Abone Ol

Medya Merkezi projesi nedir?

Mimarka Mimarlık, Medya Merkezi Projesi ile Türkiye’de bir ilke imza attı…

Medya Merkezi projesi nedir?

2004 YILINDA KURULAN DİNAMİK KADROSU VE TASARIM GÜCÜYLE BİRÇOK PRESTİJLİ PROJEYİ BAŞARI İLE YÜRÜTEN MİMARKA MİMARLIK, TÜRKİYE’DE BİRİLKE İMZA ATAN MEDYA MERKEZİ  PROJESİYLE DE ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR. ORTAKLARDAN KORAY YILMAZ VE KARDEŞİ NİLAY YILMAZ İLE BALAT’ TAKİ OFİSLERİNDE BİR RÖPORTAJ GERÇEKLEŞTİREREK, ÇALIŞMALARI HAKKINDA GÖRÜŞTÜK.

Hazırlayan Gözde Ulusoy

Fotoğraflar Leyla Yaman

- Mimarka Mimarlık’ın kuruluş hikâyesinden bahseder misiniz?

Mimarka Mimarlık 2004 yılında Koray Yılmaz tarafından kurulan ve 2007 yılında Nilay Yılmaz’ın katılmasıyla iki kardeş tarafından yönetilen bir mimarlık ofisi. 2004’ten bu yana yurt içi ve yurt dışında önemli projelere imza atan Mimarka Mimarlık; Koç Şirketler Grubu (Tofaş, Fermas), Saruhan Holding, Telia Sonera, Güntaş Yapı, Samanyolu TV, Boyner Holding’e bağlı mağazalar, Colgate, Prysmian A.Ş, İnci Deri gibi önemli marka ve kuruluşlarla ortak projelere imza atıyor.

-Projelerinizi kategorilere ayırırsak, ağırlıklı  olarak nelere yöneliyorsunuz?

Ağırlıklı olarak medya merkezi, ofis, showroom ve mağaza, özel konut, restoran ve kafe  hatta stüdyo ve plato gibi alanlarda tasarım ve uygulama yapıyoruz.  Son dönemde yönelmiş olduğumuz medya merkezi tasarımlarından sonra plato tasarımları da yapmaya başladık.

-Mimarka ekibi olarak nasıl bir iş bölümü  ve çalışma yönteminiz var?

Mimar ve iç mimarlardan oluşan ekibimizde aynı zamanda ürün tasarımcısı, grafiker,  restoratör, proje görselleştirme uzmanları gibi farklı alanlarda uzmanlar da var, çünkü biz bir projenin disiplinler arası bir yaklaşımla doğru çözümlenebileceğine inanan bir mimarlık ofisiyiz. Bu çeşitlilik bize farklı tanımlamaları olan projeleri aynı çatı altında yürütebilme imkanı sağlıyor.

Projenin ana hatlarını belirlemeye başladığımız günden itibaren tüm ekip birlikte hareket ediyor ve mekanların ihtiyaçları olan tüm tanımlamaları birlikte ortaya çıkartıyoruz. Her projemizde projenin yöneticisi kadar stajyerlerimizin dahi fikri önemlidir. Ekibin birlikte hareket etmesi ve ortak inançla projeleri ortaya çıkartıp, tüm süreci birlikte yönetmemiz bizim başlıca kriterlerimizdendir.

İş programımız mekanın mimarisine uygun doğru yapılmış bir yerleşim planı ile başlar, yerleşim planı ile konseptin ortaya çıkması eş zamanlı yürür, ana konsept eskizlerle belirlenir ve örnek çalışmalara geçilir.  Ana konseptin arkasından tüm mekanın kat koridorlarından ıslak hacimlerine tüm alanlarını tasarlamaya başladığımızda yani detaya indiğimizde malzeme seçimi de başlamış olur. Tasarım aşaması biten mekanlar projelendirilmeye başlar ve tüm çizim bittiğinde keşif hesaplarına geçeriz.

- Proje tasarımlarınızda en çok hangi kriterler sizin için ön planda?

Projelerimizde en çok önem verdiğimiz nokta, tüm detayların doğru mimari temellere dayanarak ortaya çıkmış olmasıdır. Bir projenin estetik değerlerinin var olmasının yanında doğru tanımlanmış olması, mekanın doğurduğu sorunlara çözüm bulmuş olması, tasarlanmış projelendirilmiş ve nihai keşfi çıkmış projenin öngörülen bütçelerde kalması, maliyet analizlerinin net yapılması, uygulanabilir olması ve üretim safhasının hatasız sonuçlandırılması tüm proje süreçlerimizin en önemli kriterleridir.

Yurt dışında faaliyet gösterdiğiniz projeleriniz var mı?

Evet, yurt dışında şuanda 3 proje yürütüyoruz. Üçü de Azerbaycan Bakü’de sürüyor. Hazar TV Medya Merkezi binası iç mimari projesi  17.000 m2, Bakü Türk Okulları Yönetim Binası iç mimari projesi 8.000 m2yaklaşık ve Bakü Sosyal Yaşam Binası mimari projemiz yaklaşık 1200 metrekarelik bir alanda sürmekte.

-Türkiye’de bir ilke imza atacak olan medya merkezi projenizden biraz bahseder misiniz? Bu projeyi diğer medya binalarından ayıran ne olacak?

Samanyolu TV Projesi, Türkiye’de ilk defa bir kanal için yapılan medya merkezi projesidir. Mimari de okul, otel, hastane ve konut projeleri gibi medya binaları da kendi içinde farklı çözüm dinamiklerine sahip. Bu doğrultuda Türkiye’de ilk defa mevcut bir yapıyı dönüştürmeden, kendi ihtiyaçları doğrultusunda sektörel bir bina projesi hazırlandı.

Sadece stüdyolardan oluşan standart bir proje değil, 65 bin metrekarede, her katı ayrı bir plana oturtulmuş ofis katları, seminer ve konferans salonları, stüdyolar, ıslak hacimler, toplantı odaları, otel odaları ve dinlenme alanları mantığı ile tasarlanmış konaklama katı, spor merkezi, kafe, restoran gibi tüm mekanları buluşturan -10 Zemin kat ve +15 katları ile toplam 25 katlı kompleks bir yapı.

Binanın bu kompleks yapısı onu diğer binalardan ayıran en önemli nokta, mimari olarak ise 10 kat yerin altında olması çözümleri gereği dikkat çekici bir durum. Biz projenin iç mimarisinden ve cephe tasarımında sorumluyuz. Proje, koordinatörümüz Y. Mimar Serkan Ennaç ile birlikte profesyonel bir ekiple yürütülmekte. Mekanın mimarisine uygun yapılmış bir yerleşim planı modern terminolojinin tüm detaylarını kolayca algılatan ve amorf bir çizgiye sahip, geleceği hedef almış bir dil ile kendini ifade eden bir yaklaşımı var. Projenin tasarım aşamasında, proje sorumlusu müşterimizin de vizyoner duruşu bize sınırları çok geniş bir hareket alanı sağladı. Azerbeycan, Bakü’de yapmakta olduğumuz diğer medya merkezi projemizde aynı dinamiklere sahip.

-Birçok prestijli marka ve kuruluşla ortak projeler gerçekleştiriyorsunuz. Sizi tercih etmelerinin sebebi sizce nedir?

Sektördeki 13 yıllık deneyimimiz, yenilikçi, çözüm odaklı, detaycı yaklaşımımız, ön görüsü gelişmiş tasarım kabiliyetimiz, bu getiri ile müşterilerimizden gelen taleplerin revizyonlarının minimum da olması, üretim ve saha bilgimiz, işimize yaptığımız yatırımla sürekli gelişmemiz, ekip olarak genç, dinamik, samimi ve çok çalışıyor olmamız tercih sebebi olabilir.

-Güncel projelerinizden bahseder misiniz ?

Yeni tamamlanmış işlerimiz; Samanyolu TV Medya Merkezi, Hazar TV Medya Merkezi, Fakir Hausgerate Türkiye geneli mağazaları, İstanbul Eyüp ve İstanbul Lounge konut projeleri. Devam eden işlerimiz ise; Bursa Tofaş Vaha Projesi, Azerbaycan Bakü Sosyal Yaşam Binası Mimari Proje ve Bakü Türk Liseleri Yönetim Binası, Plato TV Stüdyoları, Gourme Restoran&Cafe, Wolly Ofis projesi.

mimarka.com