Abone Ol

Mağfi Eğilmez: Merkez Bankası'nın altınları efsanesinin sonu geldi

Ekonomist Mahfi Eğilmez, kişisel internet sitesinden yazdığı yazısında Türkiye'nin yurt dışındaki altınlarının çoğunun Türkiye'de geldiğini açıkladı.

Mağfi Eğilmez: Merkez Bankası'nın altınları efsanesinin sonu geldi

İki yıldan uzun bir süredir Merkez Bankası’nın altın mevcutlarını nerede sakladığı konusu tartışılıp duruyor. Kamuoyunda şehir efsaneleri anlatılıyor ve olay bambaşka yerlere gidiyor. Bugüne kadar elimizdeki açıklanmış son veriler 2017 yıl sonu durumuna ait verilerdi. Bugün ise 2018 sonu verileri var.

2018 sonu durumunu 2017 sonuyla karşılaştırmalı olarak aşağıdaki tabloda sunuyorum (BOE: İngiltere Merkez Bankası, Fed: ABD Merkez Bankası, BIS: Uluslararası Ödemeler Bankası, BIST: Borsa İstanbul):

Mağfi Eğilmez: Merkez Bankası'nın altınları efsanesinin sonu geldi - Resim: 1

Tabloya göre Merkez Bankası’nın sahip olduğu ve zorunlu karşılık olarak elinde bulundurduğu uluslararası standartta altınların toplamı 2018 sonunda bir önceki yıl sonuna göre 76,1 ton azalarak 488,5 tona düşmüş bulunuyor.

Bu altınların Merkez Bankası’na ait olanları geçen yıl sonuna göre 53,9 ton artarken bankalara ait zorunlu karşılık altınların mevcudu ise 127 ton azalmış görünüyor.

Bu düşüşte Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık politikasındaki değişikliğin katkısı var. Uluslararası standartta olmayan altınların mevcudunda ise tablodan görüleceği gibi değişme olmamış.

Altınların çok büyük bölümü Türkiye’ye getirilmiş bulunuyor

Yukarıdaki tabloyu altın mevcudunun nerede saklandığını gösterebilmek için özetleyerek tekrar yazalım:

Mağfi Eğilmez: Merkez Bankası'nın altınları efsanesinin sonu geldi - Resim: 2

Bu tablodan görüleceği üzere Merkez Bankası, 2018 sonu itibarıyla altınların çok büyük bölümünü Türkiye’ye getirmiş bulunuyor. Buna göre 2018 sonu itibarıyla Merkez Bankası’nın sahip olduğu ya da zorunlu karşılık olarak Merkez Bankası’nda bulunan uluslararası standarttaki 489 ton altının 392 tonu Türkiye’de (TCMB ve BIST kasalarında), 97 tonu da İngiltere Merkez Bankası (BOE) kasalarında saklanıyor.

Söz konusu altınları dolar olarak ifade edersek 2018 sonu itibarıyla kabaca 20,5 milyar dolar eder. Bunun yaklaşık 16,5 milyar dolarlık bölümü Türkiye’de, 4 milyar dolarlık bölümü de İngiltere Merkez Bankası’nda duruyor demektir.

Sonuç

Merkez Bankası’nın yurt dışındaki altınları zaman zaman Türkiye’ye getirdiği ve zaman zaman da portföy yönetimi amaçlı olarak yurt dışında tuttuğu konusunu defalarca yazıp anlattık.

Buna karşın altınları geri alır mıyız alamaz mıyız tartışmasını sonlandırmayı başaramadık. Çünkü insanlar inanılması çok kolay ve çekici olan şehir efsanelerine inanmayı seviyor.

Bu yazımızda sunduğumuz tablo ile Merkez Bankası’nın yurt dışında muhafaza ettiği ve portföy yönetimi amacıyla kullandığı altınlarını, 2018 yılında, hiçbir engelle karşılaşmadan yurda getirdiğini göstermiş oluyoruz. Böylece kamuoyunu uzun süredir işgal eden “Merkez Bankası’nın altınlarına el konulmuş” ya da “İngiltere o altınları bize vermez” biçimindeki şehir efsanelerinin bütün diğer şehir efsaneleri ve safsatalar gibi tümüyle yalan dolandan ibaret içi boş iddialar olduğunu da kanıtlamış bulunuyoruz.

Mağfi Eğilmez'in sitesindeki yazısı için tıklayınız