Abone Ol

Lavrov'un Ziyareti Rusya'dan İktidara Desteği Olarak Yorumlandı

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye arasında Moskova’da yapılan toplantının ardından Rus Dışişleri Bakanı Lavrov dün Ankara’ya geldi. Uzmanlar kritik ziyareti yorumladı: “Putin kendi gelmedi ama Lavrov’u göndererek hükümete destek mesajı verdi.”

Lavrov'un Ziyareti Rusya'dan İktidara Desteği Olarak Yorumlandı

Rus Bakan Lavrov’un Moskova’da yapılan 4’lü toplantılar sonrası yaptığı Ankara ziyaretini Cumhuriyet’e değerlendiren emekli Büyükelçi Uluç Özülker, ziyaretin çok yönlü değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmeleri yaptığını anımsatan Özülker, “Lavrov’un, seçim arifesinde gelmesi, iktidara destek şeklinde de değerlendirilebilir” dedi. 

 

Suriye konusunda Rusya’nın üstlendiği arabulucuk rolüne ve gelişmelere işaret eden Özülker, “Kendi içinde önemli bir gelişme. Ortadoğu’daki tüm karışıklığa rağmen Suriye ile yakınlaşmak doğru. Bundan sonraki toplantı, dışişleri bakanları toplantısı olacak. 14 Mayıs’ta seçime gidilirken böyle bir toplantıyı, biraz da siyasi düşünmek lazım. Diyelim ki iktidar değişti; onlara da ‘Bu politikayı devam ettirecek misiniz’ diye sorulur” diye konuştu.

 ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümünden Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise Rusya ve Türkiye ilişkilerinin iyi şekilde devam ettiğine dikkat çekerek “Putin’in de arzusu, Erdoğan’ın kazanmaya devam etmesi. Kendisi gelemedi ama Lavrov’u göndermekle, ‘Hükümete halen güveniyorum’ diye bir mesaj verdi” dedi. 

Ziyaretin, Rusya ve Türkiye ilişkileri açısından olumlu olduğuna işaret eden Özülker, “Ukrayna ile barış olur mu bilmiyoruz ama tahıl ticaretinin devamı önemli. Ziyaretle ABD ve Avrupa Birliği’ne de bir mesaj verildi bence. Hükümet açısından baktığımızda olumlu, Rusya açısından baktığımızda hükümete güven tazeleme olarak görülebilir” ifadelerini kullandı.