Abone Ol

Metrocity'de 60 milyon dolar kavgası!

Metrocity açıldığı 2003’ten beri ortaklar arası ve aile içi kavgalarla gündemde. Ortaklar arasında yeni kavganın konusu ortaklardan Seda Gengörü’nün şirketten aldığı belirtilen 60 milyon TL para.

Metrocity AVM'de 60 milyon dolar kavgası!

İstanbullular bilir. Çok değil 2000’li yılların başına kadar Levent’ten Maslak’a uzanan hatta Roche, Deva, Tekfen, Eczacıbaşı, Renault gibi fabrikalar yer alırdı.Bu fabrikalardan biri de Philips televizyon fabrikasıydı. Şirket fabrikasını Çorlu’ya taşımaya karar verince arazisi satışa çıktı. Arazinin yüzde 25’i de Sabancı Grubu’ndaydı. Arsa 1990’lı yıllarda Bursalı iplikçi Bisaş Tekstil’in sahibi Muammer Ağın tarafından satın alındı. Ağın kendisine ortak olarak ünlü Gümüşsuyu Halıları’nın sahibi Necmettin Öztemir’i seçti.

Yıllar içinde yaşanan krizlerle iki ortak da tekstilden çıktı. Ağın Bisaş’ı kapattı. Öztemir’in Gümüşsuyu fabrikası ise 2001 yılında 26 milyon dolarlık piyasa borcu, 7 bin borsa mağduru ve 1500 işçinin alacakları ile iflas etti.

2003 YILINDA AÇILDI
Bu sıkıntılara rağmen iki ortak bölgenin ilk alışveriş merkezi ve konut projesi Metrocity’nin inşaatını sürdürdü. Metrocity 2003 yılında işte bu sorunlar içinde açıldı. Sonrasında ise iki aile de, hem aile içi kavgalar hem de ortaklar arasında anlaşmazlıklarla gündemden düşmedi.  En başta Öztemir, Gümüşsuyu’nun kaynaklarını Metrocity’e aktarmakla suçlandı. Metrocity’nin açılışından sonra ise oğlu Cesur Öztemir’in de karşı grupta yer aldığı ortaklar arasında bir başka kavganın daha içine düştü Necmettin Öztemir. Kızı Aliye Zeynep İlterle birlikte, gizli sermaye arttırımı yapıldığını iddia ettikleri genel kurula alınmamakla suçladılar ortaklarını.

Ancak talepleri kabul edilmedi. Muammer Ağım ise Bisaş’tan sonra BİS Enerji’yi kurdu. Serbest elektrik satan şirketlerden biri olan fabrika da geçen yıl kapatıldı. Metrocity’de artık kendisini kızları Seda Gengörü ve Gamze Özdoğdutemsil ediyor.

60 MİLYON TL ALDI
Ortaklar arasında yeni kavganın konusu, kızı Seda Gengörü’nün şirketten aldığı belirtilen 60 milyon TL para. Bu paranın silinmesi talep ediliyordu. Bu nedenle de iki yıldır genel kurul toplantısı yapılamıyordu. Aldığım bilgiye göre sonunda iki yıllık genel kurul bir arada mayıs ayında gerçekleşti. Genel kurul tutanaklarına da ulaştım. İlginç açıklamalar yer alıyor. Genel Kurulda açıklanan kararlara göre Seda Gengörü’yle ait 60 milyon TL borcun silinmesi talebi reddedildi. Yönetim kurulu değişti. Necmettini Öztemir, Muammer Ağım ve Kamil Akıncı yönetim kurulu üyeliklerini çocuklarına bıraktı.

Metrocity'de 60 milyon dolar kavgası! - Resim: 1

Metrocity’nin Yönetim Kurulu Başkanı artık Cesur Öztemir. Ağım’ın ise iki kızı Seda Gengörü başkan vekili. Gamze Özoğuz da yönetim kurulu üyesi.  Yeni gelişmeleri yeni Yönetim Kurulu Başkan Vekili Seda Gengörü’ye sordum. Ortaklar arasında sıkıntının kalmadığını beliren Gengörü Metrocity’nin ise yeniden yapılandırılacağını anlatıyor. Verdiği bilgiler şöyle: “Renovasyona başlıyoruz. Bazı yeni markalar gelecek. Bazı mağazalar birleşecek. Decathlon’la görüşüyoruz. LC Waikiki üst kata çıkıyor.

Yemek bölümü yenileniyor. Teknosa yıl sonuna kadar kalacak. Ece Türkiye ile birlikte Metrocity tamamen yenilenecek.” Yönetim kurulu üyelerinin çoğunlukla kabul ettiği kararlar arasında “Şirketin etkin bir kurumsal yönetime kavuşması ve yeniden yapılandırılması” dikkat çekiyor. Cesur Öztemir, ortaklar arasında mevcut ihtilaflı duruma son verilmesini ve ihtilaf değil şirketin başarılı bir şekilde idaresi için konsantre olunmasını istiyor. Metrocity’de sular bu kez durulur mu, ortaklar arasında işbirliği sağlanır mı göreceğiz!

Metrocity’de boş dükkanlar artıyor

BU arada Metrocity’nin AVM bölümünde yoğun rekabetin yarattığı sıkıntılar yaşanıyor. Sonradan açılan Özdilek ve Kanyon’la neredeyse iç içe olan Metrocity’e gidenler bugünlerde boş koridorlar, kapanan ve yer değiştiren dükkanlarla karşılaşıyor.İki yıldan bu yana satışta olan bir alışveriş merkezi Metrocity. En son Lübnanlı bir grupla masaya oturuldu ama satış gerçekleşmedi.

Metrocity lokasyon olarak değerli bir bölgede ancak geçen yıl açılan Özdilek’ten sonra ziyaretçi trafiği olumsuz etkilenen Metrocity’de Teknosa kapanıyor, Marks and Spencer ise daha küçük bir metrekareye geçmeye hazırlanıyor. Şu anda 175 mağazadan 125’i açık. Üç yıl öncesine kadar mağazalar için hava parası konuşulan bir AVM iken bugün boş mağazalar göze batar hale geldi. Ortaklar arasında güçbirliği AVM’nin geleceği açısından da önemli görünüyor!

hürriyet