Abone Ol

Muhalif akademisyenlere YÖK'ten soruşturma

1128 akademisyen, sokağa çıkma yasaklarına karşı açıklama yapmıştı. Teröre destek veren bu bildiri akademik özgürlük ile bağdaştırılamaz, gereği yapılacak!

Muhalif akademisyenlere YÖK'ten soruşturma

Yükseköğretim Genel Kurulu (YÖK), 89 farklı üniversiteden 1128 akademisyenin imzaladığı ve dün İstanbul ile Ankara’da eş zamanlı okunan “Bu suça ortak olmayacağız” sloganıyla imzalanan bildirisiyle ilgili, “Bu bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacaktır” dedi.

Ayrıca akademisyenlere yönelik doğrudan soruşturma açamayan YÖK, bildiriyle ilgili olarak üniversite yönetimlerinden soruşturma açmasını isteyecek.

Muhalif akademisyenlere YÖK'ten soruşturma - Resim: 1Erdoğan kimlere 'Ey aydın müsveddeleri' diye çıkıştı?

TERÖRE DESTEKÇİLİK HAFİFE ALINAMAZ

YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim Genel Kurulu bir grup akademisyenin önceki gün yaptığı bildiriyi görüşmek üzere acilen toplandı.

Toplantının ardından şu açıklama yapıldı:    

“Bir grup akademisyen tarafından yayımlanan devletimizin, Güneydoğu’da sürmekte olduğu teröre karşı mücadelesini ‘katliam ve kıyım’ olarak niteleyen bildiri, tüm akademi camiasını zan altında bırakmaktadır. Teröre destek veren kişinin mesleği ve statüsü hiçbir demokratik ülkede kişiye imtiyaz sağlamaz, teröre destekçiliği hiçbir şekilde hafife alınamaz.

Teröre destek veren bu bildiri, akademik özgürlük ile bağdaştırılamaz. Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak devletin en temel görevidir. Bu bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacaktır. Rektörlerimiz ve Üniversitelerarası Kurul ile bu konuyu görüşmek üzere toplanacağız.”

89 üniversiteden 1128 akademisyen ortak metin

"Barış İçin Akademisyenler" ismiyle birleşen öğretim üyeleri, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da yaşanan çatışmalara ve sokağa çıkma yasaklarına dikkat çekmek için İstanbul ve Ankara'da eş zamanlı olarak toplandı. Bini aşkın akademisyen kalıcı barış için masaya dönülmesi çağrısı yaptı.

"Bu suça ortak olmayacağız" sloganıyla yola çıkan bini aşkın akademisyen İstanbul ve Ankara'da eş zamanlı toplandı. 89 farklı üniversiteden bin 128 akademisyenin imzaladığı metin Türkçe ve Kürtçe olarak okundu. Barış için Akademisyenler grubunun hazırladığı metine imza verenler arasında, Noam Chomsky, David Harwey, Immanuel Wallerstein, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Ali Akay, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu gibi akademisyenler de bulunuyor.

"KALICI BARIŞ İÇN ÇÖZÜM YOLLARININ KURULMASINI İSTİYORUZ"

İstanbul'daki bildiriyi okuyan Doç. Dr. Alper Açık, şunları söyledi:

"Yasağın uygulandığı yerde yaşayan vatandaşların uğradığı maddi ve manevi zararların tespit edilerek tazmin edilmesini, bu amaçla ulusal ve uluslararası bağımsız gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini talep ediyoruz. Müzakere koşullarının hazırlanmasını ve kalıcı bir barış için çözüm yollarının kurulmasını, hükümetin Kürt siyasi iradesinin taleplerini içeren bir yol haritasını oluşturmasını istiyoruz. Müzakerelere tekrar başlanması halinde çözüm için gözlemciler arasında gönüllü olarak bulunacağımızı beyan ediyoruz."