Abone Ol

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici Televizyonların Ana Haberlerini Eleştirdi

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici televizyonların ana haber bültenleri ile ilgili bir araştırma yaptı Bildirici, Televizyonların anahaber bülteni üçüncü sayfa haberleri çöplüğü olmuş değerlendirmesinde bulundu

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici Televizyonların Ana Haberlerini Eleştirdi

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici televizyonların ana haber bültenleri ile ilgili bir araştırma yaptı
Bildirici, Televizyonların anahaber bülteni üçüncü sayfa haberleri çöplüğü olmuş değerlendirmesinde bulundu.

''

Bir zamanlar televizyon kanallarının ana haber bültenleri kıyasıya bir yarış içindeydi.   Ali Kırca, Reha Muhtar, Uğur Dündar, Mehmet Ali Birand gibi anchormanların sunduğu haber programları, reyting listelerinde ilk sıralarda yer alırdı.

Haber bültenlerinin zengin içerikleriyle, televizyonların da haber bültenleriyle övündüğü o günler eski Türkiye’de kaldı. Şimdilerde popüler televizyon kanallarının ana haber bültenleri polisiye ve magazin haberleri, hatta sağlıklı yemek tavsiyeleri ile dolduruluyor. Dünyayı geçtim, Türkiye’den bile haber vermeyen sabun köpüğü gibi dinle-seyret-unut türünden bültenler yayınlanıyor.''

SİYASİ HABERLER

Partilerin grup toplantılarının olduğu Salı günü bir gün boyunca televizyonların ana haber yayınlarınını incelediğini belirten Bildirici şöyle devam etti:

FOX TV’nin haber bülteni ise diğer dört televizyon kanalından farklıydı. 46 dakikalık haber bülteninin korona ile ilgili gelişmelerin yayınlandığı süreden kalan 30 dakika boyunca siyasi gelişmelere yer verilmişti. Toplam sürenin yüzde 65’i siyasi gündeme ayrılmıştı.

FOX TV, siyasete daha fazla yer vermesi ve iktidara yönelik eleştirel dil kullanmasıyla da diğer televizyon kanallarından farklılaşıyordu. FOX TV bülteninde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli gibi iktidar sözcülerinin yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur’un da görüşleri bültende geniş biçimde yer alıyordu.

  Ama muhalefetin görüşleri, Kanal D ve ATV’de hiç yoktu; Show ve Star TV, Kılıçdaroğlu’nun grup konuşmasını iki dakikaya sıkıştırmıştı. Dikkat çeken başka bir nokta da bu televizyonların bültenlerinde “128 milyar dolar” demekten özenle kaçınılmasıydı. Show TV’de bu konuda iktidar sözcülerinin açıklamaları yansıtılırken “Döviz rezervi tartışması” denilmişti. ATV’de ise “128 milyar dolar” anons edilmeden Bahçeli’nin konuşmasının aktarılmasıyla yetinilmişti.

  ATV ve Kanal D, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun grup konuşmasına yer vermemişti. HDP’nin grup toplantısı televizyonların hiçbirinde yoktu. ATV, Show TV, Kanal D, siyasi gündemin önemli konuları olan Ruhsar Pekcan’ın kendi bakanlığına eşinin şirketinden dezenfektan aldırması ve belediyelerde gri pasaportla insan kaçakçılığı yapılmasına hiç değinilmemişti.

Yazının tamamını okumak için

Farukbildirici.com