Abone Ol

Meclis’te yeni sağ ittifak kurulur mu?

CHP listelerinden Meclis’e giren DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat partili milletvekillerinin nasıl bir yol haritası izleyecekleri merak konusu.

Meclis’te yeni sağ ittifak kurulur mu?

Meclis’te bu partilerin Cumhur İttifakı ve İYİ Parti ile anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip olması da “Yeni bir sağ ittifak oluşur mu? Başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği teklifi referandumsuz kabul edilir mi?” tartışmalarını başlattı. Peki konuya ilişkin kurmaylar ne diyor?

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre, DEVA Partisi kurmayları başörtüsü konusunun bir temel hak ve özgürlük konusu olduğunu belirterek “Böyle konuların yasal ve anayasal düzenlemeler altına alınmasını doğru bulmayız. Başörtüsü sorunu 2013’te Meclis’te tüm partilerin uzlaşısıyla çözülmüştür. Şu an fiili bir başörtüsü problemi bulunmamaktadır. Mevcut yasaları uygulamayan iktidarın toplumu başörtüsü üzerinden kamplaştıracağı adımlara destek olmayız” dedi. DEVA partililer “sağ ittifak” gibi söylemleri de kabul etmediklerini söyleyerek “Asıl otoriter yapıya karşı adaleti savunanlar bir araya gelmeli” değerlendirmesini yaptı.


Saadet Partisi kurmayları ise “Henüz teklif önümüze gelmedi. Önümüze gelmeden de ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ diyemeyiz” dedi.

Gelecek Partisi kurmayları “sağ ittifak” gibi söylemlerle “dere görünmeden paçanın sıvandığını” söyleyerek “Türkiye’nin seçim kanunu, Meclis İç Tüzüğü’nün değişmesi gibi konuları öncelikli olarak değerlendirmesi gerekiyor. Bu iktidar daha kendi değiştirdiği anayasaya uymuyor. Bizi bu gibi konularla oyalamak istiyorlar. Yoksulluğun, yolsuzluğun olduğu bir ortam var ve asıl gündem bu” değerlendirmesini yaptı.

İYİ Parti kurmayları ise “AKP’nin siyasal İslamcı politikalarıyla İYİ Parti’nin asla yan yana gelemeyeceğini” söyledi.