Abone Ol

Koronavirüs sonrası tekne tatiline talep arttı

Medyafaresi.com- Koronavirüs salgını sonrasında birçok kişi tatil döneminde ne yapacağını şimdiden düşünmeye başladı. Online tekne kiralama pazaryeri viravira.co’nun kurucu ortağı ve CEO’su Baran Yıldırım, salgın nedeniyle geleneksel tatil anlayışının da artık değiştiğini söyledi.

Koronavirüs sonrası tekne tatiline talep arttı

Derya Özkök / Medyafaresi.com

Kriz durumlarında en çok etkilenen sektörlerden biri de turizm oluyor. Birçok havayolu şirketi şimdiden milyon dolarlık zarar açıkladı. Oteller sezona başlayamadı. Ancak bir sektör var ki, salgın adeta onlara yaradı desek yeridir.

Online tekne kiralama pazaryeri viravira.co’nun kurucu ortağı ve CEO’su Baran Yıldırım'a ön plana çıkan tekne tatiline gelen talepleri sorduk.

Koronavirüs sonrası tekne tatiline talep arttı - Resim: 1

Tatil anlayışı değişti diyebilir miyiz?

Anket ve gelen müşteri talepleri sonucunda salgın yüzünden kullanıcıların klasik tatil alternatifleri yerine, daha korunaklı ve az kişinin bulunduğu tekne ya da müstakil konutları tercih etme ihtimalinin arttığını gördük. Özellikle tekne tatiline talep fazla.

Seyahat sırasında ne gibi tedbirler alınıyor?

Yeni nesil tatil anlayışında en önemli etken tanımadığınız kişilerden uzak olabilmek. Tekne müşterilere işte tam da bu imkanı sunuyor. 2-30 kişilik teknelerde kaptanlı-kaptansız, mürettebatlı- mürettebatsız kiralama yapma imkanları var. Her tekne kiralama öncesinde detaylı bir temizlikten geçiriliyor. Tur sırasında da hijyen kurallarına azami özen gösteriliyor, düzenli temizlik yapılıyor.

İptal ve değişiklik politikalarınız?

Yeni dönemde değişen noktalardan bir diğeri de tatil programlarındaki esneklik talebi. Tatil satın alan ancak seyahat sınırlaması gibi nedenlerle gidemeyecek olanlar bu tatilleri nasıl iptal edeceğini düşünürken, tatil planı yapanlar ise bundan sonrası için esnek iptal ve değişiklik olanaklarından faydalanmak istiyor. Daha önceden müşterilerimiz ödeme koşulları ve hizmet kalitesi gibi konuları ön planda tutarken şu an ilk olarak iptal politikaları hakkında bilgi almayı tercih ediyorlar.

Hem iş ortağımız olan tekne sahiplerini desteklemek hem de son kullanıcılarımızın taleplerini karşılamak adına kısa süre içinde esnek bir iptal sürecinin hukuki, IT ve operasyonel altyapısını kurduk.

22 Nisan itibariyle STRESSİZ COVID-19 İPTAL PAKETİ’ni kullanıcılarımıza sunmaya başladık. Bu paket ile salgın kaynaklı belirsizliklerden dolayı kiralama yapmakta kararsız kalan müşterileri teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Müşterilerimiz yapmış oldukları rezervasyonları check-in tarihinden 30 gün öncesine kadar kesinti yapılmaksızın iptal edebiliyorlar.

Seyahat / sokağa çıkma kısıtlaması gibi mücbir sebepler devreye girerse check-in tarihine 30 günden az kalmış olsa bile müşterimizin yapmış olduğu tüm ödeme iade ediliyor.

Viravira.co yeni sezondan umutlu mu?

Yeni iptal ve iade paketi yoğun ilgi gördü.  Sezondan umutluyuz. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un yaptığı açıklamalar doğrultusunda Ramazan Bayramı sonrasında seyahat sınırlamalarının kalkabileceğini ve turizm sektörünün açılabileceğini, bu vesileyle de yat turizmine olan talebin artacağını öngörüyoruz. Yurt dışı seyahatlerdeki sınırlamaların uzaması durumunda daha önceden yurt dışı tatili tercih eden kesimin de yat turizmine yönelebileceğini düşünüyoruz.

Tekne kiralama platformunu biraz anlatabilir misiniz?

2016 yılında kurulan viravira.co tekne sahipleri ile tekne kiralamak isteyenleri bir araya getiren, Türkiye’nin yüzde yüz online, ilk ve tek tekne kiralama platformudur. Yat kiralama sektörünü bir çatı altında toplayan, sektörün şeffaflaşması ve daha güvenli hale gelmesi konusunda da önemli adımlar atan firma, kurulduktan kısa süre sonra tekne sayısı, ciro, trafik ve görünürlük anlamında sektörün lider oyuncusu oldu.

Akdeniz çanağı başta olmak üzere 41 ülkede demirli 11.000 tekneyi bir araya
getiren viravira.co, Türkiye’de bulunan ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli 1.750 civarı yatın yarısından fazlasını sistemine dahil etti.

Bu tekneleri HOPİ gibi sadakat platformlarında, sosyal mecralarda ve arama motorlarında ön plana çıkaran viravira.co’nun tekne tatili ile ilgili aramalarda görünürlüğü %40 seviyesinin üzerine çıkmış durumda. viravira.co; deniz turizmini, seyahat edenler için önde gelen tatil seçeneği yapmak ve onların tekne sahipleri ile güvenli ve kolay bir şekilde iletişime geçebilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.