Abone Ol

Kur korumalı mevduatta faizden sonra prim yarışı

KKM’de faizden sonra prim yarışı başladı. Bankalar 1.5 milyon TL'lik altına 75 bin TL'ye kadar prim veriyor.

Kur korumalı mevduatta faizden sonra prim yarışı

Kredi faizleri yüzde 60’a, mevduat faizleri ise yüzde 40’a dayanırken, Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) ise 18 haftadır üst üste yükseliş yaşanıyor. Faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından gaza bazan mevduatlar 2 trilyon 346 milyar liraya ulaşırken yeni zirve de görüldü.

Bir süreden beri gelen regülasyonlar, hem bankacılık sektöründe hem iş dünyasında yoğun pazarlıkların yaşandığı bir sürecin kapılarını açtı. KKM’de müşterinin mevduatına göre faiz de ve primde bankalar kesenin ağzını açarken kredi tarafında da avantajlı ürünlerle müşteri yarışına girdi.

KKM'DE PRİMLER YÜZDE 5’E ULAŞTI

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, müşterilerini KKM’ye yönlendirmek isteyen bankalar verdikleri primleri artırmaya başladı. Liralaşma stratejisi kapsamında KKM hesaplarının özendirilmesi çabasında bugün gelinen noktada altın ve döviz dönüşümlü KKM hesaplarında primler yüzde 5’lere ulaşmış durumda. Bu kapsamda örneğin 1,5 milyon TL değerindeki altın hesabının KKM’ye dönüştürülmesi karşılığında banka müşterinin hesabına 75 bin TL nakit prim yatırıyor.

Bunun dışında yüzde 40’lara yakın faiz oranları da müşterilere sunuluyor. KKM’nin devreye alındığı hafta yani 24 Aralık 2021 haftasında 238,9 milyar dolar olan Döviz Tevdiat Hesaplarının (DTH) büyüklüğü 12 Mayıs 2023 haftasında 185,6 milyar dolara geriledi.