Abone Ol

Küvetteki Gelinler Sahnede: 1800'lerden Bu Yana Kadınların Sorunu Hep Aynı

Erdal Beşikçioğlu'nun sahneye koyduğu, Tatbikat Sahnesi yapımı 'Küvetteki Gelinler'in Türkiye prömiyeri Fişekhane’de yapıldı.

Küvetteki Gelinler Sahnede: 1800'lerden Bu Yana Kadınların Sorunu Hep Aynı

Erdal Beşikçioğlu'nun sahneye koyduğu, Tatbikat Sahnesi yapımı 'Küvetteki Gelinler'in Türkiye prömiyeri Fişekhane’de yapıldı. Oyuncular Hazal Türesan, Selin Zafertepe ve Naz Göktan, T24'te Heja Bozyel'e konuk oldu.

Üç kadının aynı adam tarafından gösterilen sahte sevgiyle kandırılıp, dolandırıldıktan sonra yalnızlaştırılmalarını ve ardından benzer yöntemlerle yok edilmelerini anlatan ve gerçek bir hikayeye dayanan 'Küvetteki Gelinler' seyirciyle buluştu. Oyuncular Hazal Türesan, Selin Zafertepe ve Naz Göktan, oyunu T24'te anlattı. Hazal Türesan oyunla ilgili "Kadınların sorunu hep aynı, 1800'lerden bu yana hiçbir şeyin değişmediğini görüyoruz" diye konuştu.

"Kadınların ortak özellikleri toplum tarafından baskıya uğramaları"

Türesan, oyunun öyküsünü kısaca şöyle anlattı:

"1800'lerde yaşanmış bir hikaye bu. 3 kadın aynı adam tarafından kandırılıyor. Tüm varlıklarını bu adama bırakıyorlar. Sonra öldürülüyorlar. Ve küvette nasıl boğuldukları bir türlü anlaşılamıyor. O yüzden de cinayet olduğunu kimse düşünmüyor. Bu kadınların ortak özellikleri toplum tarafından baskıya uğramaları. Aslında 1800'lerden bu yana hiçbir şeyin değişmediğini görüyoruz. Metin 5 yıl önce yazılmış. Hala söyleyecek bir şeyi var. Kadınların sorunu hep aynı. Biz de onun yanında durmak istedik."

"Buradayım ve yanınızdayım demek istiyorum"

Türkiye'de sık sık gündeme gelen kadına şiddet ve kadın cinayetleri karşısında yükseltilen sese bir katkı sunan oyun hakkında Türesan, "Artık o kadar alıştık ki maalesef. Artık başka bir şey yapalım. İnsanlara bir de haykırarak değil de, bir de böyle bir şey var diye anlatmak istedik. Sonradan fark ediyoruz uğradığımız şiddeti. Ama artık o kadar kadınlar kadınların yanında duruyor ki, artık birimiz haksızlığa uğradığında sesimiz daha gür çıkmaya başlıyor. Hiç tanımadığın birinin başına geldiğinde, ya da hayatını kaybettiyse bu yüzden bir tık daha bağırıyorum. Buradayım ve yanınızdayım demek istiyorum. Sanırım yaptığımız şey de bu" dedi.

"Kadını sürekli çırpınan bir varlık olarak göstermek istemedik"

'Küvetteki Gelinler'den bir diğerini canlandıran Selin Zafertepe "Türkiye'de her geçen gün artan kadın cinayetleri, İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesi gibi sebepler, bizi oyuna çok daha fazla yaklaştırıyor. Kadını sürekli çırpınan bir varlık olarak göstermek istemedik. Şiddetin ekonomik olarak da, psikolojik olarak da yapılan biçimleri var. Taciz olaylarından bakarsak, anında ona tepki vermeyi tercih ediyorum" diye konuştu.

"Bir erkek seçmek zorunda değilim"

Naz Göktan, 'Küvetteki Gelinler' oyununu şöyle anlattı:

"Hepimiz için çok kıymetli zaten. Sosyal medyadan gerçek haline denk geldiğimiz için artık bu şiddetin, artık bu gerçekliğe daha fazla tanık oluyoruz. Tiyatrocu olarak hedeflediğimiz şey, bunu daha soft, daha nüktedan, kanırtmadan bir anlatım gerçekleştiriyoruz burada. Bir kadın olarak çok keyifli.

Yalnızlık keyif verdiği anlar olmasına rağmen, her zaman da iyi hissettirir mi bilmiyorum. Ben Naz olarak istemezdim. Kedin olması bile bu hayatta yalnızlığın olmaması demek. Bir erkek seçmek zorunda değilim bunun için."