Abone Ol

Murat Ağırel'in Merceğinde Kızılay'dan Sonra Kızılhaç Var; Genel Sekreter Özel Jet mi Kiraladı

Gazeteci Murat Ağırel, Ulusal Kızılay-Kızılhaç dernekleri arasında eşgüdüm ve işbirliğini sağlayan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’nun (IFRC) Genel Sekreteri Jagan Chapagain’in 19 Şubat’ta deprem bölgesine özel jetle gittiğini ileri sürdü.

Murat Ağırel'in Merceğinde Kızılay'dan Sonra Kızılhaç Var;  Genel Sekreter Özel Jet mi Kiraladı

Ağırel, “Hangi bütçeden? KIZILAY yardım bütçesinden mi? Yoksa IFRC’ye verilen yardım paraları ile oluşan bütçeden mi” sorularını yöneltti.

Ağırel, Cumhuriyet'teki bugünkü yazısının devamında da şunları kaydetti:


Ads by Kiosked
“Bu genel sekreterin bu davranış karşısında federasyon çalışanı Frederic Barzo istifa ediyor. Kendisini aradık konuştuk. Jet kiralama işini doğruladı. Kiralama bedelinin 35 bin CHF değil 27 bin CHF olduğunu belirtti. İstifa nedeni sadece jet kiralama olayı olmadığını meslek etik gereğine uymayan davranışlar nedeniyle istifa ettiğini belirtti. Yani jet kiralama olayı doğru. O gün acaba uçak mı yoktu diye kontrol ettim. Hayır bolca uçuş varmış. Federasyonun temel prensip ve kuralları var. Federasyon üyelerinin yolsuzluk suçlamalarından da sorumludur. İnceleme yapacak kişi Türkiye’ye gelip yardım parası ile özel jet tutuyor, tüm kuruluşlara baskı yapıp bu basın metninin dışında açıklama yapmayacaksınız diyor. Al birini vur ötekine... Para babalarının mesken tuttuğu yardım kuruluşu görünümlü örgütler de evsiz barksız kalmış insanlar üzerinden faydalanıyor. Faydalanırken de lükslerinden taviz vermiyorlar.”

"Yurt dışından gelen 38 bin 757 çadır, AFAD’a teslim edilen toplam rakama dahil mi?”
Önceki yazısında Çin’den gönderilen çadırların akıbetini soran Ağırel, kurumdan gelen, “Yurtdışından ülkemize toplamda 38 bin 757 adet çadır geldi ve AFAD’a teslim edildi” açıklamasına karşın, şu soruyu yöneltti:

“Depremin ilk günlerinde çadır sattığınızı ortaya çıkardığımda '60 bin çadırı AFAD’a teslim ettik' demiştiniz. Yurtdışından gelen 38 bin 757 çadır, AFAD’a teslim edilen toplam rakama dahil mi?”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.