Abone Ol

Minibüslerde İstanbulkart mı geldi? Minibüste İstanbulkart (akbil) hangi hatta, ne zaman başlayacak?

Minibüslere İstanbulkart uygulamasının ne zaman geleceği merak edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Temmuz ayı toplantısında minibüsler ile ilgili alınan kararlar görüşüldü. Peki, Minibüslere İstanbulkart mı geldi? Minibüslere İstanbulkart (akbil) uygulaması ne zaman başlayacak?

Minibüslerde İstanbulkart mı geldi? Minibüste İstanbulkart (akbil) hangi hatta, ne zaman başlayacak?

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında gündeme getirilen minibüslerin elektronik bilet entegrasyonuna dahil edilmesi teklifi kabul edildi. Buna göre, Arnavutköy, İstanbulkart ile binilecek olan minibüsler için pilot bölge olarak seçildi.

 Minibüslerde akbil kullanımı 2023 yılında masaya yatırıldı. Minibüslere elektronik bilet entegrasyonuna dahil edilmesi teklifi ardından yeni sistem için Arnavutköy ilçesi pilot bölge seçildi. Peki, minibüslerde İstanbulkart (akbil) ne zamandan itibaren geçerli olacak, yeni kart çıkartmak gerekiyor mu?

MİNİBÜSLERE İSTANBULKART (AKBİL) GELİYOR MU?

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, mevcut İstanbulkart ücret tarifesinin (indirimli, aktarma, ücretsiz vb.) geçerli olacağını belirterek minibüslerde de artık aktarma yapılabileceğini duyurdu.

Yeni sistemle ilgili Milliyet’e konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, sistemin öncelikli olarak taşradaki yolcuların minübüsle taşınmasına yönelik planlandığını belirterek şunları söyledi:

“Arnavutköy ilçesi özelinden başlayarak dolmuşları toplu ulaşım sistemine entegre etmeyi planlıyoruz. Başlangıçta kentin merkezindekileri kapsamayacak. Öncelikle Arnavutköy, Silivri, Çatalca, Şile gibi taşrası fazla olan ilçelerde hem dolmuşlar hem de otobüsler aynı güzergaha kilometrelerce gidiyorlar. Ve birlikte aynı yolcuya talip oluyorlar. Bizim bu yolculara ulaşım himeti sağlama zorunluluğumuz var. Engelli, yaşlı, dezavantajlı ve öğrenciyi taşımak için dolmuşları bu sisteme entegre ettiğimizde taşranın en ücra noktasından vatandaşlarımızı ilçenin merkezine getireceğiz. Onları, kentin merkezine taşıyacağız.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, oy birliği ile alınan kararla, minibüslerin elektronik bilet entegrasyonuna dahil edilmesi teklifi kabul edildi.

UKOME Toplantısı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce başkanlığında toplu ulaşım ücretlerine zam gündemiyle Çırpıcı Sosyal Tesisleri'nde yapıldı.

Çeşitli gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda, İstanbul’da hizmet veren minibüslerin elektronik bilet entegrasyonuna dahil edilmesi teklifi görüşüldü.

Görüşülen teklif oybirliği ile kabul edildi.

Toplantıda alınan karar doğrultusunda entegrasyonun ilk olarak uygulanacağı pilot bölge Arnavutköy oldu. Entegrasyonun sağlanmasının ardından artık İstanbulkart ile minibüslere binilebilecek.

Toplantıda, minibüste en kısa 2 kilometreye kadarki mesafenin indi bindide 7'den 10,99 liraya yükseltilmesi istendi.