Abone Ol

Kenan Evren'in mal varlığı dudak uçuklattı!

Mali Suçları Araştırma Kurumu raporuna göre, Kenan Evren üzerine 3 aile üyeleri Nebahat Şenay Gürvit üzerine 5, Semahat Gülay Evren üzerine ise 9 kayıtlı araç bulunuyor.

Kenan Evren'in mal varlığı dudak uçuklattı!

12 Eylül darbesi davasının sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya 'nın mal varlıklarını araştırarak, mahkemeye gönderen Mali Suçları Araştırma Kurumu 'nun (MASAK) raporunda, Evren ve Şahinkaya'nın yanı sıra eşleri ve çocuklarından oluşan 9 kişiyle ilgili bilgiler yer aldı.

3 GÜN SÜREYLE İNCELENECEK
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi 'ndeki davanın 14 Eylül Cuma günü görülen son celsesinde, MASAK'tan istenen raporun ulaştığı açıklanmıştı.
Mahkeme, duruşma sonunda, MASAK raporu ve eklerinin dava dışı kişilerin mali bilgilerini de içermesi nedeniyle, örnek alınmadan, bugünden itibaren 3 gün süreyle davanın taraflarınca incelenebileceğini karar altına almıştı.
Bazı müdahil avukatları, ara karar doğrultusunda MASAK raporunu inceledi.
Avukatların verdiği bilgiye göre raporda; Kenan Evren , Sekine Evren, Nebahat Şenay Gürvit, Semahat Gülay Evren, Miray Emine Göksu (Evren), Tahsin Şahinkaya , Sema Şahinkaya, Sevgi Şahinkaya Kartal ve Serdar Şahinkaya'nın mali durumlarına ilişkin bilgiler bulunuyor.

"BELİRLİ BİR YIL"DAN ÖNCESİ YOK
MASAK'ın 2 klasörü bulan belgeleri arasında, bu kişilerin mal varlıklarıyla ilgili bütün bankalara yazılan yazılar ve gelen cevaplar yer alıyor. Bankalardan gönderilen bazı cevaplar, "Belirli bir yıldan önceki kayıtların bulunmadığı" bilgisini içeriyor.

KIRMIZI KALEMLE "OLAĞAN DIŞI" NOTU
12 Eylül davasında mahkemeye Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın servetine ilişkin 55 sayfalık rapor gönderen Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK), her iki sanığın şüpheli bulduğu bazı mal varlıklarında üzerine kırmızı kalemle "olağan dışı" notu düştü. Sanıkların kimi hesaplarında 400, 500, 600 bin lira gibi para giriş çıkışları bulunduğu belirtildi. Şu an ancak 2001'den günümüze kadar olan kayıtlara ulaşabilen MASAK, asıl merak edilen ve kritik öneme sahip darbe dönemine ilişkin mal varlığı bilgilerinin ise araştırmasının sürdüğünü bildirdi.

11 YILLIK SÜRECİ KAPSIYOR
Rapor, sanıldığının aksine sanıkların darbe döneminde edindikleri servetlerini kapsamadı. Son 11 yıllık dönemde üzerlerine kayıtlı olan mal veya para bilgisi raporda yer alıyor. MASAK, bu konuda raporunun altına "2001'den öncesi, bilgisayar kayıtlarına geçmediği için araştırmalarımız devam etmektedir" notunu düştü.

DÜNYANIN EN ZENGİN 50 GENERALİNDEN BİRİ
Time dergisi tarafından dünyanın en zengin 50 generalinden biri olarak gösterilen Şahinkaya'nın şu an iki aracı bulunuyor. Raporda darbe dönemine ilişkin kayıtlar olmadığı için; Şahinkaya'nın "1980 sonrası TSK'ye F16 uçaklarının alımı sayesinde mal varlığına milyar dolarlar kattığı" iddiasına ilişkin bulgu yer almadı. Şahinkaya'nın 19 Aralık 2002'de İzmir Menderes Özdere'de 5 yazlık satın aldığı belirtildi. Şahinkaya'nın ayrıca memleketi olan Merzifon ve İstanbul'da arsa, kat ve daireleri olduğu anlatıldı.

ŞÜPHELİ PARA HAREKETLERİ
Raporda her iki sanığın yaklaşık 20-30 bankada hesabı tespit edildi. Bu hesaplarda bakiyeler ve şirket hisseleri bulunuyor. Bu hesaplarda çok fazla miktarlarda hesap hareketlerinin göze çarptığı bildirildi. Bazı hesaplarda 400, 500, 600 bin lira gibi para giriş çıkışları bulunduğu belirtiliyor.

EVREN VE AİLESİNE AİT 17 OTOMOBİL
Yapılan incelemede; Kenan Evren üzerine 3, Nebahat Şenay Gürvit üzerine 5, Semahat Gülay Evren üzerine 9 kayıtlı araç bulunduğu belirlendi.

İncelemelere göre, Tahsin Şahinkaya üzerine 2, Sevgi Şahinkaya Kartal üzerine 1 ve Serdar Şahinkaya üzerine 2 araç bulunuyor.

ÇOK SAYIDA GAYRİMENKUL
Şüphelilerin gayrimenkullerine ilişkin bilgiler de MASAK raporunda yer verildi. Tabu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün gönderdiği bilgilere göre, Evren'in Bodrum, Marmaris ve İstanbul 'da çok sayıda taşınmaz bulunduğu belirtildi. Kenan Evren 'in üzerinde Marmaris Sağlık Hizmetleri A.Ş, Marmaris Liman Hizmetleri A. Ş isimli iki şirkette hisseleri bulunduğu belirlendi.

Diğer sanık Tahsin Şahinkaya üzerinde Merzifon ve İstanbul 'da taşınmaz bulunduğu tespit edilirken Özüdere Köyü'nde 5 tane yazlığı bulunduğu belirlendi.

Müdahil avukatların, malvarlıklarına 'tedbir' konulması için mahkemeye başvuracakları da öğrenildi.