Abone Ol

Kur Krizinin Vurduğu Nutella Hakkında Kritik Açıklama

WSJ, Türkiye'deki kur krizinin, İtalyan Ferrero Spa firmasının ürettiği çikolatalı fındık ezmesi markası Nutella'nın tedarik zincirini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Kur Krizinin Vurduğu Nutella Hakkında Kritik Açıklama

Haberde dünyadaki fındığın yüzde 70'ini üreten ve 4 milyon kişiyi istihdam eden Türk fındık sanayinin başına gelenler için 'imalat sanayi ve ihracatı büyütmek için zayıf Türk lirası istediğini söyleyen AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yürürlüğe koyduğu ekonomik kumarın potansiyel küresel etkilerinin keskin bir örneği' denildi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI HATIRLATILDI

Cumhurbaşkanı'nın 'ana akım ekonomi ilkelerinin ve yüzyılların ekonomik verilerinin tersine gittiği' dile getirilen haberde, Erdoğan'ın "Benden faizleri düşürmeyi beklemeyin" ve "Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu” açıklamalarının ardından Türk lirasının pazartesi yüzde 6'dan fazla değer kaybettiği ve Merkez Bankası'nın yine milyarlarca dolar döviz satarak müdahale ettiği hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı'nın stratejisinin ihracatı artırmada kısa vadede kısmen başarı elde ettiği, hükümete göre ihracatın kasım ayında önceki yıla göre yüzde 33.4 artarak 21.5 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştığı kaydedildi. Ancak hükümetin stratejisinin, fındık sanayi gibi desteklemek istediğini söylediği ihracata dayalı sektörlere zarar verdiğine dair işaretler de bulunduğu aktarılarak şöyle devam edildi:

Giyim ve otomobil parçaları ihracatçıları, liradaki dalgalanmaların fiyat belirlemeyi ve alıcılarla iş yapmayı neredeyse imkansız hale getirdiğini söyledi. Ekonomistler, Türk işletmelerinin azalan satın alma gücünün ve ekonomideki genel istikrarsızlığın ekonomik yavaşlamaya ve hatta durgunluğa yol açabileceğini belirtti."

"Fındıkların çoğunu yetiştiren on binlerce küçük çiftçi, giderek daha yükselen üretim maliyetleriyle boğuşuyor. Örneğin bir üreticiler derneğine göre, gübrenin ton fiyatı 2020'de 215 dolarken bu yıl 650 dolara yükselerek üç katına çıktı, yani pek çok çiftçi için çok pahalı hale geldi."

"Türk üreticiler artık pazar payını İtalya, Gürcistan, ABD ve diğer ülkelere kaptıracaklarından korkuyor. Fındık üreticileri, Erdoğan'ın deneyinin geri tepmesiyle genişletmeyi umduğu ihracatı baltalayabileceğini söylüyor."

"Tirebolu ilçesi dışında bir tepede çiftliği bulunan 75 yaşındaki fındık yetiştiricisi Tahsin Gökçe, 'Eskiden fındık satar, araba, arazi, ev alırdık. Artık sattığım fındıklarla hiçbir şey alamıyorum' dedi."