Abone Ol

Kösem Sultan çocuğuma dokunma dedirtti

Vatan gazetesi yazarı Oya Doğan, Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan'ı bugünkü köşesine taşıdı. Dizi doktoru Oya Doğan'ın o yazısı şöyle...

Kösem Sultan çocuğuma dokunma dedirtti

Korktuğum başıma geldi. Muhteşem Yüzyıl Kösem’in 35 dakikalık kolajını izlediğimde şehzade Mustafa’nın boynuna cellatların ipi geçirdiği sahnede gerilmiş, hatta ağlamıştım. Çıkışta da beni en çok korkutan sahnenin bu olduğunu söylemiştim. Çünkü bizim toplumumuzda hiç kimse çocuğun başına bir şey gelme ihtimalini bile görmek istemiyor. Bunun daha önce örneklerini gördük. Suskunlar, Kayıp gibi dizilerini de Tüm Kişiler izlemedi. Bunun eğitimli olmakla da ilgisi yok. Suskunlar döneminde iki üniversite mezunu bir arkadaşıma “Neden izlemiyorsun?” diye sorduğum zaman “Benim de bir oğlum var. Ben rahatlamak için televizyon izliyorum. Haberleri izleyip gerçekleri hazmetmekte zorlanırken küçücük çocukların başına gelen şeyleri izleyemem” dedi. Kayıp dizisinde kaçırılan çocuğun kesik parmağı ilk bölümde eve gönderilip gösterildiğinde annem ve babam yerlerinden fırlayıp bağırmaya başlamıştı. Annem hemen televizyonu kapatıp “Bu diziyi bir daha izlemem. Biz bu ülkede her an çocuklarımıza bir şey olacak mı korkusuyla yaşadık. Şimdi bir dizi izlerken bu ihtimali gözüme sokmalarını istemiyorum” dedi.

Timur Savcı’da etkilenmiş

Kısaca, daha çok kadınların izleyeceği bir iş yapıyorsanız, çocuk meselesine dikkat etmek lazım. Çünkü annem haklı. Bu ülke 70’lerden, 80’lerden geçti. Gezi döneminde evlatlarını kaybetti. PKK terörüyle yaşadı. Her gün şehitlere uyandı. Münevver Karabulut’a, Özgecan Aslan’a ağladı. Olan hep çocuklarına oldu. Evlat meselesi herkese kendi evladını hatırlattı. Kodumuzda bu var. O nedenle bir dramayı izlerken rahatlamak istiyor. Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinde de ikinci bölüm şehzade Mustafa’nın öldürülme ihtimali seyirci de aynı etkiyi yarattı. Hatta sadece seyircide değil, yapımcı Timur Savcı’da da aynı öfkeyi yaratmıştı. Çünkü izleme yapılan gün “Bu sahneyi okuduğumda uçaktaydım. Yerimden kalkıp yürümeye başlamışım ve senaristimiz Yılmaz Şahin’e küfür etmeye başladım. İnsanın çocuğu olunca daha çok etkileniyor” dedi.

Çok iyiydi

Gelelim, Muhteşem Yüzyıl Kösem’in ikinci bölümüne... Neredeyse tüm bölüm “Şehzade Mustafa öldürülecek mi?” sorusunun üzerinden gitti. Tabii ki sonunda ölmeyeceğini biliyorduk ama o dramanın içine daldık. Fakat ikinci bölüm için zayıftı. Sadece şehzade Mustafa’ya cellatların gittiği sahne muhteşem olmuştu. Mustafa’nın cellatlara kestane uzatması ama ona rağmen boynuna ipin geçirilmesi, Sultan Ahmed’in gelip kurtarması bizi hem gerdi, hem de ağlattı. Şehzade Mustafa’ya Alihan Türkdemir hayat veriyor. O nasıl bir oyunculuktu. İnanılır gibi değil... Türkiye’deki pek çok oyuncudan kat be kat iyiydi.

Reytinglerde 7’nci oldu

Sonuç; Muhteşem Yüzyıl Kösem, Tüm Kişiler’de 4.76 reytingle 7’nci oldu. Kurtlar Vadisi Pusu, Fatih Portakal ile Fox Ana Haber, Asla Vazgeçmem, Kurtlar Vadisi Pusu (Özet), Atv Ana Haber ve Esra Erol’da projelerinin gerisinde kaldı. Evlendirme programı bile Kösem’i geçtiyse kanalın, yapımın ve senaristlerin oturup topluma yeniden bakması gerekiyor. AB’de zirveye yerleşti. Ancak 7.63 reytingle, ABC1’de 6.85’le 2’nci oldu. Umarım gelecek bölümlerde toparlanır Muhteşem Yüzyıl Kösem. Çünkü sektör adına oldukça kaliteli bir iş izliyoruz. Çok daha yüksek reytingleri hak ediyor.