Abone Ol

Mahfi Eğilmez: Bu kadar dolar basılıyor da değeri niçin düşmüyor?

Ekonomist Mahfi Eğilmez, son zamanların en çok merak edilen sorusu, ''küresel krizden bu yana ne kadar dolar basılmış? Herkes bu şekilde para bassa dünyadaki sorunlar daha rahat çözülebilir mi?'' sorusunu kendi blogunda yanıtladı.

Bu kadar dolar basılıyor da değeri niçin düşmüyor?

Eski Hazine Müsteşarı ekonomist Mahfi Eğilmez, başlıktaki soru son zamanların en çok merak edilen konularından birisi. Hatta oradan giderek ‘acaba herkes bu şekilde para bassa dünyadaki sorunlar daha rahat çözülebilir mi?’

İşte Eğilmez'in yazısının ilgili kısmı:

Önce bakalım küresel krizden bu yana ne kadar dolar basılmış. 22 Nisan 2020 itibarıyla Fed bilançosunun aktif büyüklüğü yaklaşık 6,6 trilyon dolar olmuş. Küresel krizin başladığı tarih olarak kabul edilen 2008 yılı Ağustos ayında bu miktar yaklaşık 900 milyar dolardı. Demek ki 2008 Ağustosuyla 2020 Nisanı arasında Fed bilançosunun aktifi 7 kattan fazla artış göstermiş.

Ağustos 2008’de dolaşımdaki dolar banknotlarının tutarı yaklaşık 830 milyar dolarmış, 22 Nisan 2020 itibarıyla bu miktar 2,3 kat artarak yaklaşık 1.9 trilyon dolar olmuş. Aşağıda soldaki grafik Fed bilançosunun, sağdaki grafik de dolaşımdaki dolar banknotu miktarının gelişimini gösteriyor.

Yazının devamı için TIKLAYIN