Abone Ol

Migros Yasaları Çiğnediğini İtiraf Etti

İşe iade talebiyle direnen Migros işçilerinin ardından açıklama yapan Migros, yasaları çiğnediğini ihlal etti.

Migros Yasaları Çiğnediğini İtiraf Etti

İşe iade talebiyle direnen Migros işçileri kamuoyundan da destek alırken, Migros yaptığı açıklamayla yasaları ihlal ettiğini itiraf etti. Depo, Liman, Tersane ve Deniz işçileri Sendikası’nda (DGD-Sen) örgütlenen işçileri önce ücretsiz izne çıkaran ardından da Kod-29 ile işten atan Migros, işçilerin boykot çağrısı yapması ve kamuoyu desteği alması üzerine açıklama yaptı.

Migros, işçileri hedef gösterdiği açıklamasında salgın sürecinde 10 bin ek istihdam sağladığını belirtti. Ancak bir firmanın ücretsiz izin uygulamasından yararlanabilmesi için daralmaya gitmesi gerekli.

Konuyu BirGün’e değerlendiren Çalışma Yaşamı Uzmanı Hüseyin İrfan Fırat şunları söyledi:

“Önce ücretsiz izne çıkarılan ardından da Kod-29 ile işten atılan işçiler Migros’un taşeronu bir firmanın personeli. Ancak firmanın alt işveren kuruluş olmasının bir önemi yok. Yasalara karşı asıl işveren de alt işverenle birlikte müteselsil sorumludur.

Dolayısı ile bu konu Migros yönetiminden bağımsız değil. İşten çıkarma yasağına karşılık ücretsiz izin uygulaması ise zor durumda olan işverenlere devletin tanıdığı bir imkân.

Yani Migros bu pandemi döneminde altın devrini yaşarken ilave 10 bin istihdama gerek duymuş. İşçi arkadaşları niçin ücretsiz izine sevk ediyorlar yasal gerekçeleri nedir? Buradan örgütlenmek isteyen işçilerin cezalandırılmak istendiği sonucu çıkarılabilir.”