Abone Ol

Mor Çatı: İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiyoruz !

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, yaptığı açıklamada, "Kadınlar olarak yıllardır verdiğimiz mücadeleyle elde ettiğimiz kazanımlardan da yaşamlarımız için sürdürdüğümüz mücadelemizden de birbirimizle dayanışma kurmaktan da vazgeçmiyoruz!" ifadelerini kullandı.

Mor Çatı: İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiyoruz !

Kadınlar için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi’nin Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ayrılmasına yönelik tepkiler sürüyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasını taşıyan karara tepki gösteren Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, açıklama yayımladı. “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi reddediyoruz” denilen açıklamada, Türkiye kadına yönelik erkek şiddetini önleme yükümlülüğünden geri adım atmış olsa da kadınlarla dayanışmanın sürdürüleceğine dikkat çekildi.


Sözleşme’den bir gece yarısı kararıyla çekildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “2011’de erkek şiddetini önlemek, failleri cezalandırmak, kadınları şiddetten korumak ve şiddete karşı desteklemek yükümlülüklerini üstlenerek sözleşmenin ilk imzacısı olup mecliste onaylayan Türkiye, bir gece yarısı cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi” denildi.

HİÇE SAYILDI

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin uluslararası zeminde kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair verilen sözden dönülmesi anlamına geldiğinin altı çizildiği açıklamada, şunlar dile getirildi: “Erkek şiddetiyle mücadelede devletin yükümlülüklerini tanımama ve kadınları şiddete mahkum etme anlamına gelmektedir. Erkek şiddeti evrensel ve politiktir. Türkiye’de ve dünyanın her yerinde, kadına yönelik şiddetle mücadelenin yolu, hiçbir bahane ve ayrımcılığa yer bırakmadan şiddeti önleme, kadınları şiddete karşı koruma, failleri cezalandırma ve şiddete karşı bütünlüklü politikalar üretilmesiyle mümkün. Ülkelerin kültürleri ve gelenekleri kadına yönelik şiddetin bahanesi olamaz. Hiçbir değer kadınların can güvenliğinden ve devletin vatandaşlarını her koşulda koruma görevinden üstün olamaz. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılarak bütün bunlar hiçe sayılmıştır.”

UYGULANMADIĞININ TANIĞIYIZ

İstanbul Sözleşmesi’nin yok sayılmasına ve 6284 sayılı kanunun gerekliliklerinin yerine getirilmemesine yıllardır tanıklık ettikleri söylenen Mor Çatı açıklamasında, “Sonuçlarını kadınların hayatlarında görüyoruz. Devletin kendi kanunlarını uygulamaması sonucu şiddetin önlenememesinin faturası İstanbul Sözleşmesi’ne kesilmeye çalışılıyor. Her geçen yıl kadınların haklarına saldırılar el artırıyor. Kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi’nin değil feshini, tartışmaya açılmasını dahi reddediyor, devletin tüm kadınları, LGBTİ+’ları ve çocukları şiddetten koruma yükümlülüğünden vazgeçmesini kabul etmiyoruz! Kadınlar olarak yıllardır verdiğimiz mücadeleyle elde ettiğimiz kazanımlardan da yaşamlarımız için sürdürdüğümüz mücadelemizden de birbirimizle dayanışma kurmaktan da vazgeçmiyoruz!” ifadeleri kullanıldı.