Abone Ol

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP'li Aras'tan seçim öncesi Cengiz İnşaat'a ön onay!

"Rantın değil, halkın partisiyiz" sloganıyla seçim meydanlarına çıkan ve Bodrum Belediye Başkanı iken 31 Mart'ta yüzde 55,99 oyla Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Aras'ın seçim öncesi Cengiz İnşaat’ın Avan Projesi’ne ön onay verdiği ortaya çıktı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP'li Aras'tan seçim öncesi Cengiz İnşaat'a ön onay!

Bodrumhaber'in aktardığına göre; CHP'li Ahmet Aras'ın meydanlardaki konuşmasının aksine, Cengiz İnşaat’ın Avan Projesi’ne ön onay verdiği ortaya çıktı. Bodrum Belediyesi ÇED süreci sonrası, Cengiz İnşaat A.Ş’nin ikinci bölüm yapı ruhsatını vermeye hazırlanıyor. 

Belediye, Cengiz İnşaat'a verdiği 60 adet yapı  ruhsatını iptal etmişti
Bodrum Belediyesi, Cengiz İnşaat A.Ş’ne 12 Aralık 2022 tarihinde verdiği 60 adet yapı ruhsatını, 9 Ocak 2023 tarihinde iptal etti.

Cengiz İnşaat AŞ yapı ruhsatının iptali için idari yargıya başvuru yaparak, kararın iptali ve yürütmenin durdurulmasını talep etti. İptalin gerekçesini Ahmet Aras, 09 Ocak 2023 tarihinde yaptığı bir açıklamayla kamuoyuna bildirdi.

Açıklamada; "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği ‘Özelleştirmenin İptali’ kararının; 'Özelleştirme Yüksek Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle uygulanmamasının, Anayasa’nın 138. maddesinde belirtilen, yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bu kararların yerine getirilmesini geciktiremez" denildi.

1 yıl geçen davada nihai karar yok
Habere göre Aras, "Cengiz İnşaat'a ait gibi görünen tapunun iptal edilmesi gerekir. Verdiğimiz yapı ruhsatı yasal olmadığı gibi, Anayasa'ya da aykırıdır" dedi.

Cengiz İnşaat A.Ş idari yargıya başvurdu ve mahkeme 6 Mart 2023 tarihinde; Muğla 1. İdare Mahkemesi; “mülkiyet hakkı bakımından telafisi güç/imkânsız sonuçlara neden olabilmesi itibariyle dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına” 6 Mart 2023 tarihinde karar verdi. Kararın ardından bir yıl geçtiği halde, henüz dava konusu hakkında nihai bir karar verilmedi.

Belediye, Cengiz İnşaat'ın ikinci bölüm projesini uygun buldu
Ancak, Cengiz İnşaat A.Ş, Cennetkoy’ da yapmakta olduğu tesisle ilgili kapasite artışı talebinde bulunduğu gibi, Muğla İli, Bodrum İlçesi, Göl Mahallesi, 305 ada 1 parselde yapmayı planladığı ikinci bölüm projesi için, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu. Bodrum Belediyesi, Cengiz İnşaat A.Ş’nin ikinci bölüm projesini uygun buldu.

Muğla İli, Bodrum İlçesi, Göl Mahallesi, 306 ada 1 parselde verdiği yapı ruhsatını iptal eden Bodrum Belediyesi, ne değişti de 305 ada, 1 nolu parsel için hazırlanan vaziyet planını inceleyip, uygun buldu.

Bodrum Belediyesi tam da seçim öncesi, 8 Şubat 2024 tarih, 294630 no'lu yazısıyla uygun bulduğu proje için, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne görüş sordu.

Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nca 01 Mart 2024 tarih ve 89 no'lu kararın alındığı ve bu kararla “Sizce uygunsa bizim için sorun yok” kararı alındı.

"Bizim için sakınca yok"
Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 05 Mart 2024 tarih ve E89002622-250-8954525 sayılı yazısında alınan kurul kararına göre 728 sayılı İlke Kararı doğrultusunda, doğal sit alanları ve tabiat varlıkları açısından uygun olduğunu bildirildi.

“Bodrum Belediye Başkanlığınca yürürlükte olan koruma amaçlı imar planı ve imar mevzuatı kapsamında iş ve işlemlerin yürütülmesine karar verildiği bildirilmiştir” denildi.

Sonuç olarak, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü; “Yapı ruhsatı verme yetkisi Bodrum Belediyesi’ndedir, bizim için sakınca yoktur” dedi.

Aras bugün görevi devraldı
31 Mart Yerel seçimlerinden yüzde 54.90 oy oranı ile Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Ahmet Aras, mazbatasını aldı. Aras, mazbatasını aldıktan sonra Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanlık binasında düzenlenen devir teslim töreni ile görevi önceki Başkan Osman Gürün’den devraldı.