Abone Ol

Model'in erkekleri neden Fatma Turgut'u suçluyor?

Hürriyet'ten Sebla Koçan yolları ayrılan Model grubunun hikayesini yazdı.. O meşhur şarkıları ‘Değmesin Ellerimiz’de “Bitti mi hikâyemiz? Bu ne biçim son böyle? Değmez miydi sevgimiz Savaşıp direnmeye?” diye soruyorlardı.

Model'in erkekleri neden Fatma Turgut'u suçluyor?

İşte Sebla Koçan'ın o haberi..

Model grubu 2011’de, ikinci albümleri ‘Diğer Masallar’la geniş bir hayran kitlesi kazandı. Bir dönem her yerde ‘Değmesin Ellerimiz’ ve ‘Pembe Mezarlık’ çalıyordu. Genç, enerjik ve yetenekliydiler. Demir Demirkan ve Sertab Erener gibi tecrübeli müzisyenlerin desteğini aldılar. Ama sonra ne olduysa oldu, rüzgâr tersten esmeye başladı. Kısa bir süre önce grup dağıldı. Solist Fatma Turgut’un geçen hafta verdiği bir röportaj üzerine grubun diğer üyelerinden Can Temiz ve Okan Işık cevap haklarını kullanmak istedi, Amerika’daki ikiliye Facetime’la bağlandık...

Geçen pazartesi gecesi, Model’in gitaristi Okan Işık’ın mesajıyla doğruldum. “Sebla, Can’la (Temiz) birlikte sana röportaj vermek isteriz” diyordu. Okan ve Can, Fatma’nın (Turgut) geçen hafta Milliyet’te yayımlanan röportajı üzerine konuşmaya karar vermişlerdi. “Elbette” dedim...

Başa saralım: 12 yıl önce Model, Model değil, Kötü Kare’ydi. Daha da önce A Due Carmen’di. O zamanlar Türkiye’de müzik dergisi yapabiliyorduk. Ben
Billboard Türkiye’de editördüm. Roxy Müzik Ödülleri’nde A Due Carmen’e Billboard Özel Ödülü vermiştik. Şarkıları, ‘Ellerinde Ellerim’i, ‘Ego Dağları’nı çok sevmiştik.

DEĞİŞİM RÜZGÂRLARI...

İzmirliydi Can, Okan, Aşkın ve Özgü... Sonra Özgü’yle anlaşamadılar ve Fatma (Turgut) geldi. Ekip, Model adını aldı. Ve ‘Pembe Mezarlık’ diye bir şarkı patlattı. Zamanla müzik dergileri kapandı, müzik kanalları darboğaza girdi, Türkiye’de müzik yazmak imkânsız hale geldi ama Model aldı yürüdü. 2011’de ‘Diğer Masallar’ çıktı.

Arada gruptaki krizler kulağıma geldi ama pek önemsemedim. 2012’de, Model’de yine bir değişim rüzgârı esiyordu; davulcu Aşkın Çolak yerine Kerem Sedef gelmişti. Sıfırdan başlamış görünüyorlardı ama sanki hâlâ ters giden bir şeyler vardı. Devreye büyük konserler, anlaşmalar, daha profesyonel şarkılar, şöhret ve ‘ego dağları’ girmişti. Model, artık o naif, İzmirli gençler topluluğu değildi. Zaten üzücü haber de çok geçmeden geldi.

Fatma, geçen ay bir tweet attı: “‘Bekle’ deyip gittiler, ben bekledim, onlar gelmedi. Ölüm gibi bir şey oldu ama kimse ölmedi. Model bitti arkadaşlar.” Can ve Okan, bir süredir Los Angeles’ta yaşıyordu. Fatma’nın bu tweet’iyle dönmeyi düşünmediklerini öğrendik. O gece Fatma’ya mesaj attım, sabaha kadar ağladığını yazdı. İşte bundan yaklaşık 15 gün sonra da Can ve Okan arayıp konuşmak istedi.

Can, görüşmemizin başında, açık yüreklilikle Fatma’yla beş yıl süren bir ilişkileri olduğunu, 2015’te bu ilişkinin tamamen bittiğini söyledi. Daha sonra Fatma’nın başka bir sevgilisi olmuş. Can bu durumu ‘normal’ karşıladığını anlattı. Söylediğine göre işler, kendisi stilist Burcu Erim’le ciddi bir ilişkiye başladıktan sonra sarpa sarmış, Fatma’nın geçen kasımda Hayal Kahvesi’nde Burcu ve Can’ı tartaklamasına kadar giden süreç başlamış (Olaylı gece, Kelebek’e ‘Tekme tokat kavga’ başlığıyla haber olmuştu,
9 Kasım 2015). Can hislerini şöyle aktardı: “Her zaman Fatma’nın grubu bırakma tehdidiyle yüz yüzeydik. İşler istediği gibi gitmeyince böyle şeyler yapmasına alışmıştık. 2013’te de telefonuna cevap vermediğim için Twitter hesabından gruptan ayrıldığını yazmıştı. Ancak ben Burcu’ya âşık olduktan sonra durum daha da kötüleşti. Bize saldırdıktan sonra grubu bırakmaya karar verdim. Ancak sonuçta Model’e bağlı 20-25 kişi çalışıyor. ‘Fatma’ya rağmen Model’i nasıl devam ettirebiliriz’ diye düşündük ve benim konserlere gitmememe karar verdik. Fatma daha sonra Burcu’dan özür diledi.”

“SUÇLU FATMA’DIR”


Yıllardır birlikte çalıştıkları prodüktör Demir Demirkan, New York’a taşındığı için yeni albümü Amerika’da yapmaya karar vermişler. İlkbaharda da konserler için İstanbul’a geleceklermiş. Can ve Okan bu arada iki Amerikalı müzisyenle birlikte, ABD’de daha punk, hardcore ve elektronik tınlayan Seven Day Sleep adında bir grup kurmuş. “Aslında bu, Fatma’yla yapmayı planladığımız bir projeydi. Ancak bu atmosferde yeni bir proje için ona güvenmemiz imkânsızdı. Proje başladıktan sonra çeşitli maddi anlaşmalar konusunda da tutarlı davranmamaya başladı” diyorlar.

Okan Işık ve Can Temiz, Demir Demirkan’la çalışmaya devam ediyor. Fatma Turgut ise Demirkan’la bir dönem sevgili olan Sertab Erener’le yakın arkadaş. Pek çok müzik yazarı, Turgut’un tonlamasını Erener’e benzettiğini söylüyor.

Sohbetimiz boyunca Fatma’nın, Model albümü sözleşmesini, solo albüm projesine döndürme niyetinden bahsettiler. Can’ın elinde ‘İlkbaharda Kıyamet’ adında yeni bir Model şarkısı varmış. Onu Fatma’nın solo projesine çevirmişler. Can, “Ben her şeye rağmen onun solo projesi için çalışmayı kabul ettim ama o, Model’le alakalı bazı maddi konularda haksızlıklar yapmaya başlayınca sinirlenip bıraktım. Yine de Model’in son albümü için Okan’la birlikte çalışıyor, görüşmeler yapıyorduk. Fatma bir görüşmemizde bana ‘Model neden böyle oldu’ diye sordu. Ben de ona ‘Senin yüzünden’ dedim. ‘Ben ABD’ye gelemem’ deyip telefonu suratıma kapattı. Model’in dağılmasının suçlusu Fatma’dır” diyor. İkili, sohbeti sonlandırırken “Fatma ünlü oldu, herkes haliyle onun peşinde. Biz ne yapacağımızı bilemedik. En başta birlikte yaptığımız planlarımızın dışında davrandı. Mahkemelik olabiliriz, şu an araftayız” diye eklemeyi ihmal etmiyorlar.

Fatma, geçen hafta verdiği röportajda “Kendine dönüp bakınca soruyorsun, ‘Böyle bir hayat mı yaşamak istiyorsun yoksa her şeyin daha güzel olduğu, herkesin daha mutlu olduğu, kimsenin kırılmadığı, üzülmediği bir hayat mı?’” diyordu. Ne yazık ki kimsenin kırılmadığı bir hayat yok. Dünya öyle bir yer değil, Model de dünyanın dağılan ilk grubu değil. Aşk da gruplar da bitmesi gerekince bitiyor. O yüzden belki de en iyisi birbirinden yetenekli bu müzisyenlerin tartışmalarla oyalanmaktansa yola devam etmeleri...

Fatma Turgut’un geçen hafta Elif İpek Türer’e verdiği röportajdan...
(...) Aslında olanı yazdım (‘Model bitti’ tweet’ini kastediyor), elimden geldiğince naif ve samimi bir şekilde... Arkadaşlarımın planı haziranda gidip temmuz sonu dönmekti. Fakat vazgeçtiler dönme fikrinden. Amerika’da yaşamaya, orada müzik yapmaya karar verdiklerini söylediler. (...)