Abone Ol

Mercedes Kadir'in acıklı hikayesi: Geriye bir sırık, bir de aynası kaldı..

Gazete Pencere yazarı Kerem Kırçuval, önceki gün kaybettiğimiz ve Malatya'nın çok sevilen siması Mercedes Kadir'in hikayesini kaleme aldı...

Mercedes Kadir'in acıklı hikayesi: Geriye bir sırık, bir de aynası kaldı..

Aramızdan biri ayrıldı. Malatya’nın meşhur delilerinden. Mercedes Kadir.

Malatya delileri ile meşhurdur. Yancılara orta yapayım, İsmet Paşa deliler hastanesini Elazığ’da kurdurmuştur. Memleketine “deliler yurdu” denmesin diye herhal.

Mercedes Kadir, Malatya’da trafik kuralları nedir bilmez iken, yani memlekete kırmızı lamba dikilmeden onlara en uyan adamdı. Bacaklarının arasına geçirdiği sırığı arabasıydı. Onu park ettiğinde yayan yürüdüğünü düşünürdü.

Kadir bir trafik sevdalısı idi. Hepimize anlatmak istediğini, ağzında bitmeyen sigarası kurallara uyan yüzü ve tertemiz zihniyle anlatamadı. Hayat onu aramızdan erken aldı.

Deli muamelesi gördü. Bu ülkenin memleketlerinde iyi deliler var kötü deliler var. İyi delileri çok severler, kötü sandıkları delilere zulmederler.

Ben babam yüzünden, Erhan Kırçuval, hiç deli ayır etmem. Tüm delileri severim. Babam Malatya’da kar boran, eve gömlekle gelirdi, pardösü, ceket bir deliye bırakılmış olurdu… Üşüyerek geldiği evde sorulara “İnşallah üstünden çıkarmamıştır, hava çok soğuk” derdi.

Malatya’nın bütün delileri günlük uğrardı babama. Babam delileri çok severdi.

Mercedes Kadir’e gelelim. Asıl adı Fatih Kaydı. Hayali araba kullanmak. Ne para var ne araba. O ama kullanacağım araba diyor, dalga geçmeye erken başlayanlar, bir sırık veriyorlar bu araba benden diye.

Kadir bunu ciddiye alıyor. Araba kabul ediyor. Sorarım, hangimiz deli, araba diye sırığı veren mi kullanan mı?

Boş verin.

Arabasına kendinden iyi bakıyor. Araba kullanırken sigarayı benim diyen İstanbul taksicilerinden daha iyi içiyor ama tek farkla. Malatya’ya trafik kurallarını öğretiyor.

Kadir hayatında hiç sollama yapmadı biliyor musunuz? Hiç.

Emniyette tayin, trafik çok olur Malatya’da. Hele yeni gelenler, kenti anlayana kadar zahmet çeker, “Ne Malatya’ymış lafı” oradan gelir. Çünkü Malatyalının nedense arkası kuvvetlidir.

Kadir’in arkasında kimse yoktur. Buna rağmen Malatya’da görevli tüm trafik polisleri Kadir’e saygı duyar. Kadir’e sahte bir ehliyet, bir de ruhsat çıkarıldı, rahat seyretsin diye trafikte.

Tüm çevirmelere gönüllü katıldı. Zaten Kadir, çevirmeye girince, polisler alkışladı.

Kadir, öldü. Genç öldü, 38 yaşında öldü.

Koah yazılmış raporuna. Gani rahmet olsun.

Geride kalanlarına sabır dilerim, onlarla yardımlaşılmasını umarım. Malatya’nın iş insanı Hasan Özhan bunu çok istiyor başlangıcı yapmış.

Kadir’den bize bir sırık kaldı ucunda Mercedes arması, bir de ayna.

Gitti bir değerimiz daha. Belki de hepimizin o süper aklıyla dalga geçen güzel gülen o çocuk.

Mercedes Kadir sen iyi bir adamdın. Hakkımız sana helal olsun. İsmet Paşa sana nasıl bir Mercedes veremedi ya ona yanacağım da seni görmeden rahmetli oldu. Görse verirdi. Rahmet olsun ikinizi de.

Kerem Kırçuval