Abone Ol

Kına gecesinde leğene (tefour) oturmanın bedeli 6 bin TL

Kına gecesi çılgınlığı sürerken, bu gecenin maliyeti düğünü bile geçmiş durumda. Kına için giyilen bindallı 4.500, tefour ve dansçı fiyatları ise 6 bin TL’den başlıyor.

Kına gecesinde leğene oturmanın bedeli 6 bin TL

Evlilik hazırlığı yapan genç kızların düğünleri kadar önem verdiği bir konu var ki o da gelenekselleşmiş kına geceleri. Her genç kızın babasının evinde geçirdiği son gece, son eğlence ritüeli olarak yapılan kına gecesi popülerliğinden hiçbir şey kaybetmeden devam ediyor.

Son yıllarda sosyetik simalar, ünlü şarkıcı ve oyuncular da kına geceleri için hummalı hazırlıklar yapıp, modernle geleneksel ögeleri birleştirdikleri kına geceleri düzenliyor.

Mert Fırat ve İdil Fırat’ın pazartesi günü Sait Halim Paşa Yalısı’nda yapılan ve gündeme bomba gibi düşen kına gecesi de bunlardan biriydi. Özellikle çiçeği burnunda yeni gelin İdil Fırat’ın tefour adı verilen bir tahta oturup omuzlarda taşınarak salona girmesi önce sosyal medyanın sonra herkesin diline düştü.

Daha önce aynı şekilde oyuncu Murat Yıldırım’ın eşi  İmane Elbani’nin kına gecesine tefourla giriş yaptığına şahit olmuştuk. Bu duruma herkesin şaşırmasına ve yorum yapmasına tepki gösteren Murat Yıldırım, tefourun bir Fas geleneği olduğunu söylemişti.

Kına gecelerinde genç kızların taleplerine göre geleneksel ve modern yaklaşımları birleştirerek farklı kına konseptleri yaratılıyor. Bunlar arasında kraliçe tahtında yani tefourda salona gelen gelin hanımlardan, başından aşağı gül yağdırılan çiftlere, zennelerle dans ederek giriş yapmaya kadar binbir çeşit kına konsepti, kına organizatörleri tarafından sunuluyor.

Cemiyet tefoura alışık

2007 yılında Türkiye’nin ilk kına organizasyon markasını kuran Erol Yıldırım bugüne kadar binlerce kınaya imza atmış ve hem iş hem de cemiyet dünyası tarafından tercih edilen bir organizasyon firması.

Gazetevatan'dan Melis Güvenç'in haberine göre, son olarak İdil Fırat’ın kınasını yapan Erol Yıldırım tefouru da ilk kez getiren ve kınalarda uygulayan isim. İdil Fırat’ın kınasında tefour fikrini kendilerinin verdiğini anlatan Erol Yıldırım, İdil Fırat’tan sonra tefour taleplerinde artış olduğunu söylüyor ve  planlanan 50 kına gecesinden ekstra olarak tefour talebi geldiğini belirtiyor.

Tefouru ocak ayından itibaren kınalarda kullanmaya başladıklarını anlatan Erol Yıldırım cemiyet dünyasının aslında bu kültüre alışık olduğunu söylüyor. Yıldırım, “Yaptığımız birçok cemiyet ve ünlü ismin kınasında tefour özellikle istendi. Aslında cemiyet tefoura alışık bunu yadırgamadı. Sadece bu kültür İdil sayesinde bu şekilde halka inmiş oldu” diyor.

Bindallı 4.500, taht 3 bin profesyonel dansçı 9 bin  TL

Kına gecelerinin vazgeçilmezi tahtlar, bindallılar, tefler, mendiller gibi eğlence malzemeleri ve geline gece boyunca eşlik eden dansçı kızların içinde olduğu bir paket 5 ile 10 bin TL arasında değişiyor.

Eğer bindallınızın özel tasarım yani daha gösterişli olmasını istiyorsanız ve size eşlik eden dansçı kızların kıyafetlerinin de aynı gösterişte olup daha fazla dans şovu sunmasını isterseniz bu fiyat 20 bin TL’ye kadar çıkıyor. Tek başına bir bindallı kiralamak isterseniz en ucuzu yani işlemesi en az olandan başlayarak fiyatları 1.500 TL ile 4.500 TL arasında değişiyor.

Tefourla girişin fiyatı 3.500 TL. Erkek kına ekibinin danslarının bulunduğu bu pakete kadın kına ekibini de eklerseniz ekstra 2.500 TL oluyor. Yani salona tafourla girmenizin bedeli sadece 6 bin TL.

Oturacağınız taht ve giyeceğiniz bindallının fiyatı buna dahil değil. Taht fiyatları da 1,500 -3 bin TL arası. Dans ekibinin fiyatları da profesyonelliklerine göre 2.500’den 9 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bu fiyatın içinde davul zurna da dahil ediliyor.

Gelinler Türkçe müzikte ısrarlı

Kına gecelerinin konsepti değişmiş olsa da müzik konusunda geleneklerden ödün verilmiyor. Gelin adayları bu özel gecede Türkçe müzik eşliğinde eğlenmek istiyor.

Buna ek olarak eğlenceye katkıda bulunması için davul ve zurna da sahnede hazır bulunuyor. Son yıllarda kına geceleri için özel mekanlar tercih edilmeye başlandı. Adile Sultan Yalısı ve Sait Halim Paşa Yalısı ise en çok tercih edilenlerden.

KINA GECESİNDE EKSTRALAR

Kuğu model taht 750 TL

Osmanlı Sedir Kına Tahtı 950 TL

Gelin otağ ve Osmanlı model taht 1000 TL

Salıncak kına tahtı 1000

3’lü kafes taht modeli 1250 TL

Karşılama Masası 500 TL

Dansöz 850 TL

Zenne 850 TL

Fasıl ekibi 4 kişi 1600 TL

Tefourlu kınayı İdil değil annesi istedi

İdil Fırat’ın Sait Halim Paşa Yalısı’nda yapılan kınasına 300 kişi katıldı. Fırat’ın yakın çevresinden duyduğuma göre, bu tarz bir kına aslında İdil Fırat’ın değil annesi Sibel Kerimoğlu’nun arzusuna göre yapılmış.

İdil daha modern bir kına isterken, davetlilere geleneksel bir kına yaşatmak isteyen Sibel Hanım böyle bir tercihte bulunmuş. Davullarla içeri giren ve şampanya patlatan Mert Fırat’ta başta kınaya bu şekilde girmek istememiş ama atmosferin de etkisiyle bir anda davul ve zurnayla kendini pistte bulmuş.

Özellikle Mert Fırat kınaya geldikten sonra bütün davetliler pistte fotoğraf çektirme yarışına girdiği için bu durumdan İdil çok sıkılmış ve tepki göstermiş. Bu yüzden 8 Eylül’de Alaçatı’da yapılacak düğün için İdil ve Mert Fırat çiftinin şimdiden telefon ve fotoğraf çekme işinin önüne geçmek için bir çözüm arayışında oldukları konuşuluyor.

Düğün ise kına gecesinin aksine sade ve modern bir düğün olup, İdil Fırat’ın zevkine göre organize ediliyormuş. Bu arada sosyal medyada İdil Fırat’ın tefourlu videosuna yapılan negatif yorumlara sessiz kalan çift, sadece yakın çevresinin paylaştığı fotoğraflarına yapılan olumsuz yorumların silinmesini rica ediyormuş. Ama yapılan bu yorumlara hiç takılmayan çift sadece düğüne odaklanmış...

(Melis Güvenç - Gazetevatan)