Abone Ol

Madalyalardaki Atatürk Araplar Rahatsız Olduğu İçin Çıkartılmış

Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı, Liyakat Nişanı'nda bulunan Atatürk kabartmasının çıkarılmasının ardındaki şok gerçek ortaya çıktı.

Madalyalardaki Atatürk Araplar Rahatsız Olduğu İçin Çıkartılmış

Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı, Liyakat Nişanı'nda bulunan Atatürk kabartmasının Danıştay tarafından verilen kararla çıkarılmasının perde arkasına dair Sözcü yazarı Saygı Öztürk'ten çok konuşulacak bir iddiayı gündeme getirdi.

Öztürk, bugünkü yazısında bir yargı mensubunun konu ile ilgili aktardıklarını şu şekilde köşesine taşıdı;

"Belgelere geçmeyen ama Atatürk'ün çıkarılmasına neden olan iddiayı bir yargı mensubu şöyle anlattı: 'Arap liderler ülkemize geldiğinde Anıtkabir'e gitmiyor. Bazı liderlerde Atatürk alerjisi var. Devlet nişanı verilecek Arap liderleri ve iş adamları, Atatürk kabartmalı nişanlardan rahatsız oluyor. Onları rahatlatmak için Atatürk kabartmasının çıkarılması gündeme gelmişti. Aslında, Atatürk'ten rahatsız olanlara, Atatürk'ü anlatsak daha yerinde olurdu.'

Kuşkusuz rahatsız olanların başında da Suudi Arabistan Kralı ve bazı Arap ülkelerinin liderleri geliyor. Onları memnun edeceğiz diye madalyalardan Atatürk'ü çıkarmak gerçekten ağır bir durum."

Öztürk'ün yazısının ilgili bölümü şu şekilde;

Çözüm süreci döneminde PKK ve FETÖ'cüler, Andımız'ın kaldırılmasını istemişti. “Türk”ün, ırkçılık çağrışımı yaptığı görüşünü savundular. Atatürk'ün devlet nişan ve madalyasından çıkarılmasının gerekçesini Danıştay ve onama kararına itiraz eden iktidar açıklamalı.

Belgelere geçmeyen ama Atatürk'ün çıkarılmasına neden olan iddiayı bir yargı mensubu şöyle anlattı: “Arap liderler ülkemize geldiğinde Anıtkabir'e gitmiyor. Bazı liderlerde Atatürk alerjisi var. Devlet nişanı verilecek Arap liderleri ve iş adamları, Atatürk kabartmalı nişanlardan rahatsız oluyor. Onları rahatlatmak için Atatürk kabartmasının çıkarılması gündeme gelmişti. Aslında, Atatürk'ten rahatsız olanlara, Atatürk'ü anlatsak daha yerinde olurdu.”

Kuşkusuz rahatsız olanların başında da Suudi Arabistan Kralı ve bazı Arap ülkelerinin liderleri geliyor. Onları memnun edeceğiz diye madalyalardan Atatürk'ü çıkarmak gerçekten ağır bir durum.

Suudi Arabistan Kralı Salman'a da Atatürk kabartması çıkarılmış devlet nişanı verilmişti.  Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı'nın Kral Salman'a verilmesinin gerekçesi de, “Türkiye ile dostane ilişkiler geliştirdiği, bölge barışına katkı sağladığı” olarak açıklanmıştı.

Son dönemlerde Türkiye karşıtı bir politika izlenmesi, Türk mallarına ambargo uygulaması, Yunanistan'la ortak tatbikata girişilmesi, Kral'a verilen madalyayı hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Suudi Arabistan'ın Yunanistan'la ortak tatbikata girmesi bizi üzmüştür” demişti.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergede şu soruyu yöneltti: Türk Milleti'nin hassasiyetlerini önemsemeyen Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdülaziz'den Türkiye'nin en yüksek nişanı olan Devlet Nişanı'nın geri alınmasına ilişkin herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Atatürk kabartmalı madalyadan rahatsız olduğu bilinen Kral'a, Atatürk'ün kabartmasının yer almadığı madalya, 2016 yılında verilmişti. Bakalım, Tanal'ın bu sorusuna nasıl cevap gelecek, bekleyelim, görelim