Abone Ol

Merkez Bankası kritik kararını açıklayacak!

Yerel seçimler öncesi Merkez Bankası 21 Mart'ta kritik faiz kararını açıklayacak. Şubat ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından yabancı bankalar da faiz yorumları revize etti. İşte beklentiler...

Merkez Bankası kritik kararını açıklayacak!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında açıklayacağı faiz kararı yatırımcıların odağına yerleşti. Yerel seçimlerin hemen öncesinde açıklanacak olan karar 21 Mart Perşembe saat 14.00’te duyurulacak. Şubat ayı enflasyon rakamlarının ardından Deutsche Bank, Bank of America, JPMorgan ve Morgan Stanley'in faiz tahminleri ne oldu?

 

 En son ocak ayında faiz artışı yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, son toplantıda faiz artışını pas geçti. Banka faizleri yüzde 45 seviyesinde sabit tuttu. 

Şubat ayında Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) şubatta yıllık olarak yüzde 67,07 artarak, yüzde 66'lık beklentiyi aştı. 
DEUTSCHE BANK

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre bankaların beklentileri şöyle:

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ay 500 baz puan faiz artışı yapmasının 'yüksek ihtimal' olduğunu dile getirdi. Faizin yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkabileceğini belirtti.
JPMORGAN

JPMorgan, enflasyonun da TCMB'nin nisanda politika faizini 500 baz puan daha artırarak yüzde 50'ye çıkaracağını tahmin etti. ABD'li banka, daha önce TCMB'nin politika faizini yüzde 45'e yükselttiği faiz artışıyla faiz artışı döngüsünü sonlandıracağını öngörüyordu.
BOFA

Bank of America (BofA) ekonomistleri "Nisan ayında 300-500 baz puanlık bir artırımı mümkün görüyoruz, ancak bu henüz bizim baz senaryomuz değil ve mart ayı enflasyonuna bağlı olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.


MORGAN STANLEY

ABD'li banka Morgan Stanley kasım ve aralık aylarında TCMB'den faiz indirimi beklentisini baz senaryosundan çıkardı. Banka analistleri, TCMB'den ilk faiz indirimini 2025 yılının ilk çeyreğinde beklediklerini belirtti.
HSBC

HSBC Orta-Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika Ekonomisti Melis Metiner, Türkiye ile ilgili bir rapor kaleme aldı. Raporda, “Temel faiz oranının bu yıl yüzde 45'te kalmasını bekliyoruz ancak senaryomuzdaki riskler hâlâ daha fazla artışa alan bırakıyor. Enflasyon tahminlerimiz göz önüne alındığında, sadece 2025'in ilk çeyreğinden itibaren faiz indirimi için alan görüyoruz” ifadelerine yer verildi.