Abone Ol

KYK'dan dini vakıflara yüzlerce milyon lira!

Ensar, TÜRGEV, TÜGVA ve İlim Yayma gibi dini vakıflara aktarılan bütçe bakanlık tarafından gizli tutuldu.

KYK'dan dini vakıflara yüzlerce milyon lira!

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu, iktidara yakınlığı ve dini içerikleri ile dikkat çeken vakıf ve derneklere para aktarmaya hız verdi.

Vakıf ve dernek yurtlarındaki öğrenciler için para aktarılabilmesine ilişkin yönetmelik değişikliğinin ardından bütçe beşe katlandı.

Cumhuriyet'ten Şeyma Paşayiğit'in haberine göre, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2017’deki yönetmelik değişikliğinin ardındandan “vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan dernekler” adı altında tarikat ve cemaatlere ait yurtlara aktardığı “yardımlar” yüzlerce milyon liraya ulaştı.

Yönetmelik değişikliğinin ardından Ensar, TÜRGEV, TÜGVA ve İlim Yaymagibi dini vakıflara aktarılan bütçe ise bakanlık tarafından gizli tutuldu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2018 bütçesinde 46 milyon TL olan “Kâr amacı gütmeyen kuruluşlara taransfer” başlığının altındaki harcamalar için 2019 bütçesinden ise 203 milyon 786 bin’e yükseldi.

Muhalefet vekillerinin Bakan Muharrem Kasapoğlu’na ilettiği vakıf ve derneklere aktarılan bütçeye ilişkin sorular ise yanıtsız kaldı. Kasapoğlu, İlim Yayma Cemiyeti’nin şubeleri tarafından yurtlarda kalan her öğrenciye aylık verilecek yardımlara ilişkin reklamlarının ardından sorulan sorular yanıtsız bırakıldı. Yurtlar Kurumu’nun 2017’den sonra bu raporları da açıklamaması dikkat çekti.

‘FETÖ benzeri yöntemler’

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, bütçenin bu şekilde aktarılmasına karşı gerek TBMM’de gerek sokakta mücedele vereceklerini belirtti.

Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım ise Türkiye’de eğitim alan tüm çocuklara eşit bir şekilde kaynaktan yararlanması gerektiğini belirterek, “FETÖ terör örgütünün yurtlarında ve kendi okullarındaki okutmuş olduğu çocuklara ayrılmış kaynaklar ve bugünkü TÜRGEV’e aktarılan kaynaklar arasında hiçbir fark yoktur. TÜRGEV çalışma biçimi ve şekliyle FETÖ terör örgütünün geçmişte yapmış olduğu çalışmaların benzer yöntemini kullanmaktadır. Bu nedenle kaynaklarımızın çocuklarımıza aktarılması gerekirken, yoksul çocuklarımızın eğitimine katkı amacıyla kullanılması gerekirken, okulu olmayan dersliği olmayan şehirlerde yeni derslik ve okullara ayrılması gerekirken; bunun hükümet tarafından bir şekilde koruyup kollanan belirli bir kesime aktarılması, bunların takip edilmemesi ve bu paranın nereye kullanıldığı ile ilgili hiçbir araştırma yapılmamasını bizim kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Yıldırım, “önümüzdeki günlerde kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmadığı takdirde”, şeffaf olarak kullanılmayan tüm kaynakların hesabını, somut adım atarak, soracaklarını bildirdi.