Abone Ol

McGurk: İran'la savaşta olduğumuzu varsaymalıyız

Süleymani suikastını "Artık İran'la savaş durumunda olduğumuzu varsaymalıyız" diye değerlendiren ABD'nin IŞİD'e Karşı Savaş Koalisyonu'ndaki eski Özel Temsilcisi Brett McGurk, Trump yönetiminin bundan sonra olacaklara hazırlıklı görünmediği uyarısını yaptı.

McGurk: İran'la savaşta olduğumuzu varsaymalıyız

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'ye suikast düzenlemesi olası bir 3. Dünya Savaşı için çanları çaldırırken, bölgede çok önemli görevler üstlenmiş eski diplomat Brett McGurk 'Tahran'la savaş halinde oldukları' uyarısını yaptı.

ABD'nin eski IŞİD'e Karşı Savaş Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, Başkan Donald Trump'la ters düşerek görevi bırakması sonrası televizyon kanallarında uzmanlık yaparken, son İran krizini de değerlendirdi.

McGurk: İran'la savaşta olduğumuzu varsaymalıyız - Resim: 1

'40 yıllık örtülü savaş'

MSNBC'de konuşan McGurk, bölgedeki eski meslektaşlarının bu durumun nereye dek gideceğine dair çokça endişesini dinlediğini belirterek şöyle devam etti:

"Bence artık ülke olarak hoşunuza gitsin ya da gitmesin İran'la savaş durumunda olduğumuzu varsaymamız lazım."

"Bu örtülü savaş, gölge savaş 40 yıldır devam ediyor."

"Ama artık bu eylemden sonra bölgedeki insanlarımızı, çıkarlarımızı korumak için İran'la savaş halinde olduğumuzu varsaymaya ihtiyacımız var."

McGurk: İran'la savaşta olduğumuzu varsaymalıyız - Resim: 2

'Önceliği Çin'e verme planları yatar'

"Trump yönetimi buna hazırlıklı gözükmüyor. Ulusal güvenlik stratejileri aslında Ortadoğu'daki taahhütleri terk ederek önceliği Asya'ya ve Çin'e karşı Büyük Güç çekişmesine vermeye dayanıyor."

'Ama artık bunun rafa kalkacağını, zira Süleymani suikastıyla Ortadoğu'ya geri çekildiklerini ve çok iyi hazırlanmış olmaları gerekeceğini' anlatan terör uzmanı, 'İran'ın hemen gelecek günler ve haftalarda harekete geçmeyebileceğini, karşılık vermesinin zaman alabileceğini, ama gelecek ay ve yıllarda ABD vatandaşlarını ve çıkarlarını korumak için çok iyi hazırlanmış olmalarının gerekeceğini' vurguladı.

suikast için 'adalet yerini buldu' yorumu
ABD'nin 2003'te işgal ettiği Irak'ta pek çok kez görev yaptığını, buna İran destekli Şii milis grupların çoğuyla hararetli bir savaşa tutuştukları 2007-2008 döneminin dahil olduğunu aktaran McGurk, Süleymani suikastı için şöyle konuştu:

"Bunun adaletin yerini bulduğu bir önlem olduğunu gerçekten hissediyorum."

sputnik