Abone Ol

Mete Yarar: Zekai Aksakallı istifa etmiyor, yeni görevine başlıyor

Bordo Berelilerin komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın bu görevden alınması ve Kolordu Komutanlığına atanmasının yankıları sürüyor. İstifası konuşulan Zekai Aksakallı ile ilgili son iddiayı Mete Yarar dile getirdi.

Zekai Aksakallı istifa etmiyor, göreve başlıyor

Dünden beri istifa edeceği, hatta istifasını verdiği ancak ikna edilmeye çalışıldığı yazılıp çizilen Zekai Aksakallı'nın 2. Kolordu Komutanı olarak yeni görevine başlayacağı belirtildi.

İki gündür Zekai Aksakallı'nın Özel Kuvvetler Komutanlığı görevinden alınmasıyla ortaya çıkan soru işaretleri cevap bekliyor.

Zekai Aksakallı ile birlikte 10 generalin istifa edeceğini duyurmuştu.

Bordo Bereli Özel Kuvvetlerin başındaki Zekai Aksakallı ile ilgili son bilgiyi Mete Yarar paylaştı. Mete Yarar'a göre Aksakallı istifa etmeyecek, yeni görevine başlayacak.

Mete Yarar: Zekai Aksakallı istifa etmiyor, yeni görevine başlıyor - Resim: 1

İŞTE METE YARAR'IN O TWEETİ

meteyarar‏ @meteyarar
Özel kuvvetler komutanı korgeneral Zekai Aksakallı yeni atama yeri olan 2. Kolordu komutanlığı görevine başlayacak ( son durum).

NE OLMUŞTU?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bir koramiral atanmasının ardından, şimdi de 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinde etkin rol oynayan Özel Kuvvetler Komutanı (ÖKK) Korgeneral Zekai Aksakallı’nın 2. Kolordu Komutanlığı’na atanması sürpriziyle sarsıldı.

‘İSTİFASI CEBİNDE’

Resmi Gazete’de dün yayımlanan atamalara göre, darbe girişiminin önlenmesinde Jandarma Genel Komutanlığı karargâh binasında yaşanan kalkışmayı bastıran ve operasyonu yöneten Arif Çetin, Jandarma içinde ilk kez korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilip Jandarma Genel Komutanı oldu. 15 Temmuz’un başarısızlıkla sonuçlanmasında önemli rol oynayan şehit astsubay Ömer Halisdemir’e ‘darbeci general’ Semih Terzi’yi öldürme emri veren ve Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı’nı yürüten Aksakallı’nın ise ‘pasif görev’ olarak değerlendirilen Çanakkale-Gelibolu’daki 2. Kolordu Komutanlığı’na getirilmesi dikkat çekti.

Bu atamadan sonra TSK kulislerinde çeşitli iddialar konuşulurken Aksakallı’nın istifa dilekçesini hazırladığı ve bu hafta içinde emekliliğini isteyeceği ileri sürüldü. Aksakallı ile birlikte Tunceli ve Lüleburgaz’daki piyade ve komando tugayları komutanları dahil 10 kadar generalin de istifa dilekçesi hazırladığı konuşuluyor.

KULİSLERDEKİ 3 İDDİA

Hürriyet'in haberine göre Aksakallı’nın atamasıyla ilgili siyasi ve askeri kulislerde öne çıkan üç iddia şöyle:

1- Fırat Kalkanı harekâtında ön plana çıkması ve uyarılara rağmen aşırı medyatik olmasından Genelkurmay Karargâhı rahatsızlık duydu. Bu nedenleAksakallı’nın görev yerinin değiştirilmesine Karargâh karşı çıkmadı.

2- Aksakallı, 15 Temmuz gecesi Ömer Halisdemir’e verdiği emirle, Özel Kuvvetler’in FETÖ’cülerin eline geçmesini önlese de, o gece karargâhta olmamasından sivil irade rahatsızlık duydu.
3- Hükümet, görev yaşamının önemli bir kesimini Özel Kuvvetler’de geçiren ve ÖKK olarak 4 yılı geride bırakan Aksakallı’nın yerine genç bir komutanla kuvvetin gençleştirilmesini istedi.

İKNAYA ÇALIŞILIYOR

Kulislerde ayrıca Aksakallı’nın, yakın çalışma arkadaşları tarafından TSK’da kalması için ikna edilmeye çalışıldığı ve ‘şimdilik’ ayrılmayacağı da öne sürüldü. Buna göre yakın çevresi Aksakallı’ya terör örgütlerinin hedefinde olması nedeniyle TSK içinde kalmayı önerdi.