Abone Ol

MetroPoll kurucusu Özer Sencar: İmamoğlu martta İstanbul'u kazanırsa, 2028'de Cumhurbaşkanı olur

MetroPOLL Araştırma'nın Kurucusu ve Yöneticisi Özer Sencar, CHP'nin tekrar aday gösterdiği Ekrem İmamoğlu'nun mart ayındaki yerel seçimlerde bir kez daha İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi durumunda yüksek ihtimalle 2028'de de Cumhurbaşkanı seçileceğini öngördü.

MetroPoll kurucusu Özer Sencar: İmamoğlu martta İstanbul'u kazanırsa, 2028'de Cumhurbaşkanı olur

Turkey Recap, iç politikadan seçimlere, ekonomiden dünya ve dış politikaya uzanan alanlarda 2024 yılına ilişkin öngörüleri için 21 uzman isimle konuştu. 

Turkey Recap'e değerlendirmelerde bulunan Sencar, yerel seçimlerde en önemli sonucun bir kez daha İstanbul'dan geleceğini; kimin kazandığının "siyaset sahnesini bir çeyrek yüzyıl etkili olacak şekilde belirleyeceğini düşündüğünü" söyledi. 

"İmamoğlu kazanırsa 2028’de yapılacak başkanlık seçimini de çok büyük ihtimalle alır ve önümüzdeki 20 yılın başkanı ortaya çıkar" diyen Sencar, diğer senaryoda Erdoğan'ın muhtemelen ömrünün sonuna kadar Cumhurbaşkanı kalacağını ve birçok siyasi aktörün siyaset sahnesinden çekileceğini öngördü. 

Sencar ayrıca DEM Parti'nin Mart ayında yapılması planlanan seçimlerde kilit rol oynayacağı değerlendirmesinde bulundu. Sencar, DEM'in etkili adaylarla ciddi bir kampanya yürütmesi durumunda CHP'nin ciddi sayıda belediye kaybetmesine sebep olabileceğini söyledi. 

Sencar, "AKP, CHP, MHP ve DEM Parti oylarında dikkate değer bir değişim görünmüyor. İYİ Parti’deyse dikkate değer bir azalma sürpriz olmaz" ifadelerini kullandı.

Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun da, genel seçimlerde muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'dan İstanbul'da 4 puan daha fazla oy aldığına dikkati çekerek, "İstanbul’da seçime 2019 seçimlerinin denklemiyle gitmiyoruz. Çok oy kaybetmiş, daha zayıf bir iktidar var; bunun karşısındaysa yerel ittifakın sahibi bir CHP var. Bir de iktidar kompozisyonu karşısında biraz daha bloklaşmış ve netleşmiş bir seçmen var" değerlendirmesinde bulundu.

Girasun'un yerel seçimlerle ilgili değerlendirmesi şöyle:

"İstanbul’da bir tarafta yüzde 53’lük, diğer taraftaysa yüzde 47’lik bir havuz var. Bu yüzde 53’ün ne kadarını İmamoğlu’nun alacağını muhalif partilerin tutumu ve adayları belirleyecek. DEM aday çıkaracak mı, çıkaracaksa nasıl bir aday çıkaracak? Sadece aday çıkarmakla mı kalacak, net ve güçlü bir politik kampanya da yürütecek mi? İYİ Parti’nin çıkaracağı aday nasıl bir profilde olacak, Millet İttifakı’ndan oy almak hedeflenecek mi yoksa daha önce CHP’ye oy veren seçmene mi yönelik olacak? Saadet, Gelecek, DEVA partileri AKP’den ne kadar oy alacak? AKP’nin adayı kim olacak?

Bu kadar belirsizlik varken, DEM Parti ve İYİ Parti’nin desteği olmadan da İmamoğlu’nun İstanbul’u kazanma ihtimali var. Sayılara baktığımızda DEM ve İYİ’nin oylarının olmaması kesin kaybettiriyor ama yerel seçimlerde denge ve denklem farklı bir şey.

DEM Parti mesela “tavşan aday” çıkarırsa, seçmeni hiç küçümsenmeyecek oranda CHP’ye oy verebilir. Bunun yanında CHP’nin tavrı da etkili olacak. Mesela, Selahattin Demirtaş’ın babası vefat etti ve cenazeye katılamadı, İmamoğlu ise bir taziye mesajı yayınlamaktan çekindi. Bu konuşuluyor. Herkes biliyor ki, İmamoğlu seçimleri Kürtler sayesinde kazandı. Bu kadar insani bir durumla ilgili açıklama yapmaktan yüksünen, son seçimlerde İYİ Parti’yle beraber görüntü vermiş bir ismin Kürtlerden oy alma konusunda argümanları daha zayıf olacaktır."

21 uzmanın 2024 tahminleri için tıklayın.