Abone Ol

Lsd ve ecstasyden sonra ketamin de tedavilere dönüyor

Asid ve ecstasy’nin hastanelerde tedavi yöntemi olarak kullanılmaya başlanmasından sonra bu kez de ketamin işbaşı yapıyor. İngiliz araştırmacılar kullanıldığında beyinle vucüt arasındaki bağlantıyı kaldırıp atan ketaminin depresyona iyi gelebileceğini duyurdu.   

Lsd ve ecstasyden sonra ketamin de tedavilere dönüyor

Ruhu bedenden ayırarak garip bir seyahate çıkarmasıyla ünlü olan uyuşturucu ketamin, şiddetli depresyonda şifa niyetine kullanılabilir.

BBC, araştırmanın başında bulunan Dr Rupert McShane ile röportaj yaptı. McShane röportajda; ‘Bazı insanlar için biraz dramatik gelecek ama gerçekten psikiyatri için harika gelişmeler görüyoruz. On yıldır geri dönüş alamadığımız hastalarımızdan tedaviye cevaplar alıyoruz. Üzerinde ketamin denediğimiz hastalar 'Eskiden düşündüğüm gibi düşünüyorum’ diyorlar, hasta yakınları ise; ‘Hastamız geri döndü!’ gibi tepkiler veriyorlar. Tabii ki bu ketaminin depresyon tedavisinde kullanıma hazır olduğunun göstergesi değil; bunun için henüz erken ama şimdiye kadar çok büyük geri dönüşler aldığımızı söyleyebilirim. Bizim şu an yaptığımız potansiyel bir tedavi için araştırma ve geliştirmedir. Daha önümüzde uzunca bir yol var. Daha güvenilir bir şekilde tedavilere nasıl monte edebiliriz araştırmaya devam ediyoruz.’ dedi.


Daha çok hayvanlara anestezi yapılırken kullanılan bu uyuşturucu madde, insanlar tarafından genellikle uçmak için kullanılmaktadır. Kullanıldığında psikolojik dengeyle ciddi şekilde oynar, kişinin hiçbir vücut fonksiyonuyla ilişkisinin kalmamasını sağlar.