Abone Ol

Kritik ziyaret öncesi kriz: Almanya Başbakanı Scholz, Erdoğan'ın İsrail açıklamasına saçma dedi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e yönelik "faşizm" suçlamasının "saçma" olduğunu söyleyen Olaf Scholz, “İsrail demokrasidir" ifadelerini kullandı.

Kritik ziyaret öncesi kriz: Almanya Başbakanı Scholz, Erdoğan'ın İsrail açıklamasına saçma dedi

Almanya Başbakanı Scholz, Berlin ziyaretine günler kala Erdoğan’ın İsrail’e ilişkin açıklamalarını eleştirdi. Scholz, Erdoğan’ın İsrail’e yönelik faşizm suçlamasının saçma olduğunu söyledi.

The Times of Israel'in aktardığına göre Scholz, “İsrail demokrasidir. İnsan haklarına ve uluslararası hukuka bağlı ve buna göre hareket eden bir ülkedir. Bu nedenle İsrail'e yönelik suçlamalar saçmadır” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Erdoğan, 10 Kasım’da Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yaptığı konuşmada Gazze’deki çatışmalara değinmiş, İsrail’e yönelik ‘faşizm’ suçlaması yönelterek "Bütün dünyanın gözü önünde bir felaket, bir facia, bir insanlık suçu yaşanıyor” diyen Erdoğan, “Filistin halkının binlerce yıldır yaşadığı topraklarını zorla gasbedenler bunun üzerinde, geçmişi 75 yılı ancak bulan ve meşruiyetini bizzat kendi faşistlikleriyle tartışmalı hâle getirdiği bir devlet inşa etmeye çalışıyor. Bununla da yetinmiyor, ülkemiz topraklarını da içeren vadedilmiş topraklar hezeyanıyla nükleer silah kullanma tehditleriyle sabrımızı zorluyorlar. Sahip oldukları teknolojik üstünlüğe ve uyguladıkları ahlaksız zorbalığa rağmen daha Filistin'in masum çocuklarıyla, kadınlarıyla ve yaşlılarıyla baş edemeyenlerin bu ham hayalden uyanacakları günler yakındır" ifadelerini kullanmıştı.