Abone Ol

Merkez Bankası çarşıdan dolar topluyor! Utanç vesikası...

Döviz arzında yaşanan sorun ve uygulanan sıkı gözetim uygulamaları, Kapalıçarşı’yı yeniden gündeme taşıdı. Özel şirketlerden döviz borcu olan yurttaşa ve kamuya kadar birçok alanda talep, Kapalıçarşı’ya yöneldi.

Merkez Bankası çarşıdan dolar topluyor! Utanç vesikası...

Ekonomim.com'dan Yener Karadeniz’in haberine göre, sadece Merkez Bankası, demir sandıklar ile çarşıya her gün 5 milyar TL getiriyor ve karşılığında 260 milyon dolar topluyor. Benzer şekilde bankalar ve döviz bürolarının uyguladığı sıkı kurallardan kaçan şirketler de Kapalıçarşı’ya yöneliyor.

Çarşı tarihinde ilk kez Merkez Bankası’nın bu şekilde döviz topladığını kaydeden Kapalıçarşı kaynakları yine bu nedenle ilk kez çarşıda döviz fiyatının piyasanın üstüne çıktığını söylüyor.

Bu işlemin dört-beş döviz bürosu ile gerçekleştiğini belirten uzmanlar, uygulamayı ‘seçim sonrasına hazırlık’ olarak nitelendiriyorlar. Çarşıda işlemler tekerlekli demir sandıklarla gerçekleştiriliyor ve İçişleri Bakanlığı’na ait olduğu belirtilen kamu hizmet araçları ile taşınıyor.

Konuyla ilgili siyasetçilerden tepkiler geçikmedi. İşte sosyal medyadan paylaşılan bazı yorumlar:

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: "Merkez Bankası’nı “tekerlekli demir sandıklarla” her gün Kapalıçarşı’dan döviz toplatır hale getirdiniz. AKP’nin ekonomi anlayışı bu! Utanç vesikası! Utanç!"

'EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR KRİZLE SONUÇLANABİLİR'

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale:

"Kur piyasasında kusursuz fırtınanın geldiğini nasıl anlarsınız? Spot piyasa ile Kapalıçarşı arasındaki marja bakarak! Geçen hafta yüzde 1’lerde olan marj şimdi yüzde 2.5-3’lere doğru gidiyor. Neden peki?

- Mucize diye sunulan KKM’nin Mayıs’ta geri dönüşü kabaca 30 milyar USD! Parasını alıp çıkacak olanların yüzde 40 civarında olduğunu varsayarsak Mayıs ayında 10-12 milyar USD gibi bir kaynak ihtiyacı olacak.

- Bu kaynağı TCMB’nin sağlamayacağını biliyoruz zira bir süredir piyasaya döviz vermediği gibi spot piyasadan döviz toplanmasını engellemek için TL likiditeyi de sıkıştırıyor. Piyasayı elindeki bonoları satıp kendi likidite ihtiyacını karşılamaya zorluyor.

- Kapalıçarşı’da kalan tüm fazla dövizi TCMB’nin topladığını da biliyoruz. Orada da ciddi bir açık oluşmuş durumda. Hatta Kapalıçarşı’da oluşan fiyat değişimi yüzünden bazı bankalar oraya işlemi kapatmış durumda.

- Hal böyle olunca da spot piyasa ile Kapalıçarşı arasındaki marj da büyüyor. Bu hayra alamet değil. Ekonomi yönetimindeki cehaletin sonucu eşi benzeri görülmemiş bir krizle sonuçlanabilir."

"HAYALDİ GERÇEK OLDU"

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısıve Ekonomik İşler Başkanı Bülent Şahinalp: "Hayaldi gerçek oldu! Şirketlerin ardından TCMB da Kapalıçarşı'nın müdavimi oldu ve çarşı döviz alım satım işlemlerinde operasyon merkezine dönüştü. Çarşıya her gün demir sandıklarla 5 milyar TL getiren Merkez Bankası, karşılığında 260 milyon dolar topluyor."