Abone Ol

Kılıçdaroğlu: Afetzedelerin TOKİ'ye Borcunu Biz Ödeyeceğiz

CHP lideri Kılıçdaroğlu, afetlerde evi yıkılıp yeni evleri TOKİ tarafından borçlandırılarak yapan vatandaşlara yüzde yüz destek olacaklarını açıkladı.

Kılıçdaroğlu: Afetzedelerin TOKİ'ye Borcunu Biz Ödeyeceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla’da, Büyükşehir Belediye Başkanları toplantısının ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

“BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ ELLERİNDEN GELEN BÜTÜN ÇABAYI GÖSTERDİ”

Ziyaret ettikleri yerlerde bütün muhtarların ve köylülerin, CHP'li belediye başkanlarına, yangın söndürme çalışmalarında yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

* Çünkü belediye başkanlarımız gerçekten ellerinden gelen bütün çabayı gösterdiler. Vatandaşlarımızın belediye başkanlarımıza karşı teşekkürü, beni son derece memnun etti. Orman yangınlarının söndürülmesi için katkı veren toplam belediye sayısı da 85.

* Dolayısıyla biz, yangının söndürülmesine katkı veren 85 belediye başkanımıza da yürekten teşekkür ederiz. Bu 85 belediye başkanının tümü CHP'li değil, her partiden belediye başkanımız var.

* Sel felaketinde de bütün belediye başkanlarımız oradaydı. Ben de bölgeye gittim, vatandaşlarla konuştum, acıları paylaştık. Sonuçta yaraların bir an önce sarılmasını hepimiz arzu ederiz.

“VATANDAŞLARIN ZARARLARINI KARŞILAYACAĞIZ”

CHP'li belediye başkanlarının, yangından zarar gören vatandaşların yanında olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

* Belediye başkanlarımız şunu taahhüt ediyorlar ve ettiler: Telef olan hayvanlar varsa tümü karşılanacak. Yem ihtiyaçları vardı. Yem ihtiyaçları bugün dahil olmak üzere süratle karşılanıyor. Beyaz eşya ihtiyaçları varsa bunlar tespit ediliyor, bunlar da karşılanacak.


* Küçük-büyükbaş hayvan karşılanacak. Arı kovanları karşılanacak. Zeytin fidanı, keçiboynuzu fidanı talebi var. Bu taleplerin tamamı, belediye başkanlarımız tarafından karşılanacak. Herkese verilecek bunlar. Seraları zarar görenler var, o ihtiyaçlar da büyük ölçüde giderilecek.

“VATANDAŞLARIN BORÇLANDIRILACAĞI YÖNÜNDE BİLGİMİZ VAR”

Kılıçdaroğlu, afetlerde evi yıkılıp yeni evleri TOKİ tarafından borçlandırılarak yapan vatandaşlara yüzde yüz destek olacaklarını da duyurdu. Kılıçdaroğlu şu ifadelere yer verdi:

* TOKİ ve AFAD da kendi üzerine düşen görevi, verilen talimatlar doğrultusunda yerine getirmeye çalışıyor. Bu görevi yaparken vatandaşlara belirli bir belge imzalatıyorlar. Bunu da gayet doğal karşılıyoruz.

* Belli bir bedel ödüyorlar, bunu da sevinçle karşılıyoruz ama daha sonra yapılacak olan konutlar dolayısıyla vatandaşların belirli bir miktar borçlandırılacağı yönünde bilgimiz de var.

“TAMAMINI BİZ KARŞILAYACAĞIZ”

* Buradan bütün vatandaşlara sesleniyorum: İster TOKİ, ister AFAD, vatandaşı herhangi bir şekilde borçlandırdığında; örneğin yanan veya yıkılan bir binasını yeniden yaptığında 20 yıllık bir taksit süresi içinde paranın belirli bir miktarını geri istediğinde, biz 11 Büyükşehir Belediyesi olarak, belediye başkanlarımız; vatandaşa yüklenen bu borcun tamamını belediye başkanlarımız karşılayacak.

* Hiçbir vatandaşımız elini cebine atmayacak. Bunu hükümet yaparsa mutlu oluruz. Ama yapmazlarsa, bunun tamamını biz yapacağız.

“ASKERLERİMİZİN TÜRKİYE'YE DÖNMELERİNİ BÜYÜK BİR SEVİNÇLE KARŞILADIK”

Afganistan'da yaşanan son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

* Afganistan'da hepimizi düşündüren ve kaygılandıran gelişmeler oluyor. En son patlayan bombalar pek çok insanın hayatını kaybetmesine yol açtı. Dünyada terörden en büyük acıyı gören, hisseden ve yaşayan bir ülkeyiz.

* Dolayısıyla bizim askerlerimizin Afganistan'dan Türkiye'ye dönmeleri konusunda alınan kararı, evlatlarımızın aileleriyle beraber biz de büyük bir sevinçle karşıladık. Hiçbir evladımızın burnu kanamasın, ayağına, tırnağına taş bile değmesini istemeyiz.

* Bir an önce askerlerimizin evlerine, Türkiye'deki kışlalarına, ailelerinin yanına dönmelerini arzu ederiz. Biz Türkiye'nin Afganistan'dan çekilmesini, uluslararası bir sözleşme olmadan, NATO'nun bir sözleşmesi olmadan, Birleşmiş Milletler'in bir kararı olmadan askerlerimizin tek başına orada durmasını doğru bulmuyorduk ve bunu defalarca ifade ettik.

“BU KONUDA ATILAN CİDDİ BİR ADIM YOK”

* Ayrıca Türkiye'ye gelen Afganlar var. Bunların da kendi ülkelerine gönderilmeleri konusunda hükümetin karar almasını istiyoruz. Bu konuda atılan ciddi bir adımın olmadığını da biliyoruz.

* Resmi rakamları sayın Erdoğan açıkladı. İyi de bu insanlar nasıl geldi? Gayriresmi rakamları da açıkladı. Peki bu insanlar nasıl geldi? Acı olanı ne biliyor musunuz?

* Acı olanı; sınırlarımızın yol geçen hanına döndüğünü bizzat Erdoğan'ın açıklaması. ‘Gayriresmi şu kadar kişi geldi'… Ne demek ya! Hani kuş uçsa görüyorduk? İtiraf ettiği için çok memnunum.

* ‘Gayriresmi rakamları, ‘şu kadardır' diye ifade etmek de doğru değil. Hem ‘gayriresmi' diyorsunuz, hem rakam veriyorsunuz. İyi de bu rakamları nereden buluyorsunuz? Kim veriyor bu rakamları size? Ya daha fazlaysa ne olacak?

“AFGAN SIĞINMACILARIN TAMAMINI ALSIN ORAYA”

* İşin özeti, kendi ülkemizde huzur içinde yaşamak istiyoruz. 2 bin 500 kilometrelik yolu kat edip, Türkiye'ye gelen bir düzeni, bir anlayışı, bir göçü, bir sığınmacı olayını kabul etmiyoruz. Eğer çok istiyorsa tamamını Saray'ına alsın. Saray nasıl olsa çok geniş, bahçesi de geniş. Afgan sığınmacıların tamamını alsın oraya…

“ÇIKABİLECEK OLAYLAR KONUSUNDA ENDİŞELİYİZ”

* Çıkabilecek olan sorunlar konusunda endişeliyiz. Çıkabilecek olaylar konusunda endişeliyiz. Umarım bizim bu endişemizi, ülkeyi yöneten siyasi otorite anlar.

* Biz kendi ülkemizde terörün olmamasını, Türkiye'nin terörden arınması gerektiğini de ifade etmek isterim.