Abone Ol

Muharrem İnce'den Erdoğan’a Dostum Putin Tepkisi

Muharrem İnce: Tarihsel birikimimizi 'dostum Putin' siyasetine sıkıştıran Erdoğan’ın dış politikası Türkiye’yi her yönde çıkmaza soktu dedi

Muharrem İnce'den Erdoğan’a Dostum Putin Tepkisi

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, İktidara dış politika konusunda eleştiriler yönelterek, "Tarihsel birikimimizi “dostum Putin” siyasetine sıkıştıran Erdoğan’ın dış politikası Türkiye’yi her yönde çıkmaza soktu" dedi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan İnce, "Rusya gibi büyük bir toplumun bugün saldırgan ve yağmacı sıfatlarıyla anılması üzüntü vericidir” dedi.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunan İnce, “Puşkin, Dostoyevski, Çehov, Gogol, Çaykovski, Rahmaninov ve Ayvazovski gibi dünya çapında yazarlar, bestekarlar, ressamlar yetiştirmiş Rusya gibi büyük bir toplumun bugün saldırgan ve yağmacı sıfatlarıyla anılması üzüntü vericidir” dedi.

İnce, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Başta ülkemiz olmak üzere bütün Batı ülkeleri Rusya'daki sağ duyulu ilerici güçleri desteklemelidir"
“Eski Çarlık Rusyası hayalleri gören Kremlin liderliğinin etrafındaki ülkelere ve halklarına; daha önemlisi kendi halkına verdiği zararın önlenebilmesi amacıyla başta ülkemiz olmak üzere bütün Batı ülkeleri Rusya'daki sağ duyulu ilerici güçleri desteklemelidir."

Ateşkes ilan edip görüşmelere başlanmalı

Çatışmalarda sivillerin daha fazla zarar görmemesi amacıyla uluslararası hukuk ve toprak bütünlüğü ilkesi temelinde Ukrayna'da yaşayan herkesin haklarına saygılı olacak şekilde bir çözüm için ateşkes ilan edip görüşmelere başlanmalıdır."

Buna dış politika denmez, buna maceracılık denir

Tarihsel birikimimizi “dostum Putin” siyasetine sıkıştıran Erdoğan'ın dış politikası Türkiye'yi her yönde çıkmaza soktu. Buna dış politika denmez, buna maceracılık denir. Pek çok alanda olduğu gibi dış politikada da Atatürk'ün diplomasi geleneğine dönmek tek çaredir."

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, güvenlik zirvesi sonrasında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik harekatı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan, harekatı bölgenin barış ve huzuruna vurulmuş bir darbe olarak nitelendirdi.

Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

Askeri harekatı kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi belirterek başlamak istiyorum. Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım bölgenin barış, huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir.

Kendi vatandaşlarımız ile Tatar kardeşlerimiz başta olmak üzere Ukrayna'da yaşayan herkesin can güvenliğinin sağlanmasında üzerimize düşeni yapacağız.

Türkiye'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği mücadeleyi desteklediğini, biraz önce görüştüğüm Sayın Zelenskiy'e de ifade ettim.

Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunların Minsk Mutabakatları çerçevesinde diyalog yoluyla çözülmesi çağrımızı tekrarlıyoruz. Bunu Putin ile yaptığımız görüşmede de kendisine iletmiştim.

Güvenlik zirvesinde operasyonun kabul edilemez olduğu vurgulanmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde güvenlik zirvesi gerçekleştirilmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, zirvede, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahelesi ele alındı.

Zirvede, Rusya’nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran bu saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Bölge ve dünya güvenliğine de tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar nezdinde bulunulabilecek girişimlerin değerlendirildiği zirvede, Türkiye’nin Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık ettiği zirveye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, TBMM AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı.