Abone Ol

Macron: Erdoğan Suriyeli cihatçıları Libya'ya taşıyor

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'i ağırlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ortak basın toplantısında Libya konusunda AK Parti Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı suçlayan açıklamalar yaptı.

Macron: Erdoğan Suriyeli cihatçıları Libya'ya taşıyor

Elysee Sarayı'ndaki Macron ile Miçotakis'in ortak basın toplantısı Libya ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suçlamalara sahne oldu.

Türk mevkidaşını Libya için düzenlenen Berlin Konferansı'nda verdiği sözleri tutmamakla itham eden Fransa Cumhurbaşkanı, Erdoğan'ın Suriyeli paralı askerleri Türk gemileriyle Libya'ya taşıdığı suçlamasında bulundu.

Macron: Erdoğan Suriyeli cihatçıları Libya'ya taşıyor - Resim: 1

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Berlin Konferansı'nda verdiği taahhütlerle tümüyle çelişen Türkiye'nin davranışlarından kaynaklanan endişelerimi dile getirmek istiyorum" diyen Macron şöyle devam etti:

"Son günlerde Türk savaş gemilerinin Suriyeli paralı askerler eşliğinde Libya topraklarına geldiğini görüyoruz. Bu, Berlin'de üzerinde anlaşılanların açık ve ciddi ihlalidir, verilen sözlerin tutulmamasıdır."

Moskova'daki Libya müzakerelerini takip eden Berlin Konferansı'nın sonunda 55 maddeli bildiri yayımlanmıştı.

'Libya'ya silah ambargosunun yeniden tam anlamıyla uygulanması' çağrısı yapan bildiride "Tüm aktörleri çatışmayı körükleyici eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz… Buna askeri kapasitenin güçlendirilmesi için sağlanan finansman ve paralı asker desteği de dahildir" denilmişti.

Macron: Erdoğan Suriyeli cihatçıları Libya'ya taşıyor - Resim: 2

Erdoğan'dan ise ocak ortasında Trablus merkezli Fayiz es Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yapılan anlaşmalar uyarınca Libya'ya asker gönderdikleri açıklaması geldi.

Ardından bölgesel ve uluslararası medya, Türkiye'nin deniz kuvvetleri aracılığıyla Suriyeli paralı askerleri Libya'ya taşıdığı iddialarına yer verdi.

Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu'nun desteklediği Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Hükümeti ise Türkiye'yi 'Libya'nın içişlerine karışmakla' suçladı.

Açıklamada 'tüm silahlı gruplar kovulup bütün ülke kurtarılana dek terörizm ve aşırılıkçılıkla savaşı devam ettirme' sözü verildi.

sputnik