Abone Ol

Koronavirüs 11 Eylül Anma Törenlerini de Vurdu

Koronavirüs gerek önemleri ile gerekse ABD toplumunda derinleştirdiği kutuplaşma ile 11 Eylül Anma Törenlerini bile etkiledi.

Koronavirüs 11 Eylül Anma Törenlerini de Vurdu

11 Eylül 2001’de Amerika Birleşik Devletlerinde, teröristlerce dört uçağın kaçırılarak, önce New York Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerine ardından da Pentagon’a yapılan intihar saldırıları sonucu hayatını kaybeden 2977 masum insanı anma için düzenlenen törenler, koronavirüsten etkilendi.

Bu yıl hem başkan Donald Trump hem de Demokrat Parti’nin başkan adayı Biden, asıl hedefi Amerikan Kongre binasına çarpmak olan, United Havayollarının New Jersey San Francisco uçuşunu gerçekleştirirken teröristlerce kaçırılıp Pennsylvania eyaletinin Shanksville kasabasında düşen uçakta hayatını kaybedenler için yapılan anma töreninde olacaklar. Ayrıca American Havayollarının Washington Los Angeles seferini yapan uçakla saldırılan Pentagon’da da her yıl olduğu gibi bir tören yapılacak.

Amerikan Havayollarının 11 sefer sayılı uçağının kuzey kuleye, United Havayollarının 175 sefer sayılı uçağıyla güney kuleye çarpması sonucu hayatlarını kaybeden 2753 kişinin anıldığı New York’taki tören, bu yıl değişikliğe uğradı. Koronavirüsün etkileri anma törenlerine de yansıdı. Her yıl, hayatını kaybedenlerin yakınlarının katılımıyla gerçekleşen törende koronavirüs tedbirleri kapsamında, sosyal mesafenin korunamayacağı endişesiyle farklı bir yöntem uygulanması kararlaştırıldı. Buna göre canlı konuşma ve hayatlarını kaybedenlerin isimlerinin yakınları tarafından okunması yerine geçen yılın tören kayıtlarının banttan yayınlanmasına karar verildi. Değişikliğe karşı çıkan 140 kişilik bir grup, aynı bölgede alternatif tören düzenleme kararı aldı. Başkan yardımcısı Mike Pence ve eşi Karen Pence New York’ta yapılacak bu alternatif anma törenine katılacaklar. Amerikan toplumunda özellikle koronavirüs sonrasında derinleşen ayrışma 11 Eylül törenlerine de böylelikle yansımış oldu. İnsanları bir araya toplamak isteyen bu törenler bu yıl ne yazık ki amacından uzaklaşıp siyasileşti.

New York Manhattan’daki anma töreninin bir parçası sayılan ve 11 Eylül 2003’den bu yana ikiz kulelerin olduğu yerden göğe yükseltilen ışık hüzmeleri gösterisinin (Işıkla Atıf - The Tribute in Light) koronavirüs yüzünden birkaç kez iptal edilmesi düşünülse de son anda bu yıl da yapılmasına karar verildi.

New York şehri, tüm dünya gibi 2020’de koronavirüsle savaşmak zorunda kaldı. Şehir ve sakinleri 11 Eylül’den de korkunç travmalar yaşadı. Sadece son birkaç ay içinde, 11 Eylül’ün 10 katı insan hayatını kaybetti.

11 Eylül’de 83 bin iş kaybı yaşanmıştı, koronavirüs yüzünden New York’ta şu ana kadar 770 bin kişi işsiz kaldı. İşsizlik oranı 11 Eylül’de %8.3 iken şimdi %20 oldu. Koronavirüs nedeniyle kapanan küçük işletmelerin en az üçte birinin yeniden açılamayacağı söyleniyor.

New York şehir bütçesi 11 Eylül saldırıları sonrası 3 milyar dolar açık vermişti. Bu yıl bütçe açığı 9 milyar doları şimdiden geçti. New York Borsası 11 Eylül’de 6 gün kapanmıştı; 2020 ilkbaharında borsa tam 2 ay kapalı kaldı.

11 Eylül’de Downtown denen şehrin aşağı bölgesini boşaltan çoğu insan kısa sürede geri dönmüştü; ama şimdi insanların bu kadar hızlı dönmemesinden korkuluyor. İnsanların iş yaşamında ofisten uzaklaşacağını düşünen bazıları Manhattan’ın eski günlerine dönmesinin kolay olmayacağını söylüyorlar.