Abone Ol

Müjde Ar'dan yıllar sonra gelen öpüşme itirafı!

48. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde, 1979 ve 1980 yıllarında verilemeyen ödüller, "Geç Gelen Altın Portakal Ödülleri" başlığı altında sahiplerini buldu.

Müjde Ar'dan yıllar sonra gelen öpüşme itirafı!

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bir ilke imza atıldı. 1979'da sansür, 1980 yılında ise darbe nedeniyle yapılamayan Altın Portakal Film Festivallerinin ödülleri, Cam Piramit'te düzenlenen "Geç Gelen Altın Portakal Ödülleri"yle sahiplerine verildi. Sanatçı Cem Davran'ın sunduğu, Ali ve Aysun Kocatepe ikilisinin şarkılarıyla renk kattığı geceye siyasiler, Yeşilçam'ın usta oyuncuları ve sayıda davetli katıldı.

31-32 YIL SONRA ÖDÜLLERİ TESLİM EDİLDİ
1979 ve 1980 jürilerinin yaşayan üyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Yavuz Özkan'ın yönettiği "Demiryol" ve Ömer Kavur'un yönettiği "Yusuf ile Kenan" filmleri 1979 yılının "En iyi film" ödülünü paylaştılar. 1980 yılının "En İyi Film"i ise Zeki Ökten'in yönettiği "Sürü" olarak belirlendi. Yavuz Özkan "Demiryol" filmiyle 1979 En İyi Yönetmen Ödülünü alırken, 1980 yılının En İyi Yönetmen Ödülü "Sürü" ve "Düşman" filmleriyle Zeki Ökten'e verildi.

İKİ KARANLIK SAYFA AYDINLANDI
Gecenin açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, 48 yıllık Altın Portakal tarihindeki iki karanlık sayfanın 'Geç Gelen Altın Portakal Ödülleri'yle aydınlandığını söyledi. Bunun sinemanın barışçıl duruşuyla gerçekleştiğini belirten Akaydın, "Altın Portakal, sinema yıldızlarının ışıltılarıyla aydınlanacak. 79 ve 80 sayfalarının bir daha açılmayacağını umuyorum. Her türlü sivil ve askeri darbeye, sansüre karşı olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum" dedi.

CEM DAVRAN'A EN İYİ ÇOCUK OYUNCU ÖDÜLÜ
Geç Gelen Altın Portakal Ödüllerinin ilki, 1979 yılındaki "Yusuf ile Kenan" filmindeki rolüyle gecenin sunucusu Cem Davran'a verildi. "En İyi Çocuk Oyuncu" ödülünü alan Davran, yaşadığı durumun traji-komik olduğunu belirterek, "Bir aktörün kaderi 32 yıl geriden gelir mi? Buraya gelirken (Kısa pantolonla çık) diye espriler yaptılar. Bu gecenin ardında kimin imzası, duygusu varsa ellerinden öpüyorum. Ülkem adına koskoca bir teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"SANIRIM SOL MEME YÜZÜNDEN ENGELLENDİ"
Konuşmasında Rutkay Aziz'in açılış töreninde yaptığı konuşmaya da atıfta bulunan Cem Davran, "Rutkay Abi konuşma çıtasını öyle bir yere koydu ki ben çok hızlı geçeceğim. 15 yaşındaydım. Sanat ve tiyatro çevresinde olduğum için sağ-sol ne anlıyorum. Sanatçı ağabeylerim genellikle sol kısımdan. Bizim de ailecek ruhumuz öyle ama filme neden şiddetle karşı çıkılıyor anlayamıyordum. Filmin meyhane sahnesinde dansözün ilginçtir sol memesi görünüyordu. Sanırım (Bilerek yapıldı) diyerek kestiler" diye konuştu.

ÖDÜLÜ ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER İÇİN ALDI
Ödülünü atanamayan öğretmenler için aldığını söyleyen Cem Davran şunları söyledi: "Yusuf ile Kenan'da öğretmenlerime de borcum var. Kısa bir süre önce devlet 55 bin atama yapacağını açıkladı. Gencecik insanlar umutla beklerken 10 bin atamada durdu. Aileleriyle birlikte yüz binlerce insan bu atamaları bekliyor. Yüreğime oturdu. Günlerdir bunun peşinde koşuyorum. Çocuk Cem olarak yalvarıyorum. Benim ödülüm 30 sene gecikti, onların ataması bu kadar gecikmesin."

MÜJDE AR'IN İTİRAFI
Geceye damgasını vuran olay ise, 48. Altın Portakal Film Festivali'nin jüri başkanlığını da yapan Müjde Ar'ın Tarık Akan hakkında söylediği sözler oldu. 1980 yılının En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü alan Akan'a ödülünü vermek üzerine sahneye çıkan Müjde Ar, "O benim için hala çok yakışıklı. Yıllar sonra bir itirafta bulunmak istiyorum. Umarım eşim bu programı izlemiyordur. Onun niyetini bilmem ama ben onunla filmlerde öpüşürken gerçekten öpüşüyordum" sözleri salonda bulunanlar tarafından kahkahalarla karşılandı. Müjde Ar'ın bu sözlerine gülümsemekle yetinen Tarık Akan ise, "Bu ödülü Atıf Yılmaz, Zeki Ökten ve Yılmaz Güney adına kabul ediyorum. 12 Eylül ülkemde karanlığın başladığı bir an ama Silivri, Ergenekon, Balyoz, YÖK, adalet, gençlik... Lütfen (2011 ak mı kara mı) siz karar verin" şeklinde konuştu.

1979'un Portakalları

En İyi Film: "Demiryol- Yavuz Özkan" ve "Yusuf İle Kenan- Ömer Kavur" (Yavuz Özkan'a ödülünü Atilla Dorsay verirken, Ömer Kavur'un ödülü eski Antalya Belediye Başkanı Selahattin Tonguç tarafından Necip Sarıcı'ya verildi.
En İyi Yönetmen: Yavuz Özkan "Demiryol" (Özkan'ın ödülünü Ahmet Kesim verdi)
En İyi Senaryo: Onat Kutlar ve Ömer Kavur "Yusuf İle Kenan" (Onat Kutlar'ın ödülünü eşi Filiz Kutlar aldı. Ömer Kavur'un ödülü ise Necip Sarıcı'ya verildi.
En İyi Müzik: Arif Erkin "Kanal" (Erkin'in ödülünü Atillah Özdemiroğlu verdi)
En İyi Kadın Oyuncu: Sevda Ferdağ "Seninle Son Defa" Ferdağ'ın ödülünü Eşref Kolçak verdi.
En İyi Erkek Oyuncu: Fikret Hakan "Demiryol" (Fikret Hakan'ın ödülü Meral Orhonsay tarafından Yılmaz Köksal'a verildi)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Sevda Aktolga "Bebek" ve "Demiryol" (Aktolga'nın ödülünü Nuri Alço verdi)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Kamuran Usluer "Kanal" (Usluer'in ödülü Sevtap Parman tarafından Mahmut Cevher'e verildi)
En iyi Çocuk Oyuncu: Cem Davran "Yusuf İle Kenan" (Davran'ın ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın verdi)

1980'in Portakalları

En İyi Film: "Sürü" Zeki Ökten(Ökten'inödülü, Vali Ahmet Altıparmak tarafından Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'e verildi)
En İyi Yönetmen: Zeki Ökten "Sürü" ve "Düşman" (Ökten'in ödülünü eşi Güler Ökten Fevzi Tuna'nın elinden aldı.
En İyi Senaryo: Başar Sabuncu "Adak" (Sabuncu'nun ödülünü Safa Önal verdi)
En İyi Müzik: Zülfü Livaneli "Sürü" (Livaneli'nin ödülü, Nurettin Tekindor tarafından Erdal Güney'e verildi)
En İyi Kadın Oyuncu: Melike Demirağ "Sürü" ve Güngör Bayrak "Düşman" (Bayrak'ın ödülünü Ahu Tuğba Ertan Özertan'a verdi. Demirağ'ın ödülünü Levent İnanır verdi)
En İyi Erkek Oyuncu: Tarık Akan "Adak" ve "Sürü" - Aytaç Arman "Düşman" (Arman'ın ödülünü Suzan Aksoy verdi. Tarık Akan'ın ödülünü 48. festivalin Jüri Başkanı Müjde Ar verdi.
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Fehamet Atila "Düşman" (Atila'nın ödülü Selçuk Özel tarafından Işık Yenersoy'a verildi)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Tuncel Kurtiz "Sürü" (Kurtiz ödülünü oyuncu Şerif Sezer'in elinden aldı.

16. Altın Portakal Film Festivali, 1979 yılında sansüre karşı oluşan tepki nedeniyle iptal edilmişti. Dönemin sansür kurulu, yarışmaya katılan filmlerden Ömer Kavur'un yönettiği "Yusuf ile Kenan", Yavuz Özkan'ın yönettiği "Demiryol" ve Yavuz Pağda'nın yönettiği "Yolcular" filmlerini yasaklayıp bazı bölümlerini kesmek isteyince, bütün yapımcı ve yönetmenler festivalden çekilme kararı almıştı. Jüri üyeleri de bu durumu protesto etmiş ve festival yönetimi tüm bu gelişmeler üzerine 16. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni iptal etmişti. Bir yıl sonra ise 17. Altın Portakal Festivali 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamamıştı.

( HABERTÜRK, STAR)