hem orkestra şefliğini hemde müzik direktörlüğünü yapıyor. Ben Görkem Yenilmezi 'Söz' isimli şarkısıyla tanıdım ve bu pandemi sürecinde neler yaptığını merak ederek röportaj yapmak için kapısını çaldım.

İlk önce döneme uygun klasik bir soruyla başlamak istiyorum. Uzun bir pandemi süreci yaşadık, yasakların yavaştan kalkmasına rağmen hala bitmiş değil. Sen bu süreçte neler yaptın? Bu dönem seni nasıl etkiledi? Neler yaşadın? 

İlk başlarda çok bir şey hissetmedim desem yeridir. Çünkü sonu belli olmayan, öngörülemeyen bir süreç. Fakat bir süre sonra çok ama çok düşünmeye başlıyor insan sanırım. Bu negatif süreç içinde bolca pozitif etkilerinde olduğu bir süreçti benim için. Ürettim, yazdım, besteledim, düzenledim ve inceledim. Aslında müzikten ne kadar uzak kalmış gözüksekte, ben kendi adıma her zaman olduğu gibi, sanat ile birlikteydim. Bir çok sanat ile ilgilenen arkadaşlarımın, kendi sanatına daha sıkıca sarıldıklarına, çalıştıklarına şahit oldum. Pozitif kalmanız gereken bir dönem. Üzücü haberler ile çok karşılaşıyoruz ama bir şekilde devam etmeliyiz diye düşünüyorum. Bu büyük bir tecrübe ve ben dersime sıkı çalıştım diyebilirim.

'Müzik sektörü yasaklamalar ve kısıtlamalar adı altında 10 yıldır bir çok yaptırıma maruz kaldı'

Müzisyen Görkem Yenilmez: Yasaklar ve kısıtlamalar pandemiye özel bir durum değil - Resim: 1

Müzik sektörü hala kısıtlamalar ve yasaklarla mücadele ediyor ve olabildiğince normale dönmek için savaşıyor. Sence bu kadar uzun bir süreden sonra eskisi gibi olmak sanıldığı kadar kolay olur mu? Tam olarak adlandıramıyorum ama sanki sektör içinde bir şeyler değişti gibi. Sen nasıl değerlendiriyorsun bütün bu olan biteni? 

Aslına bakarsan sadece pandemi dönemi için geçerli olmayan konular olduğu kanaatindeyim. Geçirdiğimiz 10 yıl civarında müzik sektörü, yasaklamalar ve kısıtlamalar adı altında bir çok yaptırıma müzik piyasasının maruz kaldığını görüyorum. Eskisi gibi olur mu? Emin ol ki bu sorunun cevabını —umarım her şey eskisi gibi olur— olarak cevaplamak isterim. Sadece sektörel bakmayalım. Son dönemde toplumsal bir konu haline geldiğinide görüyoruz. Müzik susmasın die yazılar yazan yüzlerce insan, seslerini duyurmaya çalışanlar ve git gide çoğalıyor.

Mühim mesele: Yasaklamalar ve kısıtlamaların ideolojik olarak topluma entegre edilmemesi en büyük temennimdir.

'Sektöre yeni girmek isteyen arkadaşlara tavsiyem, çok çalışmaları, hata yapmaktan korkmamaları ve cesaret'

Sektör içinde aldığım duyumlara göre turneye çıkmak isteyen müzisyenler her şeyin inanılmaz pahalı olmasından dolayı ekonomik anlamda zoruluklar çekiyorlarmış, özellikle uçak ve konaklama fiyatlarına zam gelince turneye planları yapmak zorlaşmış. Sen bu konuyu nasıl değerlendiriyorsun? Sektör zaten bu pandamı sürecinde para kazanamadı ve tam normalleşmeye başlamışken hem bireysel hemde toplumsal ekonomik zorlukların altından kalkmak mümkün mü olur mu? 

Bu bir süreç. Elbet hepimiz bitmesini umut ediyoruz ve her açıdan çok zor. Sanatla beslenenler için çok daha zor. Hem maddi hem manevi. Ekonomik olarak bakıcak olursak, Türk Lirasının değeri Dolar’a , Euro’ya kıyasla ortada ve bu tüm ekonomiyi etkiliyor. Düşün ki bir uçak biletinin pahalı olması, konaklama ücretlerinin pahalı olması ile bir gitar telinin, bir bagetin, herhangi bir müzik ekipmanın fiyatı ile birebir ilişkili. Müzik piyasasında da her şey birbirine bağlı. Bu zorlukların altından kalmak zor olucak ama biz devam etmek zorundayız. Mümkün mü? Bunu zaman göstericek.

Müzisyen Görkem Yenilmez: Yasaklar ve kısıtlamalar pandemiye özel bir durum değil - Resim: 2

Artık herkes şarkı çıkarıyor biliyorsun, aralarında kalıcı olanda var, bir şarkıyla gelip bir şarkıyla yok olan da. Yıllarını bu sektöre vermiş bir müzisyen olarak, kalıcı olmak için olmazsa olmazlar nelerdir? Sektöre girmek isteyen gençlere tavsiyelerin neler olur?

Kalıcı olmak? Bir çok açıdan değerlendirilebilir bence. Magazinden hiç düşmeden ne yaptığı belirsiz kalıcı bir isim olabilirsiniz veya çoğu insanın bilmediği ama kalıcı eserlerin sahibi biride olabilirsiniz. İkiside kalıcı olmak mı? Ben kişinin eserleriyle yaşatılmasını kalıcı bulanlardanım. Olmazsa olmazlık benim baktığım bir açı değil. Zaten kalıcı olan, olduğu gibi olan olucaktır. 1 aylık şarkılar değil, 20 yada 30 yıl sonra dinlenen şarkılar. Sektöre girmek isteyen arkadaşlara tavsiyem, çok çalışmaları, hata yapmaktan korkmamaları ve cesaret. Gerisi çorap söküğü gibi gelicektir. Bu 3 konu başlığı birleştiği zaman, her şeye rağmen kendinizi gülümseyerek bulabilirsiniz.

Bu Pandemi sürecinde bana ders oldu dediğin her hangi bir şey yaşadın mı, özellikle sektör içinde? Yada bundan sonra şunu daha farkı yapacağım dediğin bir şey? 

Şahsen sektör içinde olmadı. Evet şaşkınlıkla karşıladığım konular olmuş olabilir ama bu bana ders oldu dedirtecek kadar da değil. Belki tecrübemden kaynaklı böyle konuşuyorum. Sektör ile alakalı değil ama kendimle alakalı bazı fikir değişikliklerine gittiğim oldu. Yani uzun süreli bir pandemi sürecinde bunları fark etmek ve üzerine düşünmek için çok zamanım olduğunu söyleyebilirim. Süreçten bir ders çıkartmak söz konusu ise, çok not aldım diyebilirim.

Müzisyen Görkem Yenilmez: Yasaklar ve kısıtlamalar pandemiye özel bir durum değil - Resim: 3

Sen son yıllarda müzik adına daha arka planda kalmayı tercih ettin, müzik aranje düzenleme yapıyorsun, aynı zamanda söz yazarı ve yapımcısın, bunların yanı sıra çok güzel bir sese sahipsin ve birbirinden güzel şarkıların var. Ben seni „Söz“ isimli şarkınla tanıdım, muazzam bir şarkıdır bende yeri çok ayrı. Şarkı söylemeyi neden bıraktın? Seni tekrar şarkı söylerken görebilecek miyiz? 

Çok teşekkürler. Ben işin mutfak tarafını daha çok seviyorum. Her seferinde yeni bir hayali gerçeğe dönüştürme evresi bana fantastik ve daha özgür geliyor. Bundan besleniyorum sanırım. Bu demek değildir ki şarkı söylemiyorum. Hala şarkı yazıyorum ve besteliyorum, çalışmaya ve üretmeye hep devam ediyorum. Vakti zamanı geldiğinde muhakkak paylaşıcam. Tabii bu da işin mutfağını bırakıcağım manasına gelmez. Yani hepsi bir bütün benim için.

Yeni projelerin var mı? Senden sürpriz işler bekleyebilir miyiz? 

Çok güzel insanlar ile çalışıyorum. Direktörlüğünü, aranjörlüğünü, şefliğini yaptığım değerli sanatçı dostlarımla, harika fikirlerimiz ,projelerimiz var. Hepsi sürpriz olsun : )  Bir yandan ileriki zamanlarda bir değil bir çok yeni bestemi, piyano - vokal olarak, daha akustik tınılarla paylaşmak gibi bir projem var. Yasaklar ve kısıtlamalara rağmen , konserlerde, şarkılarda, muhabbette muhakkak görüşeceğiz..

Görkem Yenilmez'in en sevdiğim şarkısı Söz'ün linki bırakıyorum. İyi dinlemeler..

https://www.youtube.com/watch?v=xfXFkbkYwLg&list=RDxfXFkbkYwLg&start_radio=1

Müzisyen Görkem Yenilmez: Yasaklar ve kısıtlamalar pandemiye özel bir durum değil - Resim: 4