Abone Ol

Murat Muratoğlu: Sadece Yemek Yiyip Kira Ödemek İçin Mi Geldik Dünyaya?

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, Finlandiyalı ve Türk bir asgari ücretlinin geçim standartlarını karşılaştırdı. Muratoğlu, "Sadece yemek yiyip, kira ödeyip, şehir hastanesine gitmek için mi geldik dünyaya?" ifadelerini kullandı.

Murat Muratoğlu: Sadece Yemek Yiyip Kira Ödemek İçin Mi Geldik Dünyaya?

Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, Finlandiyalı ve Türk bir asgari ücretlinin geçim standartlarını karşılaştırdı. Muratoğlu, Finlandiya'da asgari ücretin 2.170 euro, Türkiye'de ise 4,253 lira olduğunu hatırlatarak, Finlandiyalı bir asgari ücretlinin kilosu 9 eurodan 241 kilo dana kıyma alabilecekken, Türk çalışanın 110 liradan 38 kilo kıyma alabileceğini ifade etti.

Muratoğlu şöyle devam etti:

"Ne yapacak 241 kilo kıymayı? O da 38 kilo alıyor, 1.828 Euro'su cebinde kalıyor.

Bir hafta Antalya'da beş yıldızlı otelde açık büfe 600 Euro'ya yol dâhil tatil yapıyor. Para bitmiyor 1.228 Euro da artıyor.

Gören de Finlandiya'nın garibanı Tomi'yi zengin sanacak… Adam oranın alt düzey çalışanı.

Türkiye'de gıda, barınma ve giyim gibi üç temel harcamayı sorunsuz karşılayabilenlerin oranı bile çok düşük…

Ücretli çalışanların büyük bir bölümünün elde ettiği gelir, bırakın temel ihtiyaçları karşılamayı insan onuruna yaraşır geçim koşullarını sağlayacak tutarın da gerisinde. Gerisi lükse kaçıyor.

Sadece yemek yiyip, kira ödeyip, şehir hastanesine gitmek için mi geldik dünyaya? Türkiye'de doğanlar için artık bu böyle galiba!"