Abone Ol

Muhteşem Yüzyıl Topkapı Müzesi'ni yeniledi!

Topkapı Sarayı Müzesi, "Muhteşem Yüzyıl" temasıyla yenileniyor...

Muhteşem Yüzyıl Topkapı Müzesi'ni yeniledi!

Muhteşem Yüzyıl dizisinin yapım ekibi gerçek mekanlarda çekim yapmalarına izin verilmemesinden yakına dursunlar, Topkapı Sarayı'nın müzelerinde Muhteşem Yüzyıl yenilemesi var.

Topkapı Sarayı Müzesi Silah Bölümü, Muhteşem Yüzyıl temasıyla revize edildi ve yeni, modern görünümüyle açılışını bekliyor.

Muhteşem Yüzyıl’da şoke eden tecavüz sahnesi

Yenileme çalışmalarını, Akşam gazetesine anlatan Kült Art'ın yöneticisi Dündar Hızal yenilenen silah koleksiyonu sergisini bakın nasıl tanıtıyor:

- Yenileme çalışmalarına ne zaman başladınız ve neler yapıldı anlatır mısınız?
3 yıl önce başladı. Topkapı Saray'ın genelinde, 19. yüzyıl algısıyla sadece eseri kilit altında tutmak ve korumak mantığıyla hareket ediliyordu. Biraz mobilyacı, biraz da kasa mantığıyla bir müze oluşturulmuştu. Ama şimdi uluslararası müzecilik normlarına yükseltiliyor.

- Siz, Silah Koleksiyonları için diğer yenileme çalışmalarından daha farklı ve çağdaş bir uygulama yapmışsınız. Farklı olarak neler yapıldı?
Görsel-işitsel uygulamalar yapıldı. Ekranlar, hologramlar ve projeksiyonlar var. Aynı zamanda mekanda kullananlar malzemeler ve o malzemelerin güvenliği en üst seviyede tasarlandı. Sadece minyatürler kullanarak Osmanlılar nasıl silah kullanır, savaşta nasıl bir düzenle savaşır onu anlattık ve böylelikle bu bölüme giren kişi, kendini tarihle iç içe buluyor. Normalde müzede, tarihle ziyaretçinin arasında hep bir mesafe var. Biz, teknolojiyi kullanarak bunu ortadan kaldırdık.

- Zorluklarla karşılaştınız mı?
Muhteşem Yüzyıl , serginin ana kavramlarından biriydi. Dolayısıyla biz de Piri Reis'in haritasını kullanmak istedik. Çok az kişinin bildiği Avrupa'yı, Anadolu'yu, Asya'yı, Kafkaslar'ı ve aşağı Akdeniz'i yani Osmanlı'nın yayıldığı yerleri gösteren bir haritası var. Bu haritayı Topkapı Müzesi'nde bulamadık. İstanbul Üniversitesi'nde bir nüsha olduğu söylendi, bir sonuç alamadık. Sonra Amerika'da Baltimore'da Walter Art Museum'da, bir nüshasının olduğunu öğrendik. İletişime geçtik, 'Haritanın bir fotoğrafını çekmek ve 15 metrekarelik bir alanda uygulamak istiyoruz. Yüksek çözünürlüklü olarak bu haritaya ulaşmamız gerek' dedik. 5 dakika sonra bölümün direktörü Ruth Bowler bize bir mail attı ve 'Aşağıdaki linkten orijinal boyutunda ulaşabilirsiniz ve download edebilirsiniz, herhangi bir ücret ödemenize de gerek yok'' dedi. Türkiye'de Piri Reis'in haritasına ulaşmak için çırpındığınız ve birçok insana yalvarıyorsunuz. Amerika'da bir müzeyse 5 dakikada size bir kopyasını gönderiyor. Sadece bu olayda bile anlayış farkını çok rahat görüyorsunuz

Meryem Uzerli’yi hiç böyle görmediniz