Abone Ol

Menemenli minik efe Kazım Zeybek Şenol'u bir günde 5 milyon kişi izledi

Yayınlandığı günden bu yana sosyal medyanın dikkatini çeken Menemenli minik efe Kazım Zeybek Şenol, 23 Nisan’da paylaşım rekoru kıran 108 kişilik deve güreşi gösterisiyle adeta yıldızlaştı.

Menemenli minik Zeybek'i bir günde 5 milyon kişi izledi

Vatan gazetesinden Melis Güvenç minik efe ve ailesiyle konuştu..

Çiftçi bir ailenin ikinci çocuğu olan 6 yaşındaki minik efenin ailesi yeteneğini dört yaşında fark etti. Akıllı telefonlarda sürekli zeybek vidosu izleyen ve bir süre sonra aynı figürleri yapmaya başlayan Kazım’ın gösteri hikayesi annesi Özlem (30) ve babası Mustafa (34) Şenol’un, onu Menemen Kültür ve Halkoyunları Derneği’ne götürmesiyle başlıyor. Kazım’ın ikinci ismini Zeybek koyan Şenol çifti, “Zeybek bizim en sevdiğimiz dans. Kültürümüzün bir parçası. Oğlumuzun da bu dansı sevmesini istedik. Allah adına göre yetenek verdi. Oğlumuz adıyla yaşıyor. Onu her zeybek oynarken izlediğimizde duygulanıyoruz” diyorlar. İlk gösterisini dört yaşında bir festivalde yapan Kazım Zeybek Şenol kendisini izleyen Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in de büyük beğenisini kazandı. Minik efenin yeteneğinden çok etkilenen Başkan Şahin, Kazım’ın üniversite hayatı dahil bütün eğitimlerini iki yıl önce üstlendi.

Büyüklerden güzel oynuyor

İki yıldır Kazım Zeybek Şenol’u çalıştıran dans eğitmeni Kadir Şener, minik efeden beklentilerinin arttığını söyleyerek Kazım’ın yeteneğini şöyle anlatıyor; “Kazım’da olağanüstü bir müzik kulağı var. Yetişkinlere bile zorlanarak öğrettiğimiz oyunları Kazım’a öğretirken hiç zorlanmadık. Çocuk eğitiminde en büyük etmenin sabretmek ve başaracağına dair olumlu inanç geliştirmek olduğuna inanıyorum. Başta zorlansak bile zamanla Kazım ile yaptığımız dersler eğlenceli bir aktiviteye dönüştü. Bugün bize bu gururu yaşattı ve bundan sonra da yaşatacağına inanıyorum”. Anne Özlem Şenol da, bu başarının bir ekip işi olduğunu belirterek Menemen Kültür ve Halkoyunları Derneği onursal başkanı Ahmet Egeli, Halkoyunları genel koordinatörü Erdinç Antika ve diğer bulunan herkesin Kazım’ı motive etmek için çok emek verdiğini anlattı. Kazım’ın Dernek’te başta çok çekindiğini ve kalabalıktan korktuğunu anlatan anne Şenol bu korkusunu eğitmenleri sayesinde attığını söylüyor.

Çizgi film yerine zeybek videosu izliyor

Şenol çifti, Kazım’ın zeybeki hobi olarak yapmasını istiyor. Kazım ise ileride pilot ya da polis olmak istiyor. Dinozorların hayatını öğrenmek istiyor ve uzaya gitmeyi hayal ediyor. Yaşıtları gibi çizig film izlemesi beklenirken o telefondan sadece zeybek videoları izliyor.

Bu kadar çok tanındığını bilmiyor

Her sabah saat 07.30’da uyanan Kazım, 08.00’da anaokuluna gidiyor. Çiftçi bir ailenin oğlu olduğu için kahvaltı da mutlaka organik ürünler yiyor. En sevdiği kahvaltılıklar ise kendi tavuklarının yumurtası, ve kendi ineklerinin sütünden yapılan peynir. Kazım’ın evde sürekli dans ettiğini anlatan anne Özlem Şenol, zeybek dışında başka hiçbir dansın ilgisini çekmediğini söylüyor. Sosyal medyada fenomen olmasını ise şaşkınlıkla karşılayan aile “Videonun bu kadar çok yayılmasından ve tanınmasından dolayı şaşkınız. Gurur duyduk. Kendi çevremizin dışında çıkıp bu kadar paylaşılmasını beklemiyorduk. Bu kadar tanındığını ve sevildiğini Kazım’a yansıtmıyoruz. Her gösteri sonrasında da asla yorum yapmıyoruz. Pohpohlamıyoruz. Şovun sahnede kaldığını biliyor. Ona göre davranıyor, şımarmıyor” diyor.

Korkusunu öğretmeniyle aştı

Dans eğitimlerine ilk başladığı dönemde korku ve çekincelerinin olduğu görülen Kazım’ın bunları nasıl yendiğini ise annesi Özlem Şenol şöyle anlatıyor: “Eğitimlere gittiğinde başta çok çekindi ve korktu ama onu rahatlatmak için eğitmenler dersleri bir yana bıraktı ve onunla futbol veya başka oyunlar oynadı. Kazım’ın korkusunu oyunlarla yendiler. Yoksa bunu tek başına başaramazdı”.

Efelerin içindeki tek baş dansçı

Haftada bir gün zeybek dersi alan minik efe gösteri tarihlerinin yaklaştığı dönemde ise haftada iki gün ders alıyor. 108 kişilik zeybek ekibinde ve gösterilerde baş dansçı olarak sahneye çıkan Kazım’ın, baş dansçı olmasının hikayesini eğitmeni Kadir Şener, “Müzik kulağının iyi olması ve tavırsal özgünlüğü onu baş dansçı yapmaya yetti” şeklinde anlatıyor. Annesi ise “Baş dansçı olabilecek kadar ileriye gideceğini düşünmüyorduk” diyor.

Kazım’ın sahnedeyken bütün konsantrasyonuyla dans etmesi ve yaptığı figürlere gelen alkışlar ve tazahüratlar asla dikkatini dağıtmıyor. Aksine büyük bir profesyonellikle şovuna devam ediyor. Minik efenin bir sonraki gösterisi 20 Mayıs’ta Menemen’de yapılacak Köy Şenliklerinde olacak.