Abone Ol

Gucci mankeni Öykü Baştaş'tan çirkinlik eleştirilerine cevap

Milano'da podyuma çıkan ilk ve tek Türk olan Öykü Baştaş eleştirilere cevap verdi.

Öykü Baştaş'tan çirkinlik eleştirilerine cevap

Milano'da podyuma çıkan ilk ve tek Türk olan Öykü Baştaş, "Modelliğin seksilikle hiç ilgisi yok. Burada öyle bir anlayış var. Başka modeller gibi seks objesi değilim." şeklinde konuştu.

Öykü Baştaş 19 yaşında. İstanbul’da Bilgi Üniversitesi’nde mimarlık okuyor. Milano Moda Haftası’nda Gucci defilesinde modellik yaptı. Sosyal medyada, “Çok çirkinsin, nasıl model oldun?” tarzı eleştiriler aldı. Öykü şöyle diyor: Bazılarının kafasındaki güzellik standartına uymadığım için akılları sıra beni aşağılıyorlar. Milano’da podyuma çıkan ilk ve tek Türk modelim. Podyumda yüz değil fizik önemli.

Öykü Baştaş'ın Posta'ya verdiği röportaj şöyle:

Okul ve modellik bir arada zor olmuyor mu?

Bilgi Üniveristesi’nde mimarlık okuyorum. Son dönemde model olarak yoğun bir iş tempom var. Bu aralar çok seyahat ediyorum, New York, Paris, Milan, Londra... Defilelere ve çekimlere gidiyorum.

Kaç kardeşsiniz, nasıl bir ailede büyüdünüz?

Üçüzüz. Zeynep, Ali ve ben. Babam diş hekimi ama uzun zamandır annemle birlikte ticaretle uğraşıyorlar. Demokratik bir ailede büyüdüm. At biniyorum. Dört kedimiz, bir köpeğimiz var.

Anneye mi babaya mı benziyorsunuz?

Beni daha çok anneme benzetirler. Erkek kardeşim Ali de öyle. Yüz biçimleri, hatları benimki gibi farklı. Ama onların modelliğe hiç ilgileri yok. Farklı hayalleri var. Hepimiz çok sakiniz. En sessiz olanları da benim.

Ünlü İtalyan modaevi Gucci’nin defilesine çıkan ilk ve tek Türk olunca merak ettik sizi...

Model olmayı hep istiyordum. Ama nereden, nasıl başlayacağımı bilmiyordum. Kabul görür müyüm korkusuyla cesaret edemeyebilirdim. İçine kapanık biriyim aslında. Ama iyi ajansları takip ediyordum. 1,5 yıl önce Instagram üzerinden IMG Ajans’ın başlattığı ‘We love your jeans’ etiketine modellikle ilgili hashtag’ler yolladım ve fark edildim.

Milyonlarca fotoğraf arasında nasıl cezbettiniz ajansı?

Farklı ve karakteristik bir yüzüm olduğundan başarılı olabileceğimi düşünmüşler. Ajanstan bana yazdıklarında şok oldum. Hep beğenilmediğimi düşünüyordum.

Sosyal medyada “Çirkinsin” diyenlere kırılıyor musunuz?

Hayır. Toplum olarak güzel olmayı kadınların bir görevi olarak görüyoruz. Ama bu arada beni sosyal medyada hem kadınlar hem de erkekler eleştiriyor. Enteresan. Halbuki model olmak için güzel olmanız gerekmiyor. Belli ölçülere sahip olmanız lazım. Önemli olan sizden istenilen şekilde o pozu vermek, giysiyi iyi taşımak.

Çocukken çok dalga geçen, ‘Çirkinsin, zayıfsın’ diyenler olur muydu?

Olurdu. Küçükken çok inticiydi ama büyüdükçe aldırmaz oldum. Çok arkadaşım yok; zaten üçüz olduğumuz için kalabalık bir aileyiz. O yüzden belki gerek görmedim. Farklı olduğumuz hep söylenirdi. “Fiziğin çok güzel, manken ol” diyenler de olurdu, “Çirkinsin” deyip alay edenler de vardı.

“Böyle çirkin model olur mu?” diye sosyal medyada çok tepki aldınız...

İnsanların eleştirmeye hakkı var. Sosyal medya demokratik bir ortam. Öyle düşünenler de olabilir. Kızmıyorum.

Sizin güzellik anlayışınız ne? Kendinizi güzel buluyor musunuz?

Benim için çirkin ve güzel diye bir şey yok. Kendimi de o kategoriye sokmak istemem. Tabii ki güzel bulduğum yerlerim var, ama o da geleneksel güzellik anlayışına uymaz. Bence güzellik kişisel bir kavram.

Diğer modellerden farkınız ne? Niye Gucci’ye onlar değil de siz çağırılıyorsunuz?

Aşırı farklı olduğumu sanmıyorum. Ben biraz şartlarımı zorlamayı seviyorum. Türk modellerin eksiği bu. Aklıma koyduğumu yaparım. Türk olmam ve üniversite okuyor olmam Gucci’yi çok etkiledi.

Hedefiniz ne? Hayalleriniz yüksek mi?

Gucci iyi bir başlangıç ama yetmez. Marc Jacobs, Givenchy gibi markaları beğeniyorum. Onların defilesine çıkmayı çok isterim. Burada Hakan Akkaya ve Mehtap Elaidi’nin defilelerine çıktım.

ANNEMLER İÇİN DÜNYANIN EN GÜZEL KIZIYIM

“Çirkinsin” diyenlere bile sinirlenmiyorsunuz, neye tahammül edemezsiniz?

Kolay sinirlenen biri değilim ki. Kavga da etmem. Genelikle sorun çıkarmayan, çalışkan, sakin bir karakterim. Ailem de destekliyor. Hiçbir zaman “Ne yapıyorsun?” demediler. Ama zorluklarını rasyonel biçimde anlattılar.

Güzelliğiniz konusunda yorum yapıyorlar mı?

Onlar için dünyanın en güzel kızıyım. “Kuzguna yavrusu Anka görünürmüş” ya...

Hem ailesinin dizinin dibinde hem de cesur bir kızsınız...

Haklısınız. İki karakterim var diyebilirim.

BABAM BENİ 'EŞEK GÖZLÜ KIZIM' DİYE SEVER

Bizde modellik denince seksilik de akla geliyor...

Ama modelliğin seksilikle hiç ilgisi yok. Burada öyle bir anlayış var. Başka modeller gibi seks objesi değilim. Bu algının değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Yurt dışında mümkünse podyumda cinsiyetleri bile karıştırıyorlar.

Nasıl yani?

Kadınlara erkek, erkeklere kadın kıyafetleri giydirip modeli cinsiyetsizleştiriyorlar. Ben de podyumda cinsiyetsizim. İşim bu. Kendimi değil, tasarımları gösteriyorum. Normal hayatımda da dikkat çekici olmayı istemem.

Ama hepimiz “Bu kız kim?” diye sana baktık!

Bu mutlu olduğum bir şey. Geleneksel güzellik ve modellik anlayışını değiştireceğime inanıyorum.

Nerenizi en çok beğenirsiniz?

Babam beni “Eşek gözlü kızım” diye sever. Galiba ben de gözlerimi beğeniyorum.

İÇ ÇAMAŞIRI DEFİLESİNE ÇIKABİLİRİM

Bazı fotoğraflarda kadın, bazısında çocuk gibisiniz!

Evet, doğru görüyorsun. Benden çekimde ne istiyorlarsa onu veriyorum. Hem kadın hem de çocuk olabiliyorum. Normal hayatımda da bazen olgun bazen çocuk gibiyim zaten. Hâlâ çizgi film izlemeyi çok severim.

Transparan kıyafetle pozlar da vermişsiniz. İç çamaşırı defilesine çıkar mısınız?

Ailem bu konuda bir şey demez, kararı bana bırakırlar ve anlayışla karşılarlar. Evet çıkabilirim.

'Güzel’ diye ünlenen modelleri kıskanıyor musunuz?

Hayırrr. Öyle çok kıskanmıyorum. Ayrıca biri güzel ve yakışıklıysa bunu söylüyorum.

6 AY ÖNCE İLK DEFA SEVGİLİM OLDU

Ya aşk... Erkek arkadaşınız var mı?

Var. Furkan ile altı aydır birlikteyiz. Estetik anlayışımız aynı. Aramızda “Ne kadar güzelsin, yakışıklısın” diye konuşmuyoruz.

Birbirinizin nesine aşıksınız?

Furkan gazeteci. Hayattaki duruşuma, var oluşuma aşık olduğunu söylüyor. Bense onun her şeyine aşığım.

Daha önce erkek arkadaşınız oldu mu?

İtiraf edeyim mi? Şimdiye kadar yani Furkan’dan önce erkek arkadaşım olmadı. Aşık da olmadım. İlk aşık olduğum Furkan da beni anlayan ve destekleyen biri.

Sizi çekici kılan ne?

Güzelliğimle değil ama zekamla insanları kendime hayran bırakabilirim. Zekamı çekici buluyorum, asla salak bir kız değilim.