Abone Ol

MİT hangi ünlü sanatçıları kullandı? Listede hangi isimler var?

Eski MİT mensubu Enver Altaylı'nın kitabında bahsettiği MİT'e yardım eden ünlü assolist konuştu...

MİT hangi ünlü sanatçıları kullandı? Listede hangi isimler var?

Eski MİT'çi Enver Altaylı'nın kitabında MİT için çalıştığını söylediği kadın sanatçı Türk sanat müziğinin ünlü sesi Nesrin Sipahi.... 1970'teki SSCB turnesinden sonra eşiyle MİT'e rapor verdiklerini söyleyen Sipahi, "Dönemin müsteşarı Fuat Doğu ile defalarca görüştük" dedi..

MİT elemanı Enver Altaylı'nın gizli biyografisinin anlatıldığı kitapta, MİT Müsteşarı Fuat Doğu'nun talimatıyla SSCB ülkelerine konser vermek üzere gönderilerek rapor istenen kadın sanatçının kimliği ortaya çıktı. Dönemin en ünlü sanat müziği yorumcularından biri olan Nesrin Sipahi, eşi Aldemir Sipahi ile birlikte 37 gün süren turne ilgili hazırladıkları raporu MİT'e sunduklarını açıkladı.

Türkiye'ye nasıl bakılıyor?

Altaylı piyasaya yeni çıkan kitabında, "Amacımız oradaki konserlerle kardeşler arasındaki kültürel iletişimin ötesinde, Türk cumhuriyetlerinin oradaki halkın Ankara'ya bakışını öğrenmekti. Başka ses sanatçılarını da Azerbaycan'a göndermişlerdir o dönemde" diye yazdı. Sanat müziğinin ünlü ismi Nesrin Sipahi, MİT için çalıştığını açıklayarak olayın ayrıntılarını da paylaştı. İzmir Fuarı'nda şarkı söylerken bir gün Azerbaycanlı doktor İbrahim Topçubaşı'nın kendisini dinlemeye geldiğini söyleyen Sipahi, söylediği bir Azeri şarkının Topçubaşı'nın bestesi çıktığını ve bu durumdan heyecanlanarak Azerbaycan'a konser vermek üzere kendisini davet ettiğini anlattı. Topçubaşı'nın yoğun uğraşı sonucu SSCB elçiliğinden davet aldığını kaydeden Sipahi, gidişlerinden MİT Müsteşarı Fuat Doğu'nun haberi olduğunu ve kendilerine MİT'ten bir albayı gönderdiğini açıklayarak şöyle devam etti:

Bilgi ve izlenimleri aktardık

"MİT'ten gelen albay özelikle eşimle konuştu. Fakat Dışişleri Bakanlığı'nın Kültür Dairesi üstüne aldı organizasyonu. Böyle olunca MİT işin içinde yokmuş gibi SSCB turnesi yapıldı. İlk gittiğimiz yer Özbekistan Semerkant konseriydi. Oradan Kazakistan'a geçtik. 37 gün sürdü konserler. Benden başka sanatçı yoktu. Benim milliyetçi bir kişi olduğumu biliyorlardı onlar. Göğsümde Türk bayrağı takıyorum, parmağımda Türk bayrağı olan bir yüzük takıyorum." 37 gün süren Rusya turnesinden sonra Türkiye'ye döndüklerinde eşiyle birlikte hazırladıkları raporu MİT'e sunduklarını açıklayan Nesrin Sipahi, Fuat Doğu ile de defalarca görüştüğünü açıkladı. Eşinin o dönemde bir işi olmadığın sadece kendisine yardımcı olduğunu söyleyen Sipahi, özellikle gittikleri bölgelerde Türklerle ilgili bilgileri ve izlenimleri aktardıklarını anlatarak, "MİT ajanlığım söz konusu olmadı. Ama bir vazife yaptık raporumuzu da tuttuk. 'Şu kadar alaka gördük, burada Türkler bu kadardı' şeklinde bir rapor yazdık. Türkler çok ilgi gösterdi" dedi.

Gökçer: Kimse böyle bir şeye cesaret edemez...

Altaylı'nın anılarının yazımıyla ilgili olarak gazeteci Levent Evkuran'la da anlaştığı ancak 11 Eylül olaylarının ardından birlikte çalışmaktan vazgeçtiği ortaya çıktı. Altaylı'nın Evkuran'a anlattıkları arasında ise dönemin CIA Türkiye Sorumlusu Ruzi Nazar'a ilişkin bilgiler bulunuyor. Anılarında Nazar'ın bir Türk dostu olduğunu kaydeden Altaylı MİT'le de sıkı ilişkisi olan Nazar'ın ünlü tiyatro oyuncusu Ayten Gökçer ile iyi arkadaşlık ilişkileri kurup sosyeteye sızdığını söylüyor. Sabah'ın sorularını yanıtlayan Ayten Gökçer ise MİT ile herhangi bir işbirliği yapmadığını ifade etti.

Nazar'ı tanırım ama...

Yalnızca Ruzi Nazar'ı tanıdığını belirten Gökçer şunları söyledi: "Kimse bana böyle bir şey için cesaret edemez. Hiç öyle bir şey benim başımdan geçmedi. O zaman 20 yaşımdaydım. Böyle bir şey olması mümkün değil. Tiyatroda daha yeniyim. Ben kimim ki böyle bir şey teklif etsinler. Niçin teklif etsinler? Sebep ne? Eğer benim adım geçiyorsa o kitapta mahkemeye veririm hemen. 20 yaşında tiyatroya yeni başladığım dönemde ne ihtilali bilirim ne başka bir şey. Böyle bir şeyi ispat etmek zorundadır. Ruzi Nazar ismini duydum. O da Amerikan sefaretinden. Ruzi Nazar'dan tiyatro oyuncusu Şeref Gürsoy hep bahsederdi. Bu adam ne yapabilir Türkiye'de? Hangi sanatçıdan nasıl bir bilgi alabilir sanatın dışında. Böyle bir şey teklif edilse hiçbir biçimde kabul etmem. Ben sanatımı yaparım, sanatım için mücadele ederim."

Sabah