Abone Ol

Kongre Toplandı: Biden'a Ne Darbe Ne İsyan Engel Olabildi

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Savatlı yazıyor: Trump taraftarlarınca yapılan Kongreye saldırı ve darbe girişimi sonrası ara verilen, 20 Ocak'ta ABD'nin 46. Başkanı olarak göreve başlayacak Joe Biden'ın başkanlığının Kongrece resmen tescili oturumuna devam edildi.

Kongre Toplandı: Biden'a Ne Darbe Ne İsyan Engel Olabildi

Ayşın Akyarlı Savatlı / Medyafaresi.com / New York

20 0cak 2021’de ABD’nin yeni başkanı olarak göreve başlayacak Joe Biden’ın başkanlık seçimini kazandığının resmen tescil edileceği Senato ve Temsilciler Meclisi’nin ortak Kongre Oturumuna, Donald Trump tarafından Washington D.C.’ye toplanan, aşırı sağcı, ekstrem Trump taraftarlarının sivil darbe yaparcasına isyan ve saldırıları sonrası ara verilmek zorunda kalmıştı.

Polis, Ulusal Muhafızlar, Gizli Servis ve Ordunun, isyancıları Kongre Binasından tamamen boşaltmasından sonra gerek Demokrat Parti’nin gerekse Cumhuriyetçi Parti’nin yetkilileri görev ve sorumluluklarına devam etmek adına Kongre oturumlarına derhal devam etme kararı aldılar. Kongre binasından tahliye edilen senatör ve temsilciler polis koruması ile binaya geri döndüler.

Başkan Yardımcısı Mike Pence’in oturum başkanlığı yaptığı toplantıda, Pence, “Bugün, ABD Kongresinin tarihinin kara bir günü. Şiddet hiçbir zaman kazanmayacak. Özgürlük kazanacak. Burası hala ABD halkının evi” diye konuştu.

Söz alan ABD Senatosu Cumhuriyetçi Parti çoğunluk lideri Senatör Mitch McConnell, hukuksuzluklara boyun eğmeyip, 2020 başkanlık seçiminin kazananını ilan edeceklerini söyledi. McConnell bugün Kongre’de yaşananların başarısız kalan bir isyan girişimi olduğunu, başaramayacaklarını ifade etti. Demokrat Parti Senatörü Chuck Shummer isyanını sorumlusunun Donald Trump olduğunu söyledi.

Konuşmalar sonrasında Seçiciler Kurulu Seçim Sonuçları görüşülmeye başlandı. Tüm eyaletler için tek tek, alfabetik sıra ile sonuçlar okunup itiraz olup olmadığı sorgulandı.

Arizona eyaleti ile ilgili seçim sonuçlarına itiraz edenler: Cumhuriyetçi Partiden, Missouri Senatörü Josh Hawley, Teksas Senatörü Ted Cruz, Alabama Senatörü Tommy Tuberville, Mississippi Senatörü Cindy Hyde Smith, Kansas Senatörü Roger Marshall ve Louisiana Senatörü John Kennedy oldu.

Kongrede gerçekleştirilen oylamada Joe Biden’ın zaferini geciktirmek amaçlı, Arizona seçim sonuçlarının reddedilmesine yönelik talep hem Temsilciler Meclisi hem de Senato tarafından engellendi. Temsilciler Meclisi’ndeki oylama 303-121 sonuçlanırken, Senato’da daha da keskin bir duruş sergilenerek 93’e 6 oy ile Arizona Seçimlerinin reddedilmesi talebi reddedilmiş oldu.

Dün gerçekleşen Georgia Eyelet Senato seçimlerinde seçimin kaybedenlerinden olan Cumhuriyetçi Parti Senatörlerinden Senatör Kelly Loeffler, Senato’da yaşanan isyan sonrası kişisel olarak kararının değiştiğini; Seçiciler Kurulu seçim sonuçlarına muhalefet edecekken bundan vazgeçtiğini anlattı. Loeffer gibi Montana Senatörü Steve Daines, Oklahoma Senatörü James Lankford da seçim sonuçlarına muhalefet etmekten yaşanan isyan nedeniyle vaz geçtiler.

Georgia Seçim Sonuçlarına dair yapılan itirazlarla ilgili, yaşanan olaylar sonrası Senatör Versus’un fikrini değiştirip muhalefetten vaz geçtiği anlaşıldı. Senatör Versus’un tutumu Kongre’de alkışlarla karşılandı.

Michigan ve Nevada Eyaletleri için Cumhuriyetçi Parti’nin temsilciler meclisi üyelerinden itiraz gelirken; oylamaya geçilmesi için gereken senatör imzaları bu eyaletler için olmadığından itiraz kabul edilmemiş oldu.

Bir diğer tartışmalı eyalet olan Pennysylvania hakkında, Cumhuriyetçi Parti’den 80 temsilci ve senatör Josh Hawley tarafından itiraz edildi. Senatörler itirazı görüşmeye başladılar.

Diğer eyaletler için daha fazla itiraz gelmesi beklenmiyor. Kongredeki oturum sonrası Joe Biden’ın ABD’nin 46. başkanı olarak tanındığı resmen tescillenmiş olacak.

ABD demokrasi tarihinde 6 Ocak Çarşamba günü gibi kara bir gün son iki yüzyılda yaşanmamıştı. 1814 yılında Koramiral Alexander Cockburn ile Tümgeneral Robert Ross liderliğindeki İngiliz güçleri tarafından Kongre binası yakılmak istenmişti.

6 Ocak 2021’de kriminal isyankarlar tarafından kalkışılan darbe sonrası kongrede bulunanlardan yalnızca 26 kişinin göz altına alınmış olması ABD kamuoyunda şaşkınlık yarattı.

Olaylar sonrası ABD basınında Donald Trump’ın başkanlıktan azledilmesi fikri tartışılmaya başlandı. Anayasanın 25. Maddesi gereği, başkan, kongre tarafından görevinden azledilebiliyor. Bunun için Başkan Yardımcısı Mike Pence’in de dahil olduğu kabinenin yarısının kabul oyu vermesi gerekiyor.

Kongrede yaşanan baskında biri silahla vurularak toplam dört kişi hayatını kaybetti.