Abone Ol

Kulis: Doları Bozdurup Vadeli TL Hesabına Geçen Yok, Erdoğan Çok Kızgın

Halk TV yazarı Barış Soydan, döviz mevduatlarının erimemesi nedeniyle iktidarda rahatsızlık yaşandığını aktardı. Soydan, 'Ekonomi yönetiminden üst düzey bir yetkilinin, 'Cumhurbaşkanı kızgın' dediğini duydum' dedi.

Doları Bozdurup Vadeli TL Hesabına Geçen Yok, Erdoğan Çok Kızgın

Barış Soydan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü kabine toplantısı sonrası yaptığı “Kur korumalı Türk lirası mevduatına 78 milyar liralık geçişin yaşanması, vatandaşlarımızın ekonomi programımıza olan güveninin işaretidir” açıklamasına karşın, döviz mevduatlarının erimemesi nedeniyle iktidarda rahatsızlık yaşandığını yazdı.

Soydan, bugünkü 'İktidarda 'Döviz mevduatları çözülmüyor' rahatsızlığı' başlıklı yazısında, Erdoğan’ın döviz mevduatlarının erimemesi, hatta artmasından dolayı rahatsız olduğunun konuşulduğunu belirtti.

"Dövizde kalmayı cezalandıran yeni kararlar görmek şaşırtıcı olmaz"

'Ekonomi yönetiminden üst düzey bir yetkilinin, 'Cumhurbaşkanı kızgın. Bu ürünü çalıştırmak için daha fazla ne gerekiyorsa acilen yapalım' dediğini duydum' diyen Soydan, şunları kaydetti:

'İddiaya göre vade, faiz marjı gibi bileşenlerde ne gibi değişikliklere gidilebileceği masaya yatırılmış. Nitekim geçen hafta bankaların döviz mevduatları için yüzde 1.5 komisyon ödemesi kararı alındı. Bankaların zorunlu karşılıklarını döviz ve altın cinsinden tutmasını sağlayan 'Rezerv opsiyon mekanizması' da kaldırıldı. Önümüzdeki günlerde TL’ye geçişi teşvik eden, dövizde kalmayı cezalandıran yeni kararlar görmek şaşırtıcı olmaz.

Veriler ortada, Bankacılık ve Düzenleme Kurumu’na (BDDK) göre TL’ye kur garantisinin açıklanması sonrasında döviz mevduatları azalmadı, tam tersine arttı. Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözünü ettiği, kur korumalı mevduatlardaki 78 milyar liralık artış? Doğru, vadeli mevduatta bir artış var. Ama döviz mevduatlarında bir çözülme yok. Kilit nokta işte burası. Yani? Yani kur garantili TL mevduata, parasını zaten lirada tutanlar geçiyor.'

Soydan, 'doların önüne set çekmek için umut bağlanan Swap anlaşmalarında da işlerin istenen hızda gitmediğini duyduğunu' aktardı:

'Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bir hafta önce, iki ülke ile Swap anlaşmasının kısa süre içinde sonuçlandırılabileceğini söylemişti. Bunun için 'iki hafta' gibi bir süre de vermişti. Soyadan, bu noktada 'Yeni yıla girdik, henüz ortada somut bir şey yok. Ankara’nın yeni dostu Birleşik Arap Emirlikleri’nin Swap anlaşmasını ağırdan aldığı konuşuluyor'