Abone Ol

Kulis: MHP’ye göre seçmeni büyük oranda Hayır dedi, Akşener parti kurabilir

MHP içinde, referandumda başabaş oy oranları çıkmasının, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarıyla tırmanan ‘eyalet tartışması’na yorulduğu öne sürüldü.

MHP seçmeni Hayır dedi, Akşener parti kurabilir

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanlarından Şükrü Karatepe, başkanlık sisteminin ikinci aşamasının Çin tipi eyalet sistemine geçmek olduğunu kaleme almış, kent yönetimlerinde de tek başlılık sağlanması gerektiğini savunmuştu.

Bahçeli eyalet önerisine sert bir çıkış yaparak, “Danışmanlar eyalet lafı ediyor ve cumhurbaşkanı reddetmiyorsa, üniter yapıdan yana olan ülkücülerin kalan iki günde kararı ne olur?” diyerek gözdağı vermişti. Bu sözlere Erdoğan’ın yanıtı gecikmemiş, “Ben ne diyorum, sen ona bak. Böyle bir şey yok, benden duydunuz mu? Yok” demişti.

Eski MHP’li Meral Akşener, Bahçeli’nin açıklamalarıyla tırmanan ‘eyalet tartışması’nın referandumdan ‘Hayır’ çıkacağını gösterdiğini söylemişti.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun konuştuğu MHP’li parti üyelerine göre ‘Evet’ ile ‘Hayır’ın birbirine yakın çıkmasının en önemli nedenlerinden biri, Karatepe’nin referanduma az bir süre kala eyalet sistemini yeniden tartışmaya açmış olması.

MHP’de Karatepe’nin açıklamalarının her iki tabanda da en az yüzde iki oranında oy kaybettirdiği yorumları yapılırken, ‘Hayır’ veren yurttaşlara yönelik tehdit içeren söylemlerin de sonuçta etkili olduğuna dikkat çekiliyor.

‘Akşener parti kurabilir’
Referandum sonuçları, MHP seçmeninin büyük oranda ‘Hayır’ dediği şeklinde yorumlanırken, bunda partiden ihraç edilen parti içi muhalefetin zor koşullarda yürüttüğü ‘Hayır’ kampanyasının etkili olduğu belirtiliyor.

Kulislerde, muhaliflerin, partiye dönüş yolu kapalı olması halinde yeni parti oluşumu arayışına gireceği belirtilirken, bu konuda en iddialı ismin Meral Akşener olduğuna işaret ediliyor. Akşener’in, merkez sağda yeni bir parti oluşumuna gideceğine güçlü bir olasılık olarak bakılıyor.