Abone Ol

Kulis: Başbakanın davetine katılan Kavakçı yeni kararnameyle büyükelçi atanacak

28 Şubat sürecinde Meclis’te yaşanan ‘yemin krizi’nin simge ismi Merve Kavakçı, Başbakan Binali Yıldırım’ın yeni atanan büyükelçileri Çankaya Köşkü’nde ağırladığı davete katıldı.

Merve Kavakçı yeni kararnameyle büyükelçi atanacak

Temmuz ayında açıklanan büyükelçiler kararnamesinde, Kavakçı’nın Türkiye’nin Kuala Lumpur büyükelçisi olacağı yer almıştı.

Ancak iki gün önce yayınlanan Resmi Gazete’deki kararnamede Kavakçı’nın adı geçmedi.

Habertürk’ten Volkan Yanardağ’ın haberine göre başbakanın davetine Kavakçı da katıldı. Başbakanlık kaynakları da Kavakçı’yla ilgili sürecin devam ettiğini, ilerleyen günlerde yeni bir kararnameyle atamanın yapılacağını belirtti.

Kavakçı’yla aynı durumda olan başka isimlerin de olduğu, onlar için de benzer bir sürecin işleyeceği vurgulandı.

Meclis’ten çıkarılmış, vatandaşlığı düşürülmüştü
28 Şubat’tan iki yıl sonra 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi’nden İstanbul milletvekili olarak Meclis’e giren Kavakçı, yemin törenine başörtülü geldiği için tepki görmüş, Meclis’ten çıkarılmıştı.

İsmi etrafında tartışmalar dönen Kavakçı’nın ABD vatandaşlığı da taşıdığı, ancak bunu bakanlar kuruluna bildirmediği gerekçesiyle vatandaşlığı düşürülmüştü. Dokunulmazlığı da kaldırılan Kavakçı’nın evi, o dönemin simge isimlerinden savcı Nuh Mete Yüksel’in emriyle aranmıştı.

Resmi Gazete’nin 3 Temmuz 2017 tarihli sayısında, 13 Mayıs 1999 tarihli Kavakçı’nın vatandaşlığının düşürülmesine ilişkin kararın kaldırıldığı duyuruldu.

Kavakçı’nın kardeşi Ravza Kavakçı Kan AKP’den milletvekili. Kavakçı’nın eşi ise, akademisyenken ihraç edilen Prof. Dr. Cihangir İslam. İslam, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘Adalet Yürüyüşü’nde eşlik edip ve sağlık kontrollerinde yardımcı olmuştu.

Kavakçı, dönemin başbakanı Bülent Ecevit’in meşhur “Bu hanıma haddini bildiriniz” sözleriyle Meclis’ten atılmıştı.